Zabíjí mrože balvanem? Lední medvědi používají při lovu nástroje

Zdroj Zdroj: idnes.cz     27.08.2021 (00:00)     Sekcia zajímavosti

Váží až dvanáct set kilogramů a mají tvrdou lebku a nebezpečné kly. I pro lední medvědy jsou mroži náročnou kořistí. Aktuální studie však ukazuje, že si při lovu zřejmě dokážou pomoct. Zvládnou vrhat na hlavy mrožů těžké kusy ledu nebo kameny. Tak jak o tom desetiletí mluví inuitské příběhy. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Medvědi mění svá stanoviště

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.01.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Medvědi hnědí (Ursus arctos) na jaře, po probuzení z hibernace, mění stanoviště a pouští se do strategie aktivního lovu. Lákají je totiž telata sobů a losů, kterých je v tomto období dostatek.   Výzkum, zahrnující odborníky na ochranu přírody z Nottingham Trent University, University of León ve Španělsku a norské a švédské vědce, zjistil, že

 

Medvědí lejna měním za jitrnice a slivovici, říká krumlovský medvědář Černý

Zdroj Zdroj: idnes.cz     02.06.2020 (12:00)     Sekcia zajimavosti

K českokrumlovskému zámku patří medvědi už po staletí. Poslední více než čtyři desítky let se o ně stará chovatel Jan Černý. Jak dočasný konec turismu kvůli koronaviru dolehl na místní medvědy? Proč je medvědí trus žádanou komoditou? A jaká tragédie se kdysi v hradním příkopu odehrála?

 

Nové syntetické vlákno inspirované srstí ledního medvěda

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     30.01.2024 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Lední medvědi jsou dokonale přizpůsobeni nehostinnému prostředí Arktidy, kde žijí. Ještě v nedávné minulosti byla kožešina ledního medvěda ceněna mezi polárníky jako jedinečná ochrana proti chladu, větru a nepřízni počasí. Vědci se inspirovali její mikroskopickou strukturou a pokusili se ji napodobit umělým vláknem s podobnými vlastnostmi. Srst ledního medvěda má několik unikátních vlastností, které ji

 

OBRAZEM: Starodávný souboj s tuňákem. Podívejte se na mattanzu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     17.02.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Ve světě komerčního lovu působí starobyle, archaicky. Sází na trpělivost a sílu, vyčerpává. Nabízí dramatické obrazy a působí krvavě, barbarsky. Přesto je mattanza, starý způsob lovu tuňáků, šetrnější a udržitelnější než obchodně úspěšnější průmyslový lov.

 

Pracovní nástroje si papoušci kakadu nosí „do práce“ s sebou

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.02.2023 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Schopnost používat nástroje je vlastní nejen lidem. Řada zvířat se naučila využívat nejrůznější pomůcky, které jim usnadňují lov, nebo jen zpříjemňují život. Jejich řady je nyní potřeba rozšířit i o papoušky kakadu, konkrétně o kakadua Goffinova, který je schopný si nosit nástroje, potřebné k získání nejrůznější semen, s sebou, jak ukázala nejnovější studie. Kakadu Goffinův

 

Geniální mozky na lovu. Čeho se bojí dentoskalpofobik a co je běžec indický?

Zdroj Zdroj: idnes.cz     12.10.2021 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Napětí v zákulisí i na scéně sílí. Čas běží, soutěžící se musí rozhodnout a odpovědět, odkud pochází pivo Ožujsko. Všichni si neslyšně šeptáme odpověď Chorvatsko. Tým se rozhodne: „Bosna!“ Štáb televize Nova se chytá za hlavu. Jen Lovkyně nehne brvou. Bod pro ni. Vítejte u nové vědomostní hry Na lovu.

 

Nachytali jsme Doktora Vševěda. I obávaný soupeř ze soutěže Na lovu má mezery

Zdroj Zdroj: idnes.cz     19.10.2022 (10:43)     Sekcia zajimavosti

V televizní vědomostní soutěži Na lovu patří Jiří Martínek, přezdívaný Doktor Vševěd, mezi nejobávanější soupeře. Málokdy se proti jeho fenomenálním znalostem podaří soutěžícím uspět. Obrazovka ho proslavila a lidé ho poznávají na ulici. Jak vědomostí plný Vševěd dopadl v našem improvizovaném testu? Proč kdysi sám jako soutěžící v jiné soutěži shrábl po jednom vítězném dílu výhru a dál nepokračoval? A proč tento vystudovaný historik nechodí na prohlídky interiérů českých hradů a zámků?

 

Vyrobili první kamenné nástroje skutečně předchůdci člověka?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.02.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Oldovanské nástroje, tak se nazývá sada opracovaných valounů, které využívala kultura nejstaršího paleolitu ve východní Africe ke krájení, škrábání a otloukání ulovených zvířat i sesbíraných rostlin. Tradičně bývá jejich výroba spojována se zástupci Homo habilis, ovšem podle nejnovější teorie za ní zřejmě stál někdo jiný… Oldovan je archeologická kultura rozšířená podél zlomové propadliny ve východní

 

I mikrobi používají injekční jehly

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.02.2024 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Celá řada patogenních bakterií útočí na buňky lidského organismu pomocí specifických proteinů, které potlačují imunitní reakci organizmu, a napomáhají tak rychlejšímu šíření infekce v těle. S použitím elektronových mikroskopů vědci již před více než 20 lety zjistili, že k tomu používají výrůstky na svém povrhu, které až nápadně připomínají injekční jehlu. Běžně rozšířená bakterie yersinia

 

Historie bruslí: v pravěku sloužily k lovu, později uchvátily šlechtu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     05.03.2021 (17:00)     Sekcia zajimavosti

Na tenkém i pevnějším ledě se lidé pohybují od pravěku. Ne pěšky, na bruslích! Bruslení není novinka, ovšem ne vždy se jezdilo po zamrzlých řekách pro zábavu. Klouzavý pohyb dostával naše předky i na lov!

I vysokoškolák může být blbý, říká obávaný lovec z Novy Doktor Vševěd

Mění klima i velikost zvířat?

Chcete „probudit“ přírodu? Zhasněte!

Zachycena při činu

Jsou medvědi škodná?

Zelení dravci a rostliny na lovu

Hibernující medvědi jako naděje pro lidské zdraví

Vlky domestikoval nadbytek masa, lidé vyhledávali tuk, říká věda

Ženy na lovu. Obstarávání masa nebylo vyhrazeno mužům, tvrdí studie

Překvapivá lovecká strategie kladivounů

Vyhynulý druh zebry se vrací

Kytara si vybírá svého kytaristu. Důležitá je i volba dřeva, říká výrobce

Uplynulo 80 let od vymizení labského lososa. Lidé bojují za jeho návrat do řek…

Čelí žraloci vyššímu riziku vyhynutí?

Vybili mi zuby a přelámali žebra. Dvojnásobný mistr světa v páce vzpomíná

Kdy se stala z obávaných predátorů, jeskynních medvědů, kořist předchůdců člověka?

Tyranosauři měli vlastní loveckou taktiku

Jednou to někoho zabije. Sílí varování před pády trosek raket na Zemi

Středověká oční mast skutečně léčí!

Další trik, jak vylepšit zdraví. Jednoduše, zadarmo a během dne

Hlavy z papírmaše, falešné stromy. Za války kamufláž chránila životy

Odhalené tajemství tzv. „Hippo talk“

Jdou dohromady videohry a vyšší inteligence?

Dají se viry považovat za živé? A kde je hranice?

Nový lék účinný v boji proti nádorům na mozku

V Amazonii byla objevena houba, která zabíjí pavouky

OBRAZEM: Feminismus dělá z žen čarodějnice, hlásal Pat Robertson

Jak zněla hudba našich předků. Vědci rozehráli 18 tisíc let starý nástroj

Želvušky pod ochranou

Blíží se konec malárie?

Orly bělohlavé zabíjí sinice, jejichž toxin by však mohl léčit lidi

OBRAZEM: Majestátní, krásná, ničená. Světová soutěž zachycuje tváře přírody

Tajemství smrti významných osobností

Jak vyrobit vodu ze vzduchu?

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy