Jak zlepšit poruchu řeči?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.05.2021 (20:30)     Sekcia zajímavosti

Výzkumný tým ve složení Luboš Brabenec, Patrícia Klobušiaková, Patrik Šimko, Milena Košťálová a Jiří Mekyska, pod vedením profesorky Ireny Rektorové, zjistil, že aplikováním neinvazivní stimulace mozku pomocí repetitivní transkraniální magnetické stimulace (rTMS) je možné dlouhodobě zlepšit řeč u osob trpících Parkinsonovou chorobou.   Neurovědci a neurovědkyně z výzkumného centra CEITEC Masarykovy univerzity sestavili společně s celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Jak vzniká produkce řeči?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.09.2024 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak funguje mechanismus naší řeči na psychologické úrovni? Jakým způsobem se stane například to, že svým přátelům řekneme o parádním zážitku z dovolené? Naše řeč je jednou z věcí, které nám přijdou tak samozřejmé, že nad nimi ani nepřemýšlíme. Ale uvažme jen to, že musíme naplánovat smysl toho, co řekneme, převést tento

 

Řeč pečovatele formuje mozek dítěte

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.08.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Výzkum, provedený vědci z Texaské univerzity v Dallasu, potvrdil, co je již dlouho známo, že vhodné domácí prostředí, a zejména řeč pečující osoby, tedy nejčastěji matky, přímo ovlivňují osvojování si řeči dítětem, a dokonce i vývoj jeho mozku. Odhalil také, jaké mechanismy v dětském mozku za tím stojí. Řečí se rozumí artikulovaný, zvukový projev člověka,

 

Chronický zánět uší může u dětí zpomalit vývoj řeči

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.01.2024 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Zánět středního ucha neboli otitida je poměrně častou nemocí dětského věku. Proto má řada rodičů i lékařů tendenci jej podceňovat. Podle poslední studie, provedené vědci z University of Florida, by ale měly být ušní infekce u dětí brány vážně, protože mohou zapříčinit problémy s vývojem řeči i sluchem ve vyšším věku. Otitida se projevuje bolestí

 

Závislost na počítačových hrách je po covidu na vzestupu!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.01.2024 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Sednout si k počítači, spustit oblíbenou hru a alespoň na chvíli se přenést do virtuálního světa… Takovou formu útěku z každodenní reality volí podle odborníků čím dál více lidí. Tzv. herní poruchu podle českých odborníků posílila mimo jiné nedávná pandemie koronaviru. „Dříve touto poruchou trpělo kolem pěti procent populace, nyní je to více než osm

 

Zrod planety v přímém přenosu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.05.2020 (22:40)     Sekcia zajimavosti

Pozorování provedená dalekohledem ESO/VLT odhalila neklamné známky zrodu planetárního systému. Kolem mladé hvězdy AB Aurigae se nachází hustý disk plynu a prachu s nápadnou spirálovitou strukturou. V něm astronomové nalezli poruchu označovanou jako ‚twist‘, která může prozrazovat polohu vznikající planety. Tento útvar by mohl představovat první přímo pozorovaný doklad o procesu formování planety. „Dosud jsme

 

Čeští vědci na cestě k léku na Angelmanův syndrom

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.09.2024 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Angelmanův syndrom je vzácné genetické onemocnění, které postihuje vývoj a funkce mozku. Kvůli typickému úsměvu a častému smíchu postižených se v Česku pro tuto poruchu vžilo pojmenování „syndrom šťastného dítěte“, v angličtině zase Happy puppet neboli Šťastná loutka. Zatím na něj neexistuje lék, ačkoliv čeští lékaři by to, za podpory veřejnosti, mohli změnit. Syndrom poprvé

 

Lepší sex zajistí biblioterapie, naznačuje studie

Zdroj Zdroj: idnes.cz     15.06.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Kniha může být nejlepším přítelem člověka i v ložnici. Vhodně zvolená četba totiž může zlepšit sexuální fungování heterosexuálních mužů, jak naznačuje americký výzkum.

 

Horká krev. Vraždou nevěrné ženy chtěl Černohorec zachránit svou čest

Zdroj Zdroj: idnes.cz     27.08.2022 (18:00)     Sekcia zajimavosti

Chlap, který vtrhl poslední červnový den na strakonickou služebnu, vypadal mírně řečeno rozrušeně. Divoce gestikuloval a jakousi řečí se cosi snažil překvapeným příslušníkům vysvětlit. „Ubio sam! Ubio sam!“ vykřikoval. Když pochopil, že mu nerozumějí, přešel na „pantomimu“.

 

I delfíní matky „šišlají“ na mláďata

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.11.2023 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Původ lidské řeči je stále ještě záhadou. Záchytné body hledají vědci v komunikaci zvířat, zvláště u pěvců. Ale zdá se, že mnohem blíže k nám budou mít delfíni. Každé novorozeně se musí co nejrychleji nadechnout, jak lidské, tak zvířecí. Malí delfíni, kteří přicházejí na svět pod vodou, to ale mají složitější. I když vynořit se

 

Tajná řeč káhirských zlatníků: převzali ji po vyhnaných Židech

Zdroj Zdroj: idnes.cz     07.12.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Dhahab, šatta, enaymak. Oněm slovům káhirských zlatníků nerozumí turisté ani místní. Jsou součástí tajné obchodnické řeči. Jazyka židovských zlatníků, který po sobě jejich rozsáhlá a kvetoucí komunita v metropoli zanechala poté, co byla egyptským státem nemilosrdně a nespravedlivě vyhnána ze země.

Pozor na mozkovou mrtvici

PROJEKT CETI: O čem si povídají vorvani?

VIDEO: Syn na matčině tetování močil, sourozenci přesto žárlili

Kapkami do nosu proti mrtvici

„Zapálení“ pro věc. Dobrovolní hasiči bez řečí vyjíždějí před prací i po ní

Tiší seveřani, křiklouni z jihu. Za hlasitost řeči může podnebí

Cvičte, prospějete mozku. Posilování je nástrojem proti demenci

Aplikace pro duševní zdraví jsou velký byznys. Ale moc nepomáhají

Jak zlepšit sex v dlouhodobém vztahu. Vášeň má zajistit prostý plán

Digitální dvojčata olympioniků

Negativní důsledky nedostatku spánku částečně smaže fyzická aktivita

Používají houby řeč? Výzkum to nevylučuje…

Cévy mohou zestárnout rychleji než tělo

21 dní k utvoření návyku? Mýtus!

Vůně jako naděje pro lidi s depresí

Hlas jako past. Nejtěžší je, když pachatel šeptá, říká forenzní fonetik

Bezpečnější silnice? Rusko chce do automobilů umístit alkoholové zámky

Rajčatový robot má mozek od Siemensu

Kanadská ekologie: Země chce do roku 2035 skončit se spalovacími motory

Nejen prevence. Šestiměsíční cvičení dokáže kognitivní kondici zlepšit

Unikátní projekt CLAIRO (nejen) opavských fyziků pomáhá zlepšit životní prostředí

Umělá inteligence získala další lidské vlastnosti!

Také jste boomer? Jak vnímají mladí svět a proč jste pro ně opálená vykopávka

První brýle EnChroma pro barvoslepé v ČR

Farmaceutická fakulta nabízí nové kurzy. Naučíte se v nich zacházet s léky a vyznat se v kosmetice

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy