Konzumace 18 gramů hub denně může snížit riziko vzniku rakoviny až o 45 %, naznačuje studie
Zdroj: zive.cz 21.11.2022 (19:45) it, počítače
Vědci z Pensylvánské státní univerzity přišli se zajímavým zjištěním, že konzumace hub je spojena s nižším rizikem rakoviny. Ve studii, publikované loni v odborném časopise Advances in Nutrition, vycházeli ze sedmnácti studií o rakovině publikovaných v období od 1. ledna 1966 do 31. října ... celý článek
Konzumace masa zvyšuje riziko vzniku cukrovky. Dva plátky šunky denně ho zvednou až o 15 %
Zdroj: zive.cz 24.08.2024 (08:45) it-pocitace
Podle nové vědecké studie, zahrnující data od téměř dvou milionů dospělých, může konzumace červeného, zpracovaného, a dokonce i drůbežího masa, zvýšit riziko vzniku cukrovky druhého typu. Například pravidelná konzumace 50 gramů zpracovaného masa denně, což odpovídá zhruba dvěma plátkům šunky, ...
Studie: Rostlinná strava může snížit riziko rakoviny střev u mužů o 22 procent
Zdroj: ceskenoviny.cz 30.11.2022 (04:29) it-pocitace
Londýn/Washington - Konzumace rostlinné stravy bohaté na zeleninu, celozrnné výrobky, ořechy a luštěniny může u mužů snížit riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku o více než...
Svatbou ku zdraví! Podle vědců může manželství snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu
Zdroj: zive.cz 03.06.2023 (16:45) it-pocitace
Podle nové studie může manželství pomoci udržet nižší hladinu cukru v krvi a snížit tak riziko vzniku cukrovky. Vědci zjistili, že osoby, zejména starší 50 let, mají tendenci lépe pečovat o své zdraví, pokud jsou v manželském svazku. Skupina odborníků z Lucemburska a Kanady odhalila skutečnost, že ...
Pravidelné pití tmavého čaje může výrazně snížit riziko cukrovky. Funguje jako antidiabetický lék
Zdroj: zive.cz 05.10.2023 (07:45) it-pocitace
Podle nové studie může každodenní pití čaje o více než čtvrtinu snížit riziko vzniku cukrovky druhého typu. V porovnání s osobami, které čaj nepijí, byla u těch, kteří jej pijí, pravděpodobnost, že jim bude diagnostikováno toto onemocnění, nižší nejméně o 28 %. Navíc se u konzumentů čaje snížilo i ...
Pouhá jedna limonáda denně u žen významně zvyšuje riziko onemocnění a rakoviny jater
Zdroj: zive.cz 09.08.2023 (15:45) it-pocitace
Nová studie, publikovaná tento týden v medicínském odborném časopise JAMA Network Open, varuje před konzumací nápojů slazených cukrem. Dle vědeckých poznatků pouhá jedna plechovka limonády denně u žen významně zvyšuje riziko rakoviny jater i chronického onemocnění tohoto životně důležitého ...
Konzumace velkého množství kávy zvyšuje v pozdějším věku riziko vzniku demence, tvrdí studie
Zdroj: zive.cz 27.07.2021 (07:55) it-pocitace
Podle nové studie může být nejoblíbenější nápoj na světě – káva – při nadměrné konzumaci rizikový pro zdraví mozku. Dosud nejrozsáhlejší výzkum na toto téma uskutečnila University of South Australia, která navazuje na dřívější výzkumy, jež spojovaly pravidelnou konzumaci kofeinu se zmenšováním ...
Nová studie naznačuje překvapivou souvislost mezi konzumací ryb a rakovinou kůže
Zdroj: zive.cz 14.06.2022 (07:45) it-pocitace
Konzumace ryb je obecně považována za zdraví prospěšnou s tím, že snižuje riziko onemocnění kardiovaskulárního systému. Mořské ryby jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin a jódu, tuk z jater pak obsahuje vitamíny A a D. Nová studie však nutí k přehodnocení tohoto dlouholetého přesvědčení. Dle ...
Krátká a intenzivní aktivita může podle nové studie snížit riziko náhlého úmrtí
Zdroj: ceskenoviny.cz 10.12.2022 (10:36) it-pocitace
Sydney/Londýn - Lidé, kteří podnikají krátkou a intenzivní aktivitu, například chůzi do schodů, alespoň jednu minutu třikrát denně, mají o 39 procent nižší riziko náhlého úmrtí,...
Vegetariáni mají o 14 % nižší pravděpodobnost, že onemocní rakovinou, než lidé, kteří jedí maso
Zdroj: zive.cz 01.03.2022 (15:45) it-pocitace
Studie provedená vědci z Oxfordské univerzity odhalila, že vegetariáni, tedy ti, kteří nejedí žádný druh živočišného masa, mají o 14 % nižší riziko vzniku jakéhokoli typu rakoviny ve srovnání s lidmi, kteří maso konzumují pravidelně. Analýza se zabývala rizikem vzniku rakoviny u pravidelných a ...
Lidé, kteří měli v raném věku omezený příjem cukru, vážně onemocněli až později
Zdroj: ceskenoviny.cz 01.11.2024 (10:12) it-pocitace
Londýn - Pokud děti v prvních 1000 dnech svého života jedí méně cukru, může to u nich snížit riziko vzniku závažných onemocnění v dospělosti. Naznačuje to výzkum, o kterém na svých internetových stránkách...
Pijete více než pět šálků kávy denně? Pak si koledujete o kardiovaskulární onemocnění
UV lampy na nehty mohou zvyšovat riziko vzniku rakoviny kůže, naznačila vědecká studie
Každodenní konzumace kimči může pomoci v boji proti obezitě, tvrdí studie
Je suši bezpečné? Syrové mořské plody mohou obsahovat bakterie odolné vůči antibiotikům
Kouření elektronických cigaret může vést k vyšší náchylnosti ke zlomeninám kostí, tvrdí studie
Bydlení na rušné ulici může u starších osob zvyšovat riziko deprese a neurodegenerativních nemocí
Studie: Riziko přenosu viru snižuje už jedna dávka vakcíny Pfizer
Pití alespoň dvou šálků čaje denně může prodloužit život, naznačuje studie
Čtyři šálky kávy stačí Příliš vysoký příjem kofeinu může vést k vážným srdečním problémům
Když denně ujdete alespoň 3 867 kroků, snížíte tím riziko předčasného úmrtí. Důležité je nesedět
INTERAKTIVNĚ: Roušky nestačí. Vyzkoušejte si, co zvyšuje riziko nákazy
Ve středu zasáhnou většinu Čech silná vedra, roste riziko vzniku požárů
Kloktání a vyplachování nosu slanou vodou při covidu-19 výrazně snižuje riziko hospitalizace
Kojenci, kteří se nakazili RS virem, mají o čtvrtinu větší riziko vzniku astmatu
Nezáleží jen na délce. Nepravidelný spánek zvyšuje o 26 % riziko mrtvice a srdečního infarktu
Důslednost ústní hygieny může mít vliv na riziko infarktu a mrtvice
Riziko vzniku globálního konfliktu je podle Tuska vážné a reálné
Zpomalování mořských proudů v Atlantiku může mít katastrofální následky, varuje německá studie
Virolog Hirsch: Podle studie roušky snižují riziko na 34 procent
Studie: Riziko srdečního infarktu je při nákaze chřipkou až šestinásobné
Lékaři: 70 pct rakoviny plic souvisí s chronickou plicní obstrukční nemocí
Ze snímků oční sítnice bude možné předpovídat budoucí riziko onemocnění srdce nebo plic
Počet případů rakoviny u lidí mladších 50 let se za posledních třicet let zvýšil skoro o 80 %
Onemocnění covid-19 zvyšuje riziko vzniku cukrovky u dospělých i dětí
Dusíkaté konzervanty v uzeninách mohou zvýšit riziko rakoviny, tvrdí úřad
Vitamin D snižuje riziko sebevraždy, ukázala studie provedená na válečných veteránech
Lék z lysohlávek může léčit těžké deprese, naznačuje studie
Celodenní sezení zvyšuje riziko předčasného úmrtí o 30 %. Cvičení bohužel nepomáhá
Upravená čínská nosní vakcína proti chřipce může bránit šíření covidu-19, naznačuje studie
Obaly na potraviny obsahují téměř 200 chemikálií, které mohou přispívat k rozvoji rakoviny prsu
Vakcína Pfizeru snižuje přenos nákazy, naznačuje studie z Izraele
Sbírka Ligy proti rakovině vynesla letos 21 milionů Kč, prodalo se 720.000 kytiček
Špatné dýchání ve spánku může vyústit v dopravní nehodu. Vědci přišli na to, jak odhalit nebezpečí