Gastro se staví na nohy. Hosté se vracejí do hospod, klesá však úroveň personálu
Zdroj: idnes.cz 06.09.2023 (00:00) ekonomika
Letní sezona se podle provozovatelů gastroprovozů vydařila a jsou spokojeni s počtem hostů, kteří navštívili jejich podnik. Naopak nejmenší spokojenost uvádějí podniky ze segmentu zábava, a to kluby, diskotéky či sportbary. celý článek
Účet za covidový zákaz vstupu. Kolik skutečně zaniklo hospod a co trápí ty, které vydržely
Zdroj: lidovky.cz 19.06.2021 (05:00) ekonomika
Teplé a suché počasí a fotbalové Euro už zase lákají lidi do hospod a gastro obor sčítá pandemické rány. Některým přeživším podnikům, zejména sportbarům, současné tržby dokonce rostou nad dřívější úroveň, jinde však dosahují sotva pětiny. Už teď je jasné, že koronakrizi a nucené 250denní uzavření nepřežily stovky gastro podniků, konečné číslo pravděpodobně převýší dva tisíce.
Nejvíce hospod má Praha, předběhla i proslulý Las Vegas, uvádí průzkum
Zdroj: idnes.cz 06.04.2022 (18:55) ekonomika
Lidé po celém světě se opět vracejí do hospod, které se během pandemie staly nejzasaženějším byznysem. Experti podle vyhledávače Tripadvisoru porovnali města celého světa a vytvořili žebříček měst s nejvyšším počtem hospod, barů, klubů. Praha obsadila příčku nejvyšší a porazila a za sebou nechala Las Vegas či Mnichov.
Večerka v deset? Vláda se nepoučila, lidé se budou shlukovat, reaguje gastro
Zdroj: idnes.cz 25.11.2021 (18:30) ekonomika
Vrací se státem nařízené zavírání hospod a restaurací ve 22:00. Představitelům gastro byznysu opatření nedává smysl, upozorňují na zkušenost z minulého roku: před hospodami se kvůli opatření tvořily hloučky, takže ke kýženému omezení kontaktů stejně nedošlo. Na předčasné zavření provozu navíc nejvíc doplatí ti podnikatelé, kteří pravidla dodržují. Nad těmi ostatními nemá stát kontrolu.
Podnikům v gastru sezona nevyšla. Diskotéky jsou na odstřel, hitem jsou kavárny
Zdroj: idnes.cz 25.09.2024 (12:04) ekonomika
Letní sezona gastro podnikům letos příliš nevyšla. Provozovatelé restaurací, hospod a dalších zařízení se během prázdnin nepřiblížili tržbám z loňského léta a po započtení inflace skončili dokonce v červených číslech. Odhalila to nejnovější data společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá největší procento českých gastro zařízení.
Podražily limonády i káva. Zvýšení DPH se promítá do cen v restauracích různě
Zdroj: idnes.cz 19.01.2024 (00:00) ekonomika
Hosté nyní oproti prosinci platí mnohem více za domácí limonády či kávu, vyplývá z analýzy společnosti Dotykačka, která má k dispozici data z pokladních systémů zhruba třetiny tuzemských hospod a restaurací. Naopak ceny piva ve více než třetině hospod zůstaly na prosincové úrovni.
Vařil pivo jen doma, variantu pro drsné chlapy nabízí v tisícovce hospod
Zdroj: idnes.cz 19.09.2022 (13:39) ekonomika
Plzeňský Prazdroj navazuje na svou pravidelnou spolupráci s minipivovary a posouvá ji na další úroveň. V září se spojil s domovarníky a ve svých hospodách nabízí pivo uvařené ve spolupráci s domácím pivovarníkem Martinem Březou. Je to tak poprvé, kdy se pivo podle domovarnického receptu objevuje na čepu v tisícovce hospod po celém Česku.
Červencové gastro tržby byly rekordní, navzdory omezení v tanečních klubech
Zdroj: idnes.cz 17.08.2021 (14:12) ekonomika
Pandemická omezení, která se donedávna týkala především nočního života, nedovolila některým typům zařízení naplno obnovit provoz. I přes nižší počty však česká gastro scéna v červenci dosáhla nejvyšších tržeb za uplynulých dva a půl roku. Vyplývá to z údajů společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá víc než čtvrtina tuzemského trhu.
MPO připravilo program COVID gastro, chce na něj 2,5 miliardy Kč
Zdroj: financninoviny.cz 14.12.2020 (16:33) ekonomika
Praha - Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) připravilo pro stravovací provozy kvůli vládním opatřením proti koronaviru program COVID gastro. Podniky budou moci o dotaci žádat za období...
Hospod neubývá. Loni vznikla více než tisícovka nových podniků, říká analýza
Zdroj: idnes.cz 17.10.2024 (16:30) ekonomika
V České republice loni vzniklo 1 224 podniků se zaměřením na pohostinství a stravování, tedy restaurací, barů, kaváren či bister. Proti roku 2022 to bylo o asi třetinu více, vyplývá z analýzy poradenské společnosti Dun & Bradstreet. K začátku letošního října zatím lidé založili 967 nových gastro podniků, celkově jich je 24 237.
Do britských hospod dorazil americký zvyk, spropitné. Pivaři jsou zmatení
Zdroj: idnes.cz 11.05.2024 (09:00) ekonomika
Pro návštěvníky britských hospod bylo donedávna největší dilema zda si dají whisky, nebo pivo. A když pivo, tak jestli čepované, nebo lahvové, malé, či velké. Nyní však Britové čelí nové a stále častější otázce: dát, nebo nedat spropitné.
Digitalizace mění i gastrobyznys. Křídou popsaná cedule před hospodou nestačí
Během tří let skončilo víc než tisíc hospod na vsích. Pivovar nabízí pomoc
Podnikatelé v COVID gastro podali 1063 žádostí za 166 mil. Kč
ŽIVĚ: Příjem žádostí do programu COVID gastro má začít v pondělí
Navzdory klimatu si start sezony v Alpách chválí. V únoru však poptávka klesá
Trvale uzavřených hospod bude méně, než se čekalo, zjistil průzkum pivovaru
Na seznamu rebelů přibývají stovky hospod. Chápu je, ale nepřidám se, říká Pohlreich
V kavárně Obecní dům hosty obsluhují roboti, mají hlavně zrychlit provoz
Ve Španělsku protestují zaměstnanci Iberie, zrušeno bylo 444 letů
Po slibném startu se gastro propadá. Nejvíce trpí kluby a diskotéky
Česko země štamgastů. V provozu je přes 23 tisíc hospod a restaurací
Pivo je Achillovou patou hospod. Výhledově stovku překoná, řekli experti
Soumrak restaurací. Ceny obědů vyletěly za dva roky o 50 korun, hosté mizí
Nájmy rychle rostou, klesá počet bytů nad 70 metrů čtverečních
Hosté nedodržovali rozestupy. Bar to vyřešil elektrickým ohradníkem
Hospody v Anglii dál padají. A bude hůř, varují prognózy
Rozjeté tržby v hospodách srazilo léto. Vrchol sezony se nevydařil
Chození do hospod je oficiálně lidový fenomén, jižní Čechy to nechaly zapsat
Třetina českých hospod neví, jestli přežije, ukázal průzkum Prazdroje
Mlsání o Vánocích. Prodeje čokolády se vrací na hodnoty před pandemií
Hosté se do restaurací vracejí jen pomalu, podniky musí našetřit na zimu
Irsko představilo plán na oživení venkova. Práci na dálku zavede z hospod
Evropská letiště čelí letnímu chaosu. Odkud letět a kterým místům se vyhnout
Moravský pivovar chce mít síť hospod s řemeslným pivem čepovaným z tanků
Na úroveň před covidem se ekonomika vrátí až za tři roky
Plzeňský Prazdroj rozváží do hospod PET lahve, spoléhá na podporu pivařů
Lidé si odvykli chodit do hospod, minipivovary zachraňuje lahvové pivo
Zrušené plavby a menší komfort. Výletním lodím chybí personál
Druhý den stávky pozemního personálu Lufthansy zasáhl Mnichov a Frankfurt
V polovině hospod nezaplatíte kartou. Na wi-fi se připojíte téměř všude
Leteckou dopravu v Německu ochromila stávka pozemního personálu Lufthansy
Většina hospod otevře, jakmile jim to vláda dovolí, zjistil průzkum
Ruce si bez připomenutí vydezinfikují jen tři hosté ze sta, tvrdí hoteliér
Lodě se kvůli potížím v Rudém moři a Panamě vracejí k trasám z 18. století