Darwinovy ceny: sebevražedný stream i teroristův nedobitý dron

Zdroj Zdroj: idnes.cz     02.01.2021 (00:00)     Sekcia zajímavosti

Pyšní se racionalitou a necitelností k hlouposti. Směřují k lidem, kteří odešli ze světa tak infantilní smrtí, že jim společnost musí poděkovat za to, že své zaostalé geny vyřadili z lidského genofondu. Představujeme tři vítězné Darwinovy ceny 2020. A tři nominovaná úmrtí nádavkem – jsou totiž snad ještě grotesknější. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Notebook v „neprůstřelné“ vestě. Darwinovy ceny nešetří cynismem

Zdroj Zdroj: idnes.cz     02.01.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Pastor, který neuměl chodit po vodě jako Bůh. Rabující ruský voják, který si balistický plát v neprůstřelné vestě vyměnil za uloupený notebook. Stařík rozdrcený v myčce aut. A neuvěřitelně hazardérský fotbalista. Darwinovy ceny pro rok 2022 oceňují ty, kdo se vlastní hloupostí vymazali z genofondu a tím přispěli k jeho vylepšení.

 

Darwinovy ceny: cvičenec přepůlený letounem i voják, co chtěl být Superman

Zdroj Zdroj: idnes.cz     01.01.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Nemají soucit, neslitují se ani nad sebetragičtějšími případy. Skrývá-li se za nimi hloupost, krátkozrakost a hazardérství, oněm úmrtím tleskají. A odměňují je Darwinovými cenami. Pro rok 2021 byli však jejich porotci skoupí, jmenovali pouze tři oceněné, z toho dva případy staršího letopočtu. Proto jsme nahlédli i do nominací.

 

Novinka v britské armádě: Dron s brokovnicí pomůže především ve městě

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.10.2020 (10:27)     Sekcia zajimavosti

Vskutku zajímavou zbraň dostala do vínku britská hexakoptéra i9. Dron disponuje dvouhlavňovou brokovnicí, která by mohla efektivně likvidovat cíle především v městské zástavbě… Dron vybavený pokročilou umělou inteligencí je pochopitelně uzpůsoben k nošení široké škály zbraní, ale právě brokovnice se tvůrcům zdála jako ideální s ohledem na primární poslání stroje i9. Tím by měla být

 

Veselé Velikonoce, knihovnice. Zloděj vrátil po 22 letech Darwinovy bloky

Zdroj Zdroj: idnes.cz     12.04.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Obsahují náčrt slavného „stromu života“ a zaznamenávají myšlenkový proces slavného přírodovědce, který vedl například k teorii přirozeného výběru. Po dvaadvacet let však o blocích Charlese Darwina svět nevěděl, kdosi je z knihovny Univerzity v Cambridgi ukradl. Nyní se do ní vrátily, s lístečkem „Knihovnice, veselé Velikonoce“.

 

Můžete žít, přesvědčoval poražené Japonce Krysař ze Saipanu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     08.03.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Jeho příběh vyrostl z nelítostné války, ale vykřesal z ní humanistické poselství. Americký mariňák jako krysař lákal poražené japonské vojáky i civilisty ven z bunkrů, kde plánovali sebevražedný konec. Guy Gabaldon jim, i za pomoci zbraně, vysvětloval, že mohou žít. Sám vděčil jedné japonské rodině za vlastní život.

 

Za kolik je možné vytápět dům v 21.století?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     26.04.2022 (09:45)     Sekcia zajimavosti

Přišlo vám nedávno vyúčtování za topení nebo se jen hrozíte, o kolik se zvedly ceny? Ze všech stran totiž slýcháte, jak se ceny energií mění a rostou, to nikomu na klidu nepřidá. Naštěstí tu máme 21. století a můžeme si většinou vybrat, čím budeme topit a tím ovlivnit i cenu. Topení tvoří víc než polovinu

 

Ahoj, bacha, grázl. Jak vznikla slova? Na hulváta jsem ještě nepřišel, říká vědec

Zdroj Zdroj: idnes.cz     12.06.2024 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Bohemista Jiří Rejzek je autorem Českého etymologického slovníku objasňujícího původ jedenácti tisíc českých slov a odvozenin. Ví, jak vznikla rčení kout pikle či tlouct špačky i slova snob či dron. Třeba pojem hulvát však i pro něj zůstává záhadou. „Ve slovanských jazycích existuje hodně slov, jimž by všichni Slované rozuměli. Dobrým příkladem jsou vulgarismy,“ říká.

 

Budou uděleny Mimořádné Ceny Neuron

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.09.2020 (15:31)     Sekcia zajimavosti

Současná situace a zkušenost s celosvětovou pandemií nového koronaviru nám znovu zdůrazňuje významnou roli vědy v řešení globálních výzev. Proto letos předá Nadační fond Neuron Mimořádné Ceny Neuron dvěma excelentním českým vědcům, kteří se zasloužili o celosvětový vědecký přínos v boji proti virovým pandemiím a bakteriálním nákazám. Jména laureátů budou odtajněna při slavnostní ceremonii, která

 

Americká armáda pracuje na dronech, které půjde vypálit z granátometu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     30.04.2020 (09:41)     Sekcia zajimavosti

Americká armáda plánuje vybavit své vojáky další zajímavou novinkou – malými drony, které bude možné vypouštět z granátometu M320. Tento malý robotický pomocník následně může létat přes bojiště a informovat vojáky o dění v okolí.      Systém Grenade Launched Unmanned Aerial System (GLAUS) odborníků z amerického zařízení Aberdeen Proving Ground umožní pěšákům vystřelit dron

 

Funguje jako v Harry Potterovi. Studium v Cambridge je velký kolotoč, říká Čech

Zdroj Zdroj: idnes.cz     20.04.2023 (16:00)     Sekcia zajimavosti

Univerzita v Cambridge patří k pěti nejlepším na světě. Mezi absolventy je nejvíc laureátů Nobelovy ceny. A také několik Čechů včetně Daniela Demoviče. Jak se studuje a žije na špičkové britské škole? A jak se tam dostat? ptá se magazín Víkend DNES.

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy