Ryby nejsou němé, jejich zvuky mohou způsobovat i bolest hlavy, říká bioložka

Zdroj Zdroj: idnes.cz     13.08.2021 (18:00)     Sekcia zajímavosti

Bioložka Zuzana Musilová se „potopila“ do temných vod hlubokého oceánu, aby prozkoumala, jak v extrémních podmínkách žijí hlubokomořské ryby. A narazila na objev, jenž vyvolal mezi vědci pozdvižení. U ryb žijících tisíc a více metrů pod hladinou odhalila jedinečné změny v genech, díky nimž vidí svět kolem sebe v pestrých barvách i v téměř naprosté tmě. Co je na životě kilometr pod hladinou nejtěžší? Jsou opravdu ryby němé? A jak jsou na tom s inteligencí? celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Původcem bolestí hlavy mohou být i přetížené zádové svaly

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     19.04.2024 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový

 

Co ukrývá bolest?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.06.2020 (14:39)     Sekcia zajimavosti

Některé bolesti hlavy mohou být život ohrožující, jiné, ač nejsou tak fatální, dokážou brát roky života. Bolestí hlavy existuje mnoho druhů a někdy může být těžké se v nich vyznat. Dle Světové zdravotnické organizace dokonce až polovina dospělé populace pociťovala za poslední rok obtíže spojené s bolestmi hlavy. Zároveň se více než 30 % dospělých

 

Proč je bolest v noci intenzivnější?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     06.06.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Bolest vnímáme negativně, jako něco nepříjemného, co nám nedovoluje podávat stoprocentní výkon v práci či při sportu. Bolesti zubu, hlavy, zad či kloubů jsou zkrátka obtěžující, a tak často saháme po lécích na bolest, abychom se jich zbavili. V noci nás tyto bolesti dokonce mohou probudit. Mezinárodní asociace pro studium bolesti definuje bolest jako „nepříjemný

 

Častý problém astronautů, o kterém se moc často nemluví? Bolest hlavy!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     26.03.2024 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Lidí, kteří delší dobu pobývali ve vesmíru, není mnoho, takže se jakýkoliv výzkum, týkající se působení vesmírného prostřední na lidské zdraví, potýká s nedostatkem „účastníků“. Proto dlouhou dobu nebylo jasné, jak častým problémem je při pobytu na ISS „obyčejná“ bolest hlavy. Ačkoliv již od dob programu Apollo astronauti hlásili, že se při pobytu v prostředí

 

Mění pohlaví, způsobuje neplodnost. Přírodu jsme zamořili estrogenem, říká vědec

Zdroj Zdroj: idnes.cz     06.06.2022 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Učeně se tomu říká estrogenizace životního prostředí. V přírodě se prostě začaly hromadit chemické látky podobné ženskému pohlavnímu hormonu estrogenu, a ovlivňují tím i hormonální systémy organismu živočichů včetně člověka. „Některé jsou přírodní, jiné tam však zanesli lidé a dnes máme problémy s tím, co nám mohou způsobovat a jak se jich zbavit,“ říká dlouholetý ředitel Národního centra pro toxické látky Ivan Holoubek.

 

Kapr stával i dvojnásobek toho, co hovězí, říká historik stravování

Zdroj Zdroj: idnes.cz     24.12.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Jíst ryby je zdravé, přesto se v Česku jejich spotřeba od roku 1989 nezvyšuje, naopak klesla. Proč? „Češi jsou obzvláště citliví na cenu. Kdyby byly ryby levnější než kuřecí, spotřeba by rapidně vzrostla,“ myslí si Martin Franc (47), historik stravování a životního stylu. Vystupoval také v internetovém pořadu Zmlsané dějiny a nyní vytváří navazující pořad Zmlsané dějiny Light.

 

Ragby je bolest i mentální síla. V Česku si zaslouží pomoct, říká trenér

Zdroj Zdroj: idnes.cz     22.04.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Bolí děsně, ale buduje odvahu, respekt, sílu, říká o svém sportu hlavní trenér českého mládežnického ragby Roman Šuster. Víc než deset let strávil ve francouzské profesionální lize a nyní usiluje o to, aby se čeští junioři probojovali na mistrovství Evropy. Chce dokázat, že v ragby mohou uspět i amatéři.

 

Za noc odnosíte přes 700 vajec, říká česká ochránkyně želv v Indonésii

Zdroj Zdroj: idnes.cz     21.05.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

V šesti letech dostala jako dárek suchozemskou želvu. A bylo to osudové setkání. Dnes se totiž jako bioložka věnuje právě ochraně těch mořských. Už šestnáct let, naučila se pro to indonésky, založila organizaci Chráníme mořské želvy. „Pomohli jsme již více než dvěma a půl milionu mořských želv,“ říká Hana Svobodová.

 

Lidské nemoci ohrožují (nejen) šimpanze a gorily

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.08.2024 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Pro africké gorily a šimpanze dnes už nejsou hlavní hrozbou pytláci. Větší riziko paradoxně představují kýchající turisti a školní děti. Běžná lidská nachlazení totiž bývají pro lidoopy smrtelná. Slavná bioložka Jane Goodallová si všimla už v počátcích svých výzkumů, že šimpanzi trpí poměrně často rýmou a kašlem. Už tehdy tušila, že zdrojem nákazy, a to nejen

 

Vědci nalezli v mozku ústřední vypínač bolesti

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.06.2020 (13:33)     Sekcia zajimavosti

Bolest je nepříjemnou, leč neodmyslitelnou součástí života. Její primární fyziologická funkce je jasná, má za úkol upozornit, že něco v organismu není v pořádku. Někdy se ovšem akutní bolest přetaví v chronickou a sama o sobě se stává chorobou. Američtí výzkumníci se při své práci zaměřili na to, zda bolest dokáže zacházet s myším mozkem

Přelud, který způsobuje bolest

Tajmen je ryba, která vám nedá druhou šanci, říká rybářka

Primář Jiří Kozák: Rytíř bojující proti chronické bolesti

Proč byste měli navštívit lékaře, pokud máte přetrvávající bolesti břicha?

Vysoký tlak v plicích ohrožuje tisíce Čechů

Inspirujeme se v boji s rezistentní E.coli u goril?

Mlaskání je v Číně připomínka hladu, zamilovaní čumí všude stejně, říká biolog

K čemu slouží tulení vousy?

Jak mohou rostlinné léky pomoci v době rizika virových infekcí?

Nic jim nevymlouváme. Francouzská ves umožňuje lidem s Alzheimerem volně žít

Spásná narkóza: Definitivní tečka za bolestí

Od neandrtálců jsme zdědili poruchy spánku, plešatění i obezitu, říká biolog

Lidé s migrénou těžko hledají práci

Recyklace Toyoty: Jako když z ryby vytáhnete kostru

I papoušci mluví nářečím

„Starý muž z La Chapelle“

Proti demenci i mrtvici. Zdravější mozek přinese i cvičení jen o víkendu

Výbava do přírody. Na co se zaměřit při výběru stanu nebo spacáku

Nejzdravější je pescetariánství a přerušovaný půst, říká věda

OBRAZEM: Dostat to vraždění z hlavy. Zemřela ex-členka sekty Charlese Mansona

Mužům ryby, ostatní maso ženám. Olivový olej byl ve starém Římě všech

Bude mateřské mléko pro děti z laboratoře?

Bolesti zad se dá vyhnout. Jednoduše a účinně, zjistil výzkum

Barevné ryby s násilnickou povahou

Vědci potvrdili kolektivní „vidění“ u afrických elektrických ryb

OBRAZEM: Vášeň, hrdost, bolest, revoluce, sex. Před 70 lety zemřela Frida Kahlo

Jak se vzteká chobotnice?

I plíce mohou mít vysoký tlak

Kořeny antisemitismu. Covid neskončil, ale už za něj mohou Židé, říká expert

Sépie jsou stejně inteligentní jako lidoopi

Stres v dětství má negativní vliv na mozek

S dětmi nečekejte. Starší otci mohou předávat poškozené geny, říká biolog

Šokovalo mě, jak rychle tady chodí zásilky, říká portugalský šéf hotelu v Praze

Loví pašeráky zvířat. Zátah na šéfa gangu byl jako z akčního filmu, líčí zoolog

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy