Praktici jsou připraveni, systém nikoliv

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.03.2021 (14:50)     Sekcia zajímavosti

Snažíme se o systém – březen ale bude čistá improvizace, říkají k očkování proti covid-19 praktičtí lékaři. Do vakcinace se jich do této chvíle zapojilo přes 4 tisíce – tedy 4/5. Potýkají se však s řadou překážek, zejména s nedostatkem vakcín. Ne všechny kraje chtějí praktikům vakcíny dodat, chrání si je pro očkování v centrech. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Databáze ukáže, který praktik aktuálně očkuje proti černému kašli

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.06.2024 (11:47)     Sekcia zajimavosti

Zájemci o očkování proti černému kašli již nemusí složitě hledat, kde vakcínu dostanou. Díky nově spuštěné webové databázi snadno zjistí, kdo ze všeobecných praktických lékařů v jejich okolí proti nemoci aktuálně očkuje a jak se mohou objednat. Praktici totiž ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví oživili systém, který používali v dobách covidové pandemie. Nyní v něm

 

Navěky spolu a bohatí. Siamská dvojčata svou jinakost často úspěšně prodala

Zdroj Zdroj: idnes.cz     16.06.2020 (12:00)     Sekcia zajimavosti

Jejich životy i sourozenecké vazby jsou hodně specifické. Narodili se propojeni, nikoliv však jen psychicky, ale i fyzicky, jsou srostlí a musí se s tím nějak vyrovnat.

 

Lamí krví proti virům, rakovině i autoimunitním nemocem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.03.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Lamy mají jedinečný imunitní systém. Jejich protilátky jsou mnohem menší, než je tomu u jiných živočišných druhů, proto jsou stabilnější a snadněji zasáhnou svůj cíl, tedy cizorodé viry, uvnitř organismu. Stanou se nadějí lidstva v boji proti nemocem? Na to, že imunitní systém velbloudovitých, mezi které se řadí i lamy a alpaky, funguje jinak než lidský,

 

Nový systém českých vědců zjišťuje bojové toxické látky

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.09.2022 (16:09)     Sekcia zajimavosti

Vědci z Farmaceutické fakulty MU se už roky podílejí na vývoji přesnější detekce bojových chemických látek. Teď vyvinuli nový systém, maximálně aktuální, o čemž svědčí současná geopolitická situace… Čpavek, chlor nebo sarin jsou látky zakázané Ženevskými úmluvami, přesto zabíjely před několika lety při ozbrojeném konfliktu v Sýrii. A možná zabíjely i na Ukrajině, kde je mělo

 

Využití virtuální reality pro plánování a simulaci vojenských misí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.10.2021 (22:17)     Sekcia zajimavosti

Unikátní systém, kombinující využití virtuální reality a výcvikové haly o velikosti 600 m2, představila na Mezinárodním veletrhu obranné a bezpečností techniky IDET společnost Virtuplex.   Systém při využití digitálních mapových podkladů umožňuje nejen naplánovat a ověřit postup výstavby rozsáhlých vojenských objektů, jako jsou např. polní nemocnice, místa velení, palebná postavení jednotek pozemních a vzdušných sil

 

6 netušených věcí o mravencích

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     26.11.2021 (09:07)     Sekcia zajimavosti

Mravenci jsou fascinující tvorové. Patří mezi nejúspěšnější druhy na této planetě, což je dáno především jejich sociální skladbou. Malí tvorové, kteří se leckdy chovají jako superorganismy, mají přitom spoustu tajemství, které věda odkrývá jen pomalu a stěží. 1) Většina mravenců jsou holky Zapomeňte na Ferdu. Mravenci mají kastovní systém, ve kterém jsou povinnosti rozděleny více

 

Zadržte dech. Podvodní hokej je kolektivní sport bez komunikace s týmem

Zdroj Zdroj: idnes.cz     09.03.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Zdá se být pouhou krkolomnou ztřeštěností, je to však regulérní a komplexní sport. Hokejisté při něm nebojují pouze se soupeřem, ale i s vlastním tělem. Jsou připraveni o komunikaci s týmem a musejí si vytvořit instinktivní smysl pro spolupráci. Podvodní hokej je výzvou.

 

Až polovinu pracovní doby věnují ředitelé škol administrativě. Informační systém čas výrazně zkrátí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.01.2022 (13:51)     Sekcia zajimavosti

Čeští ředitelé škol tráví podle výzkumu ve srovnání s evropskými kolegy nejvíce času administrativou. Zabere jim až čtyřicet procent pracovní doby. Dalších skoro pětadvacet procent času věnují komunikaci s rodiči či žáky. Školní systém Edookit dokáže tento čas zkrátit až o třetinu. Zrychluje komunikaci i běžné administrativní úkony. Neblahou skutečnost, že čeští ředitelé jsou zavaleni administrativou, ukazuje

 

Kostlivec šňupající z poprsí byl zlý nápad, kála se žena

Zdroj Zdroj: idnes.cz     15.01.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Než ono dílko předvedla, několikrát se ujistila, zda jsou mistři tatéři pořadu Tattoo Fixers Extreme připraveni na nejhorší. „Fakt to není dobré,“ varovala slečna Popy. Poté jim odhalila obrázek nahé slečny, nad níž se sklání kostlivec, aby jí cosi šnupal z bradavek. O aplikovanou substanci se podle majitelky kérky navíc dají vést spory.

 

Vydal už Egypt všechna svá tajemství?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.03.2022 (09:31)     Sekcia zajimavosti

Už z toho, že si tuto otázku pokládáme, je jasné, že odpověď zní nikoliv. Alespoň to naznačuje nový slibný dokumentární seriál Egyptské hrobky, který již brzy poběží na kanále Viasat History. Hlavními hrdiny nového seriálu jsou Dr. Zahi Hawass a jeho tým, kteří se neúnavně snaží objevovat nová tajemství. Tentokrát se jim podařil husarský kousek,

Dohlížet na přístav v Sydney není žádná procházka růžovým sadem

Zpropadení piráti z Karibiku připravili Ameriku o metrický systém

Co skrývala evoluce?

Praktici opět dostali méně vakcín, než jim stát slíbil

Program na rešerši zkušeností s COVID-19

Krevní skupiny nejsou jen čtyři

Americká armáda pracuje na dronech, které půjde vypálit z granátometu

Svět bez satelitů: krok do průšvihu

Vědci vyvinuli systém včasného varování před slunečními bouřemi

Dlouhý pobyt ve vesmíru ničí lidskou imunitu

Medúzám jde učení i bez mozku

Silový trénink pomáhá svalům. Ale nejprve mozku, tvrdí vědci

Neznám vtipnější národ, než jsou Češi. Mají ale silnou skořápku, říká Američan

Lékaři vyzývají kuřáky – Přestaňte kouřit

Proč jsou ženy náchylnější k autoimunitním onemocněním?

Lesk a bída energy drinků

Plavat v řece je příjemnější než studená sprcha, jde to samo, líčí otužilec začátky

Pes dokáže odhalit pravou lidskou laskavost, zjistili vědci

Proč spí koně ve stoje?

Planeta, kde po večerech prší. Nikoliv však voda, nýbrž rozžhavené železo

Smrt. Slovo nahánějící úzkost či pocit klidu. Jaké by bylo vědět, kdy zemřeme?

Chování vašeho psa ovlivňují jeho geny, nikoliv rasa!

Už staří Řekové věděli, že Země není placka

Medici se necítí připraveni na péči o pacienty

Mohou se lidé množit ve vesmíru?

Když byla Země ještě plochá…

Další důkaz, že se Albert Einstein nemýlil

Filmový unikát z ISS je dotočen: Ruský režisér hovoří o pokračování na Měsíci

Válečníci, či srabi s uplakanou hymnou? Jak dějiny tvořily mýtus o české povaze

VŠCHT vyškolí studenty pro boj proti klimatickým změnám

Neúspěch u žen má následky. Odmítaní muži jsou méně solidární, říká věda

Imitace masa mají vegani už dlouho. Nyní je čekají i kosti. Jedlé

Amišové jsou zlatým dolem genetiky, vědci u nich objevili gen chránící srdce

FEJETON: Jsi muž, tak to umíš s nářadím

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy