Před 30 lety otevřeli Češi první fastfood. Big Mac stál jako jídlo v restauraci
Zdroj: idnes.cz 20.03.2022 (00:00) ekonomika
Přes jedenáct tisíc lidí stálo frontu před třiceti lety na otevření první restaurace McDonald’s v tehdejším Československu. „Vypadalo to, jako by se tam pořádal rockový koncert a lidé čekali na podpis hlavní hvězdy. Venku stála policie, zákazníky dovnitř pouštěla postupně,“ vzpomíná Michal Mládek, který tehdy pracoval v kuchyni první provozovny amerického řetězce v Praze. celý článek
Fastfoody v Česku se rozrůstají. V září přiletí louisianské smažené kuře
Zdroj: idnes.cz 12.07.2023 (00:00) ekonomika
Již v září otevře svoji první restauraci v Česku americký řetězec fastfood restaurací prodávajících smažené kuřecí maso Popeyes. Do konce roku pak vzniknou další dvě pobočky – kromě té první v centru Prahy přibude jedna v centru Brna a další kousek od Prahy. Vyroste tak silná konkurence třem silným hráčům – KFC, McDonald’s a Burger Kingu.
Jsme „obědový“ národ, vrátíme se do restaurací, říká ředitel Sodexo
Zdroj: idnes.cz 09.05.2021 (00:00) ekonomika
Ředitel Sodexo Daniel Čapek odhaduje, že polovina restaurací po návratu k normálu už neotevře. Přesto věří, že Češi budou zase chtít chodit s kolegy na jídlo. Připomíná „natěšení“ na normální život během loňského léta. „To byla exploze, viděli jsme to u restaurací i volnočasových benefitů. Obraty v restauracích, které otevřely, se dostávaly téměř na 100 %,“ dodává Čapek.
Hospody zdraží jídlo i pití, ceny vzrostou ‚skokově a radikálně‘. Víme, kolik si po lockdownu připlatíte za pivo
Zdroj: lidovky.cz 05.05.2021 (05:00) ekonomika
Pivo o tři až pět korun, jídlo o deset až dvacet korun oproti cenám před lockdownem. Hospodští a většina provozovatelů gastronomických zařízení chystají po otevření zahrádek a interiérů restaurací vyšší ceny. Podle zjištění serveru Lidovky.cz podraží jídlo a pití v průměru o deset procent. Do konce roku pak zřejmě ještě víc.
Osmnáct chodů a šest hodin osvěty. V Norsku otevřeli plovoucí ekorestauraci
Zdroj: idnes.cz 02.10.2023 (11:07) ekonomika
Ve fjordu Hardange v západním Norsku otevřeli restauraci, která se má stát symbolem nejen nejnovějšího designu, kulinářské budoucnosti, ale také osvěty vedoucí k udržitelnosti a záchraně planety. Restaurace Salmon Eye, tedy Oko lososa, se pohupuje v mrazivých vodách coby obří nerezová koule uprostřed scenérie mezi okolními fjordy, horami a ledovci. Vypadá jako návštěva z jiných planet.
Češi si na Štědrý den nechali jídlo dovézt. Dvakrát víc než před rokem
Zdroj: idnes.cz 28.12.2020 (12:47) ekonomika
I letos se někteří Češi rozhodli Štědrý den trávit jinak, než přípravou tradičních vánočních pokrmů. O jídlo až ke dveřím byl letos dvakrát větší zájem než v loňském roce. Lidé ve velké míře objednávali českou klasiku, výjimkou nebyl ani kapr s bramborovým salátem. V objednávkách měl velký podíl i alkohol.
McDonald’s otevřel před 80 lety. Slávu jim přinesl až muž s českými kořeny
Zdroj: idnes.cz 15.05.2020 (20:00) ekonomika
Bratři Richard a Maurice McDonaldovi si 15. května 1940 pořídili v jihokalifornském San Bernardinu svou první restauraci. Položili tak základy firmy, která má dnes téměř 38 tisíc poboček po celém světě. Za masivní expanzí značky McDonald’s však stál Ray Kroc, muž s českými kořeny, který v 60. letech společnost ovládl.
Češi si za pandemie odvykli chodit do restaurací na obědy
Zdroj: financninoviny.cz 12.03.2022 (08:45) ekonomika
Praha - Češi si za pandemie koronaviru odvykli chodit do restaurací na obědy. Právě u polední nabídky sledují provozovatelé stravovacích provozů podle Asociace malých a středních podniků...
Za oběd v restauraci Češi v listopadu zaplatili 176 Kč, o 25 Kč více než loni
Zdroj: financninoviny.cz 05.12.2022 (18:25) ekonomika
Praha - Za oběd v restauraci Češi letos v listopadu utratili průměrně 176 korun, v meziročním srovnání asi o 25 korun více. Proti roku 2019 hospody prodaly o 31 procent obědů méně. Vyplývá...
Letos léto pod stanem. Češi ve velkém nakupují spacáky i kempingové jídlo
Zdroj: idnes.cz 29.05.2020 (16:05) ekonomika
Češi ve velkém podle prodejců kupují kempingové vybavení. Značný zájem je o rodinné stany pro tři lidi a více. Hitem jsou nafukovací konstrukce, roste poptávka po bavlněných stanech. Zákazníci jsou za jeden ochotni letos utratit i přes 15 tisíc korun. Češi nakupují také spacáky, karimatky a trvanlivé kempingové jídlo.
Jídlo objednávaly dvě třetiny Čechů, aby podpořily hospody
Zdroj: financninoviny.cz 17.05.2020 (09:12) ekonomika
Praha - Jídlo z restaurací v době nouzového stavu objednávaly dvě třetiny Čechů, aby své oblíbené podniky podpořily. Okénko nebo rozvoz využívalo přes 40 procent lidí, většina si...
Svíčková za osm korun. Jídlo podražilo za půl století více než desetinásobně
Za jídlo až ke dveřím si lidé připlatí. Které e-shopy zdražují a zvýší se i ceny za rozvoz hotovek?
Čechy v Chorvatsku příliš omezení nečeká, v restauraci mohou jíst i uvnitř
Manželé vzkřísili kutnohorskou čokoládu. Teď Lidka sbírá na soutěžích triumfy
Před 20 lety vzali Češi útokem přepážky IPB. Odstartoval dosud největší krach banky
Hospody čelí dalším problémům. Češi se přesouvají do levnějších bister
Legenda Divokého západu se ocitla v českých rukou. Jak se stal Colt synonymem zbraně
Ceny jídel v hospodách dál rostou. Nejvíc zdražuje řízek a smažený sýr
Privátní lety dál expandují i po pandemii. Novému trendu podlehli i Češi
Jídlo z michelinské restaurace jako „hotovka“. Není to ono, říká šéfkuchař
Největší firma na čištění olejů sváží tuky z 24 tisíc restaurací
Češi bohatnou dvojnásobně rychleji než eurozóna. Mají o třetinu víc než před 10 lety
Uděláme smažený sýr s příchutí falafelu, slibují majitelé izraelského bistra
Zahrádky otevřely téměř dvě třetiny restaurací, jejich tržby jsou poloviční
Hostům šumavského hotelu vozí jídlo robotická servírka, směje se a mluví
Rozvozci: Zájem o dovoz jídla po otevření restaurací moc neklesne
Ceny jako před lety. Benzinka v Boleslavi nabízela natural za 32,50
OBRAZEM: Pozor na laciné napodobeniny! Jak vypadaly inzeráty před sto lety
Každý může být hvězda. V Tokiu otevřeli první interaktivní zábavní park na světě
V Praze otvírá fastfood Popeyes, první lidé čekají ve frontě přes 20 hodin
Interiéry restaurací by se mohly otevřít v první půli června, řekl Havlíček
Lidem i zvířatům. Kam putuje neprodané jídlo ze supermarketů
Češi v pandemii jedí zdravě i pohodlně, těží z toho startupy a inovátoři
Fast foody se v Česku zabydlely. Chodí do nich každý čtvrtý, vadí jim však plasty
Průzkum: Češi za Vánoce utratí 13.635 Kč, o tisícovku více než loni
Celebrity, fronty na "číze" a příchod Západu. Před 30 lety v Česku otevřel McDonald's
Jeho oblé tvary si osahal každý. Vypínač Tango se narodil před 25 lety
Zde nakupuje Taylor Swift. Skromný londýnský kebab je v obležení fanoušků
Podnikatelský nápad brali jako recesi, uspěli u zákazníků i v soutěži
Průzkum: O osud restaurací se obává 75 pct Čechů
Kofola je tu už šedesát jedna let. Podívejte se na historické fotografie
K moři vyrazí víc lidí než loni. Kvůli davům Češi hledají méně okoukaná místa
Vyšší ceny jídel, nižší spropitné. Češi kvůli zdražování v restauracích škudlí