Sbíráte babky? Mohou být jedovaté! Mykolog radí, na co si dát pozor!
Zdroj:
blesk.cz
02.09.2020 (05:35)
bulvár
Sbíráte babky? Tak si na ně radši dávejte pozor! Oblíbený hřib žlutomasý má velmi měkkou dužinu, a proto je často napadán plísněmi. Mykolog Michal Mikšík poradí jednoduché pravidlo, jak poznat, zda babku schovat do košíku, nebo rozhodně nebrat! celý článek


Pozor na jedovaté hřiby! Takhle je s jistotou poznáte
Zdroj:
blesk.cz
15.09.2023 (06:00)
bulvar
Říkáte si, že když sbíráte jen hřiby, otrava vám nehrozí? Věděli jste ale, že i mezi nimi se ukrývají nejen nejedlé, ale i jedovaté druhy, které vám po konzumaci mohou způsobit spoustu zdravotních problémů? Podívejte se, které to jsou. Prozradíme vám, jak je poznat.
Otrávit vás může i bedla! Pozor na tyhle dvě, jsou jedovaté!
Zdroj:
blesk.cz
27.07.2020 (14:09)
bulvar
Bedlu vysokou zná většina houbařů. Víte ale, že si ji můžete splést se dvěma jinými jedovatými bedlami? Poznáte je podle barvy dužniny. Mykolog Michal Mikšík ve videu radí, jak na to!
Pozor na jedovaté knihy: Svazky v barevných deskách mohou doslova otrávit
Zdroj:
blesk.cz
15.05.2024 (12:12)
bulvar
Američtí odborníci varují: i knihy mohou být jedovaté. A nemyslí to v přeneseném slova smyslu, že by čtenáře otrávil obsah svazku, ale doslova. Barevné desky či přebaly svazků z 19. století, kdy se rozjela ve velkém produkce knih, mohou obsahovat zdraví škodlivé látky jako arzen či olovo.
V Česku začalo „bedlobraní“, ale pozor! Jak poznat jedlou bedlu od jedovaté?
Zdroj:
blesk.cz
02.10.2024 (05:00)
bulvar
Houbaři po uplynulém víkendu v Česku hlásí - rostou! A tam, kde by hříbka pohledal, se najdou jiné velmi oblíbené houby. Bedly rostou jak divé a lidé domů nosí plné košíky. Ale! Bedlu vysokou zná většina houbařů. Víte ale, že si ji můžete splést se dvěma jinými jedovatými bedlami? Poznáte je podle barvy dužniny. Mykolog Michal Mikšík ve videu radí, jak na to!
Houby jako z jiného světa! Troufněte si na vatovce a kotrče, radí mykolog!
Zdroj:
blesk.cz
06.09.2020 (05:35)
bulvar
Vypadají jako z jiného světa, přesto jsou jedlé a výborné! Mykolog Michal Mikšík radí, kde hledat a proč vyzkoušet lahodného vatovce obrovského nebo kotrče kadeřavého, který se pyšní unikátní oříškovou chutí.
Lesy konečně vydávají houbové poklady: Znalci chodí na špičky, radí mykolog!
Zdroj:
blesk.cz
08.08.2023 (09:01)
bulvar
S košíkem plným špiček obecných se vracel mykolog Dalibor Marounek. Jak se redakci svěřil, zavzpomínal při tom na mládí, kdy ho babička posílala do lesa nasbírat tyto houby. Výtečně se hodí do omáček i polévek.
Lesy vydávají houbové poklady: Znalci chodí na špičky, radí mykolog a přidává recept na polévku
Zdroj:
blesk.cz
08.08.2023 (09:01)
bulvar
S košíkem plným špiček obecných se vracel mykolog Dalibor Marounek. Jak se redakci svěřil, zavzpomínal při tom na mládí, kdy ho babička posílala do lesa nasbírat tyto houby. Výtečně se hodí do omáček i polévek.
Otrava Britky upozornila na málo známý fakt: Cukety mohou být SMRTELNĚ jedovaté!
Zdroj:
ahaonline.cz
18.07.2020 (12:00)
bulvar
Rostou skoro samy a odolávají i různým neduhům. Není divu, že jsou cukety oblíbenou plodinou zahrádkářů. Jenže málo se ví, že mohou být i jedovaté. A to i smrtelně! Poznáte je podle hořké chuti!
Pozor! Jedovaté rozinky z Tesca
Zdroj:
ahaonline.cz
25.09.2022 (05:00)
bulvar
Rozinky zlehka ošetřené slunečnicovým olejem, aby se nelepily a nepraskaly. Takové si běžně kupujeme v obchodech. Jenže na tyhle si dejte veliký pozor!
Rakovina střev z „babek“? Toxikolog vysvětlil, co se může stát!
Zdroj:
blesk.cz
31.07.2021 (05:00)
bulvar
Hřiby žlutomasé neboli babky patří mezi naše nejhojnější hřibovité houby. Objevují se ale názory, že je nebezpečné je pojídat, protože bývají napadeny plísní nedohubem a způsobují rakovinu střev či slinivky. Houbařskou populaci vystrašil mykolog Jiří Baier, ostatní odborníci jeho slova výrazně mírní.
Sbíráte muchomůrku růžovku? Tenhle recept musíte vyzkoušet! A jak si ji nesplést?
Houbaři mají kačenkové žně, mykolog varuje: Intenzivní zvracení a otravy
Houbaři se nechtějí vzdát hříbků, stále se jim daří! Mykolog varoval před „shnilým masem“!
Zpívající seniorky to umí rozjet! Se souborem Rock Babky i Lucie Bílá
V Česku se houbami ročně přiotráví 400 lidí. Experti radí, na co si dát pozor
Češi vzali lesy útokem: Kde houby opravdu rostou? Mrkněte i pod okap, radí mykolog
Velká vzácnost na kraji Prahy: Exotická houba s chapadly i „inkoustový“ hřib
Skrytá hrozba v bramborách: Naklíčené způsobí halucinace, nebo i smrt!
Jak se vrátit z lesa s košem plným hub? Mykolog prozradil zaručené tipy!
První vánoční ochutnávka: Slavné ženy prozradily své recepty na sváteční pečení!
Mykolog Mikšík v Podcastu: Poradil, jak mít plný košík od června. Cesty neobcházejte!
Pavel jmenuje 52 nových soudců včetně Zemanem odmítaného Babky
Mykolog Robert nasbíral košík plný holubinek: Vysvětlil, proč se „květů lesa“ houbaři nemusí bát
Houby v lese dělají „psí kusy“! Mykolog vysvětlil, proč se to děje
Zápisy do 1. tříd začínají: Na co si dát pozor?
Pozor na jedovaté cukety! Žena jednu snědla a skončila na pohotovosti
Amatérský mykolog objevil hřib třebaňský: Kuriózní nález chrání páska! Co na to odborník?
Přesný návod na pěstování hříbků v květináči? Mykolog k tomu ostře řekl své!
Houbařka našla hříbek albín! Tohle vidím poprvé, přiznal mykolog
Houbaři „řádí“ v lese, Radek našel 751 hřibů! Mykolog ale nemá dobrou zprávu!
Houbařka našla hříbek albín! Něco takového vidím poprvé, přiznal mykolog
Mykolog Jaroslav (55) našel v ložnici 40 jiřiček: Choulily se před chladem!
Houbaře děsí drápající parazit: Je to jako invaze, říká mykolog a přidává účinnou radu
Lesy konečně vydávají houbové poklady: Znalci chodí na špičky, radí Dalibor!
Houby vyrazily ze dne na den! Mají dokonalé podmínky, láká mykolog
Houbaři z lesa nosí lahodnou kačenku: Mykolog důrazně varuje před zrádnou alergií!
Houbaři z lesa nosí lahodnou kačenku: Mykolog důrazně varuje před záhadnou alergií!
Podcast: 7 NEJ českých hub. Která je nejjedovatější, nejvzácnější a nejvíc se plete?
Máte novoroční předsevzetí? Psycholožka radí, na co si dát pozor
Meghan a Harry klesli na samotné dno: Jedovaté krysy a vrhači hnoje
Bílé »éčko« v jogurtech? EFSA: Může být jedovaté!
Kde všude rostou výborné jedlé houby? Do lesa klidně s žebříkem, radí mykolog!