Začal jako ajťák, otevřel školu karate. Teď zkoumá, jak vyrobit přírodu v laboratoři

Zdroj Zdroj: idnes.cz     25.12.2021 (13:00)     Sekcia zajímavosti

Začínal jako ajťák, ale oklikou přes karate a Japonsko se z něj stal molekulární biolog a biochemik, který na amerických večírcích ověřoval působnost lehkých psychoaktivních drog z Tichomoří. Dnes Tomáš Pluskal na Akademii věd ČR zkoumá, jak vyrobit přírodu v laboratoři, a pomáhá své japonské ženě zvyknout si na Prahu. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

OBRAZEM: Vznešená, vzrušující. Fotky z celého světa oslavují přírodu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     10.04.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Dovolují nám nahlédnout svět z jiné perspektivy, ocenit majestátnost, pestrost, krásu, syrovost přírody. Rovněž nám však připomínají, co vše je v sázce, co vše rozpínavost a kořistění ničí. Cílem soutěže World Nature Photography Awards je oslavit přírodu i vyzvat k její ochraně pro lepší budoucnost všech. Vznešenost divoké přírody představil snímek kozorožců núbijských Amita Eshela z Negevské pouště. Nazval ho Život na hraně, přinesl mu vítězství v kategorii, která si všímala interakce zvířat s jejich přirozeným prostředím.

 

Umělé maso: I zrodila se „božská mana“

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.10.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

O umělém masu, které nechá vydechnout planetě, snil už britský premiér Winston Churchill. Zatímco v jeho době bylo možné o této metodě právě jen snít, dnes je „zkumavkové hovězí“ hudbou blízké budoucnosti… Je šťavnaté jako maso, chutná jako maso, dokonce i tak vypadá. Ale není. Ve skutečnosti jde o sofistikovanou náhražku pocházející z laboratoří kanadské

 

Hlas jako past. Nejtěžší je, když pachatel šeptá, říká forenzní fonetik

Zdroj Zdroj: idnes.cz     21.03.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je to povolání jako z detektivky. Forenzní fonetik Radek Skarnitzl zkoumá, zda podezřelý hlas patří pachateli. Z hlasu a řeči dokáže vyčíst momentální psychické rozpoložení i obecný charakter. A pozná, když se pachatel hlasově schválně pitvoří. Mluvil o tom v rozhovoru pro magazín Víkend.

 

Balistický hot-hatch s nejsilnějším tříválcem na světě

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     23.12.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Žádná škola není jako stará škola. Pokud ovšem nemyslíte školu nového typu. Takovou, kterou představuje lepší než dobrá Toyota GR Yaris s nejsilnějším tříválcem, jaký se kdy v sériové produkci objevil.   GR Yaris je jako démon. Lehký. Výkonný. Opojný. Zrozen ve světě WRC jako homologační speciál pro rallye podle starých „receptů”, který má s

 

Jupiter: Obří otesánek, který neváhal spolknout planetu desetkrát větší než Země

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.07.2021 (13:00)     Sekcia zajimavosti

Tváří se jako majestátní král Sluneční soustavy. A také jako její ochránce, vždyť společně s dalšími plynnými obry na sebe navazují spoustu planetek či komet, které by jinak ohrožovaly terestrické planety. Avšak nový výzkum naznačuje, že Jupiter má za sebou dosti temnou minulost, která v sobě skrývá i planetární kanibalismus. Sonda Juno zkoumá Jupiter od

 

OBRAZEM: Krutá, poetická, veselá. Fotosoutěž oslavuje mnohé tváře přírody

Zdroj Zdroj: idnes.cz     04.09.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Nabízí dramatické souboje, dechberoucí výjevy, ale též rozpustilé momenty. Prestižní soutěž Wildlife Photographer of the Year londýnského Přírodopisného muzea představuje divokou přírodu z mnoha pohledů. Její šedesátý ročník vyhlásí vítěze na podzim, jako ochutnávku však již vyslal do světa patnáct snímků.

 

Romský kurátor o „kultuře chudoby“: Jediná cesta ven vede přes vzdělávání

Zdroj Zdroj: idnes.cz     27.08.2023 (08:00)     Sekcia zajimavosti

Sociální práce může vypadat jako nuda. Ale když o ní pro Magazín Víkend DNES vypráví muž z terénu Alexander Olah, překvapeně zjistíte, že je to stejně zajímavé jako třeba fotky z jiné planety. Studuje vysokou školu a přitom pracuje. Jak unikl z ghetta? A jaká navrhuje řešení a pomoc sociálně slabým?

 

Diagnóza, co se neodmítá. Mafiáni potřebují pomoc, říká psychiatr

Zdroj Zdroj: idnes.cz     07.03.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je prostředím machismu, tvrdosti, krutosti. Diskrétnosti až za hrob. A též odosobněnosti. Mafie je jako sekta. Když se spojení, které ji drží pohromadě, začne drolit, pochroumané „já“ se ozve. Mafiosové pak zalehávají na kanape. A navzdory omertě mluví. Palermský psycholog Girolamo Lo Verso o tom leccos ví, léčí je i zkoumá.

 

Kariéra směrem dolů. Downshifting není snílkovské hazardérství ani manýra

Zdroj Zdroj: idnes.cz     06.07.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Postupují opačným směrem. Opouštějí pracovní místa, k nimž patří peníze, moc, prestiž. Z laboratoří, kanceláří, ústředí firem odcházejí k řemeslu, manuální práci. To je downshifting. Francouzský sociolog Antoine Dain se s ním snaží poprat. Nevidí v něm iracionální idealismus ani vrtkavý plezír. Je to, jako když v autě podřadíte.

 

Horory jako posilovna. Rekreační strach nás trénuje, říká věda

Zdroj Zdroj: idnes.cz     05.11.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Může být zábavou, smysluplnou, prospěšnou. Strach nás připravuje do života, vybavuje nás odolností, je očkováním, mentální posilovnou. Věda se mu však pořád věnuje málo, soudí dánská instituce Recreational Fear Lab. Proto strach zkoumá s pomocí empirických studií, průzkumů, laboratorní práce.

Smrtící ryba fugu jako lék. Japonští vědci učinili důležitý objev

Plast jako z oceli! Američtí vědci z MIT vyvinuli unikátní materiál

Proč dochází k degeneraci mozku? Klíčem může být železo

Proč traumatické poranění mozku zvyšuje riziko demence?

Robohad do extrémů

Vraha starého vinaře všichni viděli. Ale jeho tvář si nikdo nedokázal vybavit

Cestu k orlickým vraždám otevřel ožrala s bernardýnem, vzpomíná policista

Chcete „probudit“ přírodu? Zhasněte!

Roztomilí, drzí a nebezpeční. Makakové okupují Floridu

Jsou medvědi škodná?

Humor černější než antracit. Žijeme ve zlatém věku ostravštiny, říká lingvista

Touhu po objevování zaplatili životem. Příběhy expedic s tragickým koncem

Zdravá půda pro další generace

Krvavý ledovec ukázal slabiny techniky pro Mars

Musíme se snažit nahradit přírodu, říká k utracení rysů mluvčí zoo

Langmajer starší: Rodinné vztahy máme komplikované, život nám servíruje výzvy

OBRAZEM: Obří pavouk i boxující králíci. Soutěž oslavuje úchvatnou přírodu

Sex na rozchod. Své důvody k němu mají muži i ženy

Svět je čím dál horší místo k životu. Devastace zrychluje, vysvětluje odborník

Digitální ilustrace zachycující přírodu

Budoucnost potravin? Žádné náhražky, ale biorepliky

Návrat důležitého smyslu

Vývoj – nechme se inspirovat přírodou

Biologické centrum zvyšuje testovací kapacity o 50 %

Obří soukolí, které drtilo desetitisíce. Zlatý důl pojídal své kopáče zaživa

E-recept na přírodu? Jednou možná ano…

Knihy v lidské kůži. Specialistka zkoumá temnou tvář literatury

Myší „symbiózou“ k mladšímu organismu?

Vědou budoucnosti je chemie

VIDEO: Projel půl světa, aby si koupil nový penis. Podařilo se

Muži a jejich penisy. Britský dokument zkoumá maskulinitu

Hlasitost křupání, hmotnost příborů. Gastrofyzika odhaluje, co vše tvoří chutě

Papírová brčka? Ne zas tolik eko

Kvůli kovům v rostlinách se spojí vědci z 30 zemí

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy