Bitva na Bílé hoře v Národním muzeu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.11.2020 (22:25)     Sekcia zajímavosti

Ačkoliv je rok 1620 v naší společnosti neomylně spjat s bitvou na Bílé hoře, ne každý už zná všechny souvislosti, které k této historické události vedly. Národní muzeum i přes uzavření a koronavirová opatření nyní připravilo výstavu s názvem 1620. Cesta na Horu, která je uspořádána k 400. výročí této slavné bitvy. Například vůbec poprvé celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Dokonalá loupež obrazů za miliony dolarů. Pachatele odhalila až FBI

Zdroj Zdroj: idnes.cz     03.05.2020 (12:00)     Sekcia zajimavosti

Za dokonale provedenou krádež v Národním muzeu ve Stockholmu v roce 2000 by se nemuseli stydět ani hollywoodští scenáristé. Lupiče odhalila až chyba při vyjednávání o výkupném.

 

Připomínka českého hrdinství

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     27.05.2020 (14:07)     Sekcia zajimavosti

Dnes je tomu přesně 78 let, co byl uskutečněn známý atentát na Reinharda Heydricha (1904-1942). Tento čin byl zásadní pro uznání československé exilové vlády a pro obnovení Československa v roce 1945. Češi však během válečných let prokázali své hrdinství i při mnoha jiných událostech. S jednou z nich se zájemci mohou nově seznámit i v Národním muzeu. To svým

 

Digitální ilustrace zachycující přírodu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.07.2020 (14:11)     Sekcia zajimavosti

Jak lze vytvářet ilustrace divoké přírody pomocí technologií, ukazuje nová výstava z cyklu Příroda v ilustraci v Národním zemědělském muzeu Ohrada.   Letošní 12. ročník je věnován dílu mladé ilustrátorky Martiny Nacházelové, která ve své tvorbě zachycuje zejména život ptactva. V zámeckých expozicích jsou rovněž k vidění vzácné vycpaniny ptáků, pocházející z první poloviny 19.

 

Veselý opilec málem králem. Saský vévoda pomohl po Bílé hoře evangelickým stavům

Zdroj Zdroj: idnes.cz     02.05.2021 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Bezpáteřní oportunista a zženštilý požitkář... saský vévoda Jan Jiří I. nebývá hodnocen zrovna pozitivně. Svědčí o tom i jeho přezdívky Veselý kurfiřt či Vévoda opilec. Jedno mu ale upřít nelze – když před 400 lety začínala českým zemím doba temna, pro severovýchod království vyjednal v únoru 1621 výjimku..

 

Před 290 lety byl uloven jelen šestadvacaterák

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     01.12.2020 (07:00)     Sekcia zajimavosti

V Národním zemědělském muzeu na zámku Ohrada se nachází světová trofej jelena evropského (Cervus elaphus). Jde o takzvaného ohradského šestadvacateráka, který byl uloven v roce 1730 stavitelem zámku Adamem Františkem ze Schwarzenbergu. Při první světové soutěži trofejí v roce 1937 v Berlíně získalo paroží 1. místo. Dodnes si drží národní prvenství trofeje ulovené ve volné

 

Výstava Czech Press Photo poprvé v Národním muzeu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.04.2021 (06:30)     Sekcia zajimavosti

Poprvé v historii Czech Press Photo se výstava koná v Historické budově Národního muzea a návštěvníci ji spatří hned, jakmile se dveře muzeí znovu otevřou.   Výstava potrvá až do října letošního roku a představí se vítězné snímky soutěže doplněné kolekcí vybraných zásadních okamžiků 26. ročníku společně s výstavou zahraničních porotců a Grantem primátora. Celkem

 

Věra Čáslavská v Národním muzeu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.05.2022 (21:28)     Sekcia zajimavosti

Národní muzeum otevírá výstavu s názvem Věra Čáslavská, která přibližuje život i sportovní kariéru této nezapomenutelné gymnastky. Pokud vás zajímá osud i úspěchy naší sedminásobné olympijské vítězky, čtyřnásobné mistryně světa a jedenáctinásobné mistryně Evropy, pak určitě zavítejte od 6. května do 30. září do Nové budovy Národního muzea. Výstavu připravilo Národní muzeum u příležitosti nedožitých

 

Z cizinců bílé pleti se v Amazonii stává kořist domorodců, popisuje cestovatel

Zdroj Zdroj: idnes.cz     21.10.2023 (16:00)     Sekcia zajimavosti

Kdo je v Jižní Americe nebezpečnější než malárie nebo jaguár? Malující biolog, kulturní antropolog a dokumentarista přírody Jan Dungel vysvětluje, proč se z cizinců bílé pleti postupně v Amazonii stává kořist domorodců a jak mu to komplikuje portrétování zvířat. Jakou opici tam ve volné přírodě objevil a o kterém ptákovi si kdysi ilustrátoři mysleli, že nemá nohy?

 

Nejstarší lidské stopy v Severní Americe

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     26.09.2021 (16:37)     Sekcia zajimavosti

Nový vědecký výzkum prováděný archeology v národním parku White Sands odhalil zřejmě ty nejstarší známé lidské stopy v Severní Americe. Věří se, že staré stopy nalezené v Novém Mexiku jsou staré 21 000 až 23 000 let.   Otisky byly pohřbeny ve vrstvách půdy v národním parku, přičemž vědci z amerického geologického průzkumného ústavu analyzovali

 

Pryč od sterilní módy. Nežijeme v bílé kostce, říká návrhář Jan Černý

Zdroj Zdroj: idnes.cz     23.10.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Jako neznámý kluk z Hodonína prorazil mezi českou návrhářskou elitu už během studií a svým neotřelým pohledem na oblékání získává stále více pozornosti. „Česká móda mi občas přijde strašně sterilní. Ale my nežijeme v bílé kostce,“ říká Jan Černý. A jeho cesta za úspěchem je stejně zajímavá jako jeho modely. I proto byl nominovaný na cenu Esquire Man 2021.

Falešní policisté a škoda za 12 miliard. Vyšetřování trvá již třicet let

Muzeum fantastických iluzí

Jak zněla hudba našich předků. Vědci rozehráli 18 tisíc let starý nástroj

Sluneční králové pokračují

Dinosauří vejce ukryté v dokonalém krystalu

Michal Lukeš, fantom Národního muzea: Tahle budova mě „vcucla“

Mýtus císaře Nerona. Jeho pověst deformovaly fake news, říká výstava

Nejdražší kusy tam nechali. Záhady největší loupeže obrazů dějin

Plynulá doprava: Budou mít semafory v budoucnu čtvrtou barvu?

Zrádná moderna. Obraz visel 77 let vzhůru nohama. Asi, jistota není

V hlavní roli rys ostrovid

Národní muzeum vás vezme na cestu kolem světa

Incel, rasista. Co říká o podezřelém ze střelby v Texasu jeho deník

Příběh Elvisova BMW 507

Na opravu dlažby kostela na Zelené hoře použili vědci unikátní technologii

Fascinoval ho rasismus. Černošský pianista se tak seznamoval se členy KKK

OBRAZEM: Tygří bitka o samici skončila zkrvaveným čenichem

Jak bude Česko bojovat proti rakovině?

Bílá hora? Vůdci „národního“ povstání ani neuměli česky, připomíná historik

Spermie mají budoucnost. Stop panice, nevymřeme, říká studie

Bitva o porno pokračuje. Mužům škodí, ženám prospívá, říká studie

Nejbělejší barva světa může chránit planetu. Umí vracet teplo do vesmíru

Trumpův úspěch stojí na ideologii dominantní maskulinity, tvrdí studie

Národním muzeum představuje symbol českého lva

Vyhynulý druh zebry se vrací

Sekera v čelisti. Rekonstrukce přiblížila vraždění švédských rolníků

Opeřený mistr s tágem: Vědci papouška naučili hrát kulečník

Pstruzi se vrací do šumavského jezera Laka po 50 letech

Moderní technologie chrání kulturní památky

Postradatelný, ale přesto důležitý orgán

Roboti a umělá inteligence dennodenně: Spermie i panini v letadle

Vyhlazovací tábor ve Varšavě si vymysleli národovci, stejně jako „Polokaust“

Ornitologové se radují 

Tenisová bitva pohlaví: Šovinistu porazí lesbička

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy