První vodíkový vrtulník dostává obrysy

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.09.2021 (22:29)     Sekcia zajímavosti

Za duchovního otce letectví je považován Leonardo da Vinci, autor mnoha návrhů létajících zařízení, mimo jiné vzdušného šroubu – vrtulníku. Jak by se tvářil na ambice vyrobit první vodíkem poháněný vrtulník, se už nikdy nedozvíme. Jedno je ale jisté – vodíková technologie zažívá v dopravě obrovský rozmach a nezalekla se ani letectví.   Vodík je celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Ingenuity se na Marsu daří

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.08.2021 (12:43)     Sekcia zajimavosti

Ačkoliv se to na první pohled může zdát zanedbatelné, malý vrtulník Ingenuity strávil ve vzduchu rudé planety více než 22 minut a nalétal přes 2,6 kilometru. Dalo by se říct, že překonává sám sebe.   Na Mars se vrtulník o velikosti dronu dostal společně s roverem Perseverance 18. února letošního roku, poprvé však vzlétl až

 

Křest letošního roku: Vrtulník NASA Ingenuity bude pokračovat v přeletech na Marsu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.01.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Malý, ale šikovný. Asi tak by se dal popsat technologický skvost americké vesmírné agentury NASA – vrtulník Ingenuity. Ten se již opakovaně osvědčil v přeletech na Marsu a ve svém poslání má pokračovat i nadále.   Jeho první letošní a celkově už devatenáctý let by se mohl uskutečnit již tento pátek. Stroj nebude vystaven žádným

 

VIDEO: Dohlížel, zachraňoval. Policejní vrtulník Mil Mi2 byl lehký a úsporný

Zdroj Zdroj: idnes.cz     05.05.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

V bezpečnostních službách byl od roku 1979 celkem po šestnáct let. Dohlížel na dopravu, zachraňoval zraněné. Oproti předchůdcům měl vrtulník Mil Mi2 řadu výhod – byl lehký, úsporný, nabízel lepší výhled, vysvětluje edukátor Muzea Policie České republiky Jan Holub.

 

Srdce: Nejvýkonnější pumpa lidstva

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     06.07.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Každý rok jím projde okolo 3 153 600 litrů krve. Dá se léčit mrazem, koncentrovaným alkoholem nebo povzbudit přístrojem o velikosti mikrotužkové baterie. A jeho léčba postupuje stále dál… 1967 Podoba srdečních transplantací tak, jak je známe dnes, získala první obrysy společně s jihoafrickým chirurgem Christiaanem Barnardem (1922–2001). Vybaven mimořádnými znalostmi vstoupil 3. prosince 1967

 

Nová podoba osvědčeného stroje? Vrtulník Black Hawk zvládne létat bez pilota

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.02.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Černý jestřáb společnosti Sikorsky patří mezi bitvami ošlehané stroje, kterým americká armáda bezmezně věří. I proto je ochotná do jejich vylepšování investovat nemalé peníze. Výzkumná agentura DARPA díky tomu docílila náhrady pilota za speciální software ALIAS, který zastane vše potřebné.    Slavný vrtulník si svá nová vylepšení otestovat na základně Fort Campbell v Kentucky, když dvakrát

 

Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.07.2024 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku

 

Pohled do čelistí hadů: Spolknou i krokodýla!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.12.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Pokud jste někdy viděli fotku obrovského hada odpočívajícího poté, co pozřel kořist, kterou v některých případech trávil i několik týdnů, možná vás zaujalo, že na jeho poměrně úzkém těle jsou vidět obrysy uloveného zvířete. Čas od času přicházejí zejména z Amazonie zprávy, že největší známé druhy hadů, jako je například anakonda velká nebo krajta mřížkovaná, pozřely

 

Ženy před objektivem: Focení je návykové, říká Hanča

Zdroj Zdroj: idnes.cz     29.12.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Stalo se pro ni součástí života, díky focení se dostává na nová místa, poznává zajímavé lidi. A přináší jí uvolnění. „I když někdy chodívám domů z náročných póz s bolavými zády,“ směje se Hanča.

 

KVÍZ: Vynálezcům patří svět. Kdo vymyslel vrtulník či těsnopis?

Zdroj Zdroj: idnes.cz     13.01.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Na velké vynálezce máme občas tendenci zapomínat. K čemu také znát jména, když nám po nich zůstaly jejich nápady. Ale není to trochu neuctivé? Velké osobnosti i jejich velké vynálezy si připomeneme v tomto kvízu.

 

Konec mýtu o mužích lovcích. Ve většině domorodých komunit loví ženy

Zdroj Zdroj: idnes.cz     29.08.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Zatímco silní muži vyráželi na lov, slabé ženy pečovaly o oheň, staraly se o potomky a paběrkovaly v okolí osady. Jenže tento stereotyp o sběračkách a lovcích dostává trhliny. Antropologové nyní dokládají, že až v 80 procentech domorodých komunit je lov záležitostí žen.

Hyperaktivní Slunce: Budou superbouře a polární záře častější?

Trénujte sílu a vydržte u toho, vyzývá nové doporučení WHO

Odkud se bere voda na Měsíci a kde je uložena?

Chcete umělou krásu? Máte ji mít. Shasheile je fenoménem Instagramu

Vědci vyvinuli zbraň proti prvokovi lačnícímu po mozcích

Nový Peugeot 208: Neodolatelný prcek, který baví

Lepší léčba HAE v Česku a na Slovensku

Skutečné paleo. Jídelníček pralidí fandil rostlinným proteinům

Molnupiravir se k lidem může dostat už na podzim

Nová metoda výběru spermií může významně zvýšit šance na otěhotnění

První vědecké snímky Jamese Webba

Bojovník, intrikán, zakladatel státu. Přemysl Otakar I. byl statečný i cynický

První genová terapie konečně schválena!

K požárům v elektromobilu? Američtí hasiči obdrželi svůj první vůz poháněný bateriemi

KVÍZ: Jak znáte historii policie a hasičů v Česku?

Spektakulární Spectre: Rolls-Royce odhalil svůj první plně elektrický model

Vítězství bylo pro Čechy důležitější než pouhá účast, říká historik sportu Kolář

Za neúspěch první evropské bankovky padl ve Švédsku trest smrti

Valentina byla první. Rekordy čekaly až na ostatní ženy ve vesmíru

Je klíč k dlouhověkosti skrytý v nízkých teplotách?

První planetární obranný systém

Ebola: První úder afrického „démona“

První obětí sebevražedného leteckého útoku byl Čech. Dostal ho ruský jednoplošník

Od první pitvy v Praze uplynulo 420 let. Trvala pět dní

První škola doktorských studií v ČR

Proč nám čokoláda tak chutná?

První atomovka zabíjela ještě před Hirošimou. Vraždí dodnes

Od první pitvy v Praze uplynulo 420 let. Trvala čtyři dny

Už je tady: První výskyt sršně asijské hlásí z Plzně

Pizza a croissanty v první vodíkové peci na světě

Co přinesl rok 2023: Genová terapie v hematologii

První neandrtálská rodina nalezena! Seznamte se!

První počítačové programy tvořily ženy

Nález letadla v Tichém oceánu: Možná patřilo Amelii Earhartové

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy