Na Korsice byly nalezeny starověké hroby

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.05.2021 (18:58)     Sekcia zajímavosti

Na severním pobřeží francouzského ostrova Korsika ve městě Île-Rousse byla objevena starověká nekropole, jejíž původ badatelé zařadili do doby postupného úpadku starověké římské říše mezi 3. a 5. stoletím n. l.   Archeologové objevili celkem 40 hrobů s lidskými ostatky, pohřebiště se nachází u paty kostela Neposkvrněného početí z roku 1893. Zajímavostí bylo, že některá celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Vědci mrknou denisovanům na zoubek

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.05.2022 (19:28)     Sekcia zajimavosti

Podle nové mezinárodní studie by dětský zub nalezený v laoské jeskyni starý nejméně 130 tisíc let mohl vědcům pomoci odhalit další informace o dávném „bratranci člověka“.   O denisovanech, příbuzných neandrtálců, je známo jen velmi málo, pojmenovaní jsou podle jeskyně Denisova v sibiřském pohoří Altaj, kde byly v roce 2010 poprvé nalezeny jejich fosilizované ostatky.

 

V italské jeskyni byly nalezeny pravěké ostatky

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.05.2021 (19:01)     Sekcia zajimavosti

O životě našich prapředků se neustále dozvídáme něco nového. Nejvíce informací pak pramení z archeologických výzkumů a nálezů. Italské ministerstvo kultury oznámilo, že byly v blízkosti Říma nově objeveny ostatky, jež patřily devíti neandrtálcům. Odhady stáří kostí jsou 100 tisíc let u té nejstarší, zbylých osm bylo datováno na 50 tisíc až 68 tisíc let.

 

Legendární meteorit zklamal ufology: Tajemné organické látky nevznikly biologicky

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.01.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Psal se rok 1984, když byl v oblasti Alan Hills v Antartidě objeven dnes již proslulý dvoukilový meteorit nesoucí označení ALH84001. Vesmírný nález, který má pocházet z Marsu, měl disponovat jedinečnými stopami marťanské existence.   Což se nyní nepotvrdilo… Zhruba o dvanáct let později, když v něm byly nalezeny mikroskopické struktury, které byly považovány za

 

Starověké praktiky kojení v Andách

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.11.2021 (18:17)     Sekcia zajimavosti

Podle výzkumného projektu na archeologickém nalezišti v Caral, nejstarší civilizaci v Americe a oblasti původu andské kultury, zůstaly po tisíce let zvyky kojení v peruánských Andách téměř nezměněny.   Na hřbitově plném dětských ostatků, o nichž se věřilo, že byly pohřbeny kolem roku 500 př. n. l., vědci zjistili, že způsob kojení těchto dětí byl

 

Když jde pieta stranou: 7 způsobů neobvyklého využití mumií

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     03.07.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Proces balzamování lidských těl ve starověkém Egyptě byl náročný a zdlouhavý proces, který mohli vykonávat jen vyvolení. Po mnoha staletích však jejich práce přichází vniveč, protože mumie byly kradeny z hrobek a používány jako lék, hnojivo nebo třeba pigment pro výrobu barvy! Nutnost zachovat tělo bylo pro starověké Egypťany nezbytné, protože věřili, že si ho

 

Uctívali v Egyptě Dia?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.04.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Na vskutku nečekaný nález narazili archeologové na Sinajském poloostrově, podařilo se jim odkrýt ruiny chrámu, který byl zasvěcen starořeckému vládci bohů Diovi.   Ministerstvo turismu a památek v prohlášení uvedlo, že ruiny chrámu byly nalezeny v archeologickém nalezišti Tell el-Farma na severozápadě Sinaje. Tell el-Farma, známá také pod svým starověkým názvem Pelusium, pochází z pozdního

 

Plastová stavebnice v plicích

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.04.2022 (16:50)     Sekcia zajimavosti

Poprvé bylo zaznamenáno znečištění mikroplasty hluboko v plicích živých lidí. Částice byly nalezeny téměř ve všech analyzovaných vzorcích, konkrétně u 11 ze 13 pacientů podstupujících chirurgický zákrok.   Vědci uvedli, že znečištění mikroplasty je nyní všudypřítomné po celé planetě, takže expozice člověka je nevyhnutelná a znamená, že existují rostoucí obavy ohledně nebezpečí pro zdraví. Nejběžnějšími

 

Hodnota šperků z období stěhování národů je nevyčíslitelná

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.11.2021 (11:00)     Sekcia zajimavosti

V minulém roce byly na Rakovnicku bratry Slámovými nalezeny zcela jedinečné šperky, jejichž stáří badatelé datovali do období stěhování národů. Obě cennosti – zlatý prsten a přezka – jsou vykládány českými granáty a almandiny z Indie a Srí Lanky.   Na výzkumu šperků se archeologové podíleli bezmála rok a očím veřejnosti budou odhaleny v létě

 

Jak chutná lidské maso. Stopy kanibalismu byly nalezeny i na území Čech

Zdroj Zdroj: idnes.cz     06.12.2022 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Jedno z největších tabu západní společnosti považujeme za odporný zločin. Zároveň ale jako kdyby nás kanibalismus zvrhle přitahoval a vzrušoval. Přivádí to k zamyšlení nad odvěkou otázkou: Co vlastně dělá člověka člověkem? Bylo v historii normální jíst lidské maso? Tematiku zkoumal Magazín Víkend DNES, ovšem upozorňuje - nikoho nenavádíme, aby to zkoušel.

 

Co se nacházelo za velkomoravskou vesnicí?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.05.2021 (19:05)     Sekcia zajimavosti

Od letošního března probíhají rozsáhlé archeologické práce před výstavbou plánovaného plynovodu Moravia. Výzkum přinesl své ovoce, v katastru Mutěnic na Hodonínsku byla odkryta část velkomoravské vesnice. Nalezeny byly také kostry zvířat.   Vesnice se rozkládala po obou stranách dnešního bezejmenného levého přítoku Mutěnického potoka. „Jádro vesnice tvořily menší domy čtvercového či obdélníkového půdorysu s podlahou

Dlouhé skandinávské domy z pozdní doby železné

Archeologové objevili dosud neznámé části svitků od Mrtvého moře

Klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě

Mizerní válečníci a jejich oligarchie. Renomé Sparty je kolekcí mýtů

Vzhůru na koně: Kdo je osedlal poprvé?

Přenosná sauna, vibrační pásy. Moderní doba šla na fitness sofistikovaně

Jaký je vztah lidstva k planetě?

SOUTĚŽNÍ KVÍZ: Vyhrajte knihu o zrození moderní olympiády

Vydejte se hledat starověké poklady s Bettany Hughes

Hybridní americká jízda Valkýr

Zvířecí zvratky zaujaly experty: Odhalují tajemství starobylých ekosystémů?

Chalupářství s masovými hroby. Teď o postapokalyptismu vznikl seriál

Čističce hrobů nejde o mrtvé, ale o sledovanost. Vede v ní na celé čáře

Aby nepovstali z hrobů. Polská vesnice bojovala proti nemrtvým

Od šachovnice k MMA. David Dvořák bojuje v prestižní americké soutěži UFC

Aby mrtví nepovstali. Otvíráním hrobů si středověk pojišťoval klid

Alexandr Veliký, Attila, Čingischán: děsili svět, jejich hroby neznáme

Už nakoupili hroby na těla zavražděných. Vaňura nejen o nástupcích Stodolových

Srbská epidemie upírů. Jejich existenci potvrzovala i státní šetření

OBRAZEM: Hororové mořské panny byly podvodem, který fascinoval

Čechura: Čarodějnické procesy na Moravě byly jiné, sekta tam opravdu existovala

V srdci Paříže byla objevena starověká nekropole

Dinosauří vejce ukryté v dokonalém krystalu

Vařili naši předci v kladinské situle pivo?

OBRAZEM: Monstra i kouzelníci. Japonské hasiče chránily obrazy na halenách

Nejmenší tučňák, jaký kdy obýval planetu Zemi

Pes člověka doprovází už 23 000 let

Fragment římského vojenského diplomu nalezený na Slovensku

Některé hodinky byly schopny dotikat až do míst, kam se většina smrtelníků nepodívá

OBRAZEM: Masky Kvakiutlů děsily misionáře, za potlače indiánům hrozilo vězení

Pokrmy anglických králů byly zeleninové. Masové hody byly politickou akcí

Proč jsou vitaminy pojmenovány písmeny abecedy?

Umění dávných taterů

Oběti žrali vepři. Hororové zlo páchal sériový vrah ve svém Prasečím paláci

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy