Záhada identických dvojčat

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.10.2021 (21:10)     Sekcia zajímavosti

Nizozemští výzkumníci jsou přesvědčení, že jejich nová modifikace DNA povede ke zvýšení nadějí na tu správnou léčbu poruch, které poskytují především dvojčata.   Jednovaječná dvojčata se tvoří poté, co se oplodněné vajíčko zvané zygota rozdělí na dvě embrya sdílející přesně stejné geny. Důvod však dosud není znám. Tajemství toho, co způsobuje, že se některá dvojčata celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Cvičení přelstí dědičnost. Fyzická aktivita dokáže měnit chování genů

Zdroj Zdroj: idnes.cz     17.12.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Dědičnost není vše a vůbec ne výmluva. Tělesná aktivita má totiž sílu měnit chování genů a zvládne snižovat rizika onemocnění srdce, mrtvice či cukrovky druhého typu. Unikátní studie to doložila skrz sedmiletý výzkum sedmdesáti párů identických dvojčat.

 

Tajemství ženského mokrého orgasmu odkryto. Pokus zjistil původ tekutiny

Zdroj Zdroj: idnes.cz     26.09.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Záhada to byla pro ženy, pro muže, pro vědecké kruhy. Squirting, ženský mokrý orgasmus, byl dlouho neznámou, včetně otázky, co je při něm vlastně vylučováno za tekutinu. Až nyní to zjistila japonská studie. Stačila jí k tomu obarvená voda.

 

Záhada smrti hudební legendy Glenna Millera. Jak mohl zmizet nad La Manche?

Zdroj Zdroj: idnes.cz     01.02.2024 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Desítky tragických nehod i nouzových přistání letadel – kanál La Manche by mohl vyprávět. Mnohdy však raději mlčí, stejně jako v případě jedné velké hudební tragédie.

 

Příroda a genetika: Láska k zeleni se do značné míry dědí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.02.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Milovníci přírody se ke své lásce nedostávají výhradně prostřednictvím výchovy. Sotva několik dnů stará studie odhalila, že svůj nezanedbatelný podíl hraje též dědičnost.    Vědci z Národní univerzity v Singapuru si vzali do parády 1153 britských dvojčat, kterých se vyptávali na vztah k přírodě a míru jejich znalostí. Zjistili, že jednovaječná dvojčata, která sdílejí téměř

 

Digitální dvojčata olympioniků

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.09.2024 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Na letošní olympiádu lákali její organizátoři jako na hry poháněné inovacemi. A nešlo o plané řeči. Kromě nových světových rekordů a nezapomenutelných sportovních okamžiků představovala Paříž 2024 také defilé nejnovějších moderních technologií. Organizátoři v Paříži posunuli vytvořením digitálních dvojčat téměř všech svých sportovišť tuto iniciativu na novou úroveň. Na hry se tak bude možná vzpomínat

 

Záhada fialového povlaku: Co pokrývá horniny na Marsu?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.01.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Vědci si momentálně lámou hlavu se záhadným fialovým povlakem, který pokrývá značnou část povrchu Marsu. Povlak je zatím pro odborníky záhadou. Někteří se ovšem domnívají, že by mohlo jít o klíč k poodhalení záhady starověkého prostředí Marsu. Ve hře však zůstává i možnost – byť velice nepravděpodobná – že se jedná o důsledek činnosti nějakých

 

Záhada tichých manželů. Na uloupený obraz za miliony se dívali z postele

Zdroj Zdroj: idnes.cz     08.04.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Žili příkladným, nenápadným životem. Ona byla logopedka, on učitel hudby. Nevybočovali. Až na jedno: Rita a Jerry Alterovi totiž nejspíš umně ukradli obraz, který má dnes hodnotu 160 milionů dolarů. Aby si ho pověsili doma na předměstí Nového Mexika za dveře do ložnice. Viděli tak na něj pouze z postele. Přišlo se na to po 32 letech.

 

Záhada těhotenského mozku: Roste, nebo ubývá?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.05.2024 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se ale dosavadní studie nedokázaly shodnout. Objasnit celou záležitost pomohla nová studie. Vědecký zájem o neurobiologické procesy spojené s mateřstvím je ve fázi

 

Záhada Gubu. Byl bohatý, vzdělaný. Potom ubil ženu a zastřelil muže

Zdroj Zdroj: idnes.cz     25.07.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Vždy s motýlkem, v tvídovém saku. Celebrita, přítel politiků, člen třídní elity. Mistr zahálčivého života. Miloval ho tak, že kvůli němu i vraždil. Čin Malcolma Macarthura v roce 1982 šokoval Irsko. Pak zemi dlouho znepokojovalo, že ani vrahovo doznání nevysvětlilo, proč to onen ctihodný občan udělal. Teď děsí, jak se ke svým vraždám vztahuje po letech.

 

Záhada vzniku obřích kráterů na Sibiři objasněna

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     26.01.2024 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Na ruských poloostrovech Jamal a Gydan, pokrytých permafrostem, lze nalézt obří krátery. První byl objeven v roce 2013, další vznikaly v průběhu následujících let. Od doby, kdy byly tyto obří díry v zemi spatřeny, se odborníci snažili objasnit příčinu jejich vzniku. Nyní věří, že se jim to podařilo. Dnes vědci vědí o osmi obřích kráterech,

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy