Pohádková sešlost: Američané odhalili pravěké setkání mamuta, lenochoda a lidského dítěte

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     27.10.2020 (10:57)     Sekcia zajímavosti

Američtí vědci odhalili v národním parku White Sands stopy připomínající scénu jako vystřiženou z populárního animovaného filmu Doba ledová. Jedná se o drobnou pravěkou kapitolu v podobě setkání mamuta, lenochoda a lidského batolete… Podle zjištěných informací je to asi deset tisíc let, co se jistý mladý muž ploužil zabléceným břehem jezera Otero v Novém Mexiku, celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

První okamžiky lidského života pod drobnohledem vědců

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     19.09.2024 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Narození zdravého dítěte není zdaleka taková samozřejmost, jak by se mohlo zdát. Jen zhruba každé třetí počaté lidské embryo je schopno dát vzniknout těhotenství, které je zakončeno příchodem dítěte na svět. Nejranější fáze lidského života jsou totiž plné překážek, které ne každý zárodek dovede překonat. Aktuální výzkum českých vědců publikovaný v prestižním vědeckém časopise Nature Communications

 

Oživíme mamuta, plánují vědci. Bude to jen slon s chlupy, zní kritika

Zdroj Zdroj: idnes.cz     17.09.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Po čtyřech tisícovkách let by mohly opět otřásat zemí dunivé kroky vyhynulého monstra. Je to nápad jako z Jurského parku, americká firma plánuje oživit mamuta. Ne pro senzaci, má pomoci ekosystému tundry. Kritici reagují jak skepsí, tak ekologickými a etickými pochybami.

 

Pravěký člověk nesl dítě, minul je mamut. Vědci četli ze stop dávné pouti

Zdroj Zdroj: idnes.cz     13.11.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je to působivá, fascinující anatomie pravěké vycházky. Ony stopy jsou staré přes 11,5 tisíce let, táhnou se kilometr a půl, je jich na čtyři stovky. Je to záznam o nejdelší pravěké cestě, který máme. Vědci z něj sestavili celý příběh oné pouti.

 

Pravěké umění: Tichý svědek vývoje civilizace?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.12.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Nejslavnější míry prehistorie činí 11,5 cm na výšku a 4,3 cm na šířku. Patří jedné Venuši a vztahují se k ideálu pravěké krásy, a zároveň k jednomu z nejstarších artefaktů, který kdy spatřil svět. „Po Altamiře je vše ostatní jen dekadence,“ nechal se v minulosti slyšet kubistický génius Pablo Picasso (1881–1973). A měl pravdu. Jeskynní malby

 

Před Taylor Swift se klaní politici i byznys. Teď ji zkoumal vědecký summit

Zdroj Zdroj: idnes.cz     18.02.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Byla to skoro vivisekce. Slavnou, ikonickou zpěvačku rozebírala sešlost ze všech stran. Všímala si nejen její hudby, ale hlavně textů, veřejných postojů, oblékání. Nahlížela ji z hlediska ekonomie, politiky. Nebylo to setkání fanoušků, ale vědecké obce. Taylor Swift zkoumal akademický kongres po tři dny.

 

Kůže: Ochranný štít lidského těla na čtyři…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.10.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Patří k největším orgánům lidského těla. Je jako sofistikovaný stroj, který se chrání, opravuje i obnovuje. Jen každou minutu ztratíme až 40 000 odumřelých buněk. Na první pohled ztělesňuje masitou pokrývku, díky které člověk vypadá reprezentativně. Její úděl a schopnosti jsou však mnohem zajímavější. Kůže totiž patří k největším orgánům lidského těla, který si pro

 

Záhady lidského těla: špína chrání a neandrtálci nám dodnes oslabují imunitu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     05.01.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Naši tělesnou schránku jsme během staletí důkladně rozpitvali, změřili, prohlédli mikroskopem, zrentgenovali… A přesto pořád nevíme zdaleka vše. Některé záhady lidského těla a života připomíná magazín Víkend.

 

Přepišme učebnice biologie: Odborníci objevili novou část lidského těla

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.12.2021 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Lidstvo každý den uchvacuje technologickými pokroky, a přitom nezná dokonale ani vlastní tělo. Vědci z basilejské univerzity před několika dny odhalili další vrstvu žvýkacího svalu, o které jsme dosud neměli potuchy.   Studie, která bude v plné míře uveřejněna až v únoru příštího roku, poukazuje na zakořeněné tvrzení, podle kterého u tohoto svalu existují pouze

 

Napěchovaný milimetr: Nejdetailnější mapa lidského mozku

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.07.2024 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Mravenčí práce a 10 let výzkumu přivedly vědce z Harvardu a Googlu k průlomovému milníku pro neurovědu – detailní 3D mapě lidského mozku. Pochopitelně ne celého. I jeden milimetr krychlový má ale co říct o povaze jedné z nejsložitějších věcí, která ve vesmíru existuje. I po letech soustavného snažení mají neurovědci stále jen mlhavou představu o tom,

 

Překvapivé vlastnosti lidského těla

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.03.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Naše tělo je fascinující. Vše v něm funguje, jak má. Občas nás dokonce svými funkcemi dokáže i překvapit… Člověk měří ráno zhruba o centimetr, opravdu vysocí lidé dokonce o dva, více než večer. Může za to páteř, která vede více než třiceti procenty lidského těla. Vedle obratlů totiž obsahuje ještě tak zvané meziobratlové ploténky, které

Roboryba s unikátním pohonem

Vědci poprvé přečetli kompletní podobu lidského genomu

Výbušné překvapení: Američané dodávali ve Vietnamu munici nepřátelům

Vědci odhalili vliv porodu na kvalitu mateřského mléka

Urologové při preventivní akci odhalili nádory prostaty, varlat i ledvin

Sex jako těžká dřina

Rytina mamuta a koně stará 15 000 let objevena v Ostravě!

Delikátní problém dlouhokrkých ještěrů. Krk nastavovali predátorům

Ženy a jejich role v pravěké politice

Soros, covid, sítě G5, víčka: diskutéři na to mají vlastní vysokou školu

10 netušených zajímavostí o vejcích

Vyvinut pro boj. Pravěké monstrum naznačuje původ žirafího krku

V italské jeskyni byly nalezeny pravěké ostatky

Unikátní fakta o dětském mikrobiomu

Z dějin vesmírného závodu: Proč nikdo nestál o obyčejnou tužku?

Mocný velmož byla žena. Odhalení opravuje, co soudíme o pravěku

Obří opice měly tři metry a čtvrt tuny. Věda teď zjistila, proč vyhynuly

Kdy se stala z obávaných predátorů, jeskynních medvědů, kořist předchůdců člověka?

Lovkyně, umělkyně, matky. Pravěké ženy měly práce nad hlavu

Marné sportovní vynálezy. Neuspěly sci-fi brusle ani posilovač úst

Vytisknout si kasárna? Armáda chce překvapit zlomovou 3D technologií

Sebeobětování až na hranu. Lékaři riskovali při pokusech zdraví i život

Deník morového roku nabízí zajímavé paralely se současnou pandemií

Robohad do extrémů

Chodíte dostatečně?

Spásná rezonance: Našla odpověď na vznik migrén?

Darwinovy ceny: sebevražedný stream i teroristův nedobitý dron

Za příběhem jdu až do samého konce, říkal filmař zastřelený v Irpini

VIDEO: Mistr rovnováhy konstruuje nemožné. Vyvažuje lahve i šicí stroje

Pomohou nezničitelné želvušky lidem stárnout pomaleji?

V Británii se narodilo první dítě s DNA od tří lidí

OBRAZEM: Japonský bestiář líčí démony, kteří vstoupili mezi lidi

Sociální sítě nás okrádají o spánek

Průlom v prevenci rakoviny děložního hrdla

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy