Ztracená a znovu nalezená

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.03.2022 (14:57)     Sekcia zajímavosti

Loď Endurance opustila Jižní Georgii a vypravila se k Antarktidě 5. prosince 1914. Expedice Brita Ernesta Shackletona však dobře nedopadla, třístěžňová plachetnice uvízla v ledu a následně se potopila. Nyní, po více než 100 letech, byla znovu objevena.   O nález se zasloužila vědecká expedice, vyslaná z Jihoafrické republiky, vybavená špičkovými technologiemi, která po lodi celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Dokumentární série Ztracená města Bible odhalí tajemství biblických příběhů

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.09.2022 (00:13)     Sekcia zajimavosti

Ztracená města Bible je nový dvoudílný dokument stanice Viasat History. Česká premiéra proběhne v neděli 25. září ve 21 hodin a zájemce o historii zavede na místa neodmyslitelně spjatá se starozákonními texty. Objevíte Babylon, Uruk, Ur, Ninive či Girsu z dosud nevídané perspektivy. Starý zákon díky dokumentu Ztracená města Bible znovu ožije. Vypravíte se tam,

 

Nedaleko Sluneční soustavy byla nalezena černá díra

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     06.05.2020 (21:37)     Sekcia zajimavosti

Astronomové z Evropské jižní observatoře (ESO) a dalších institucí objevili černou díru, která leží jen tisíc světelných let od nás, což se ve vesmírném měřítku dá považovat za blízké sousedství. Dosud nejbližší nalezená černá díra je součástí systému tří těles, jehož hvězdy jsou na obloze jižní polokoule viditelné pouhým okem. Členové týmu našli důkazy přítomnosti

 

Ztracená tvář olympiády. Soutěžilo se v poezii i sochání, až do roku 1952

Zdroj Zdroj: idnes.cz     10.08.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Za čtyři desetiletí moderních olympijských her se jich rozdalo celkem 151. Nestvrzovaly však fyzickou sílu, rychlost ani vytrvalost. Ony medaile dokládaly bystrost a nápaditost ducha. Umělecké disciplíny byly vymodleným děckem zakladatele moderních olympijských her Pierra de Coubertina. Dožily se čtyřiceti let – z olympijské historie zmizely v roce 1952.

 

Divoká hádka, agresivní sex, zoufalé vytí a smrt. Manžel je dnes hvězdou

Zdroj Zdroj: idnes.cz     12.09.2021 (12:13)     Sekcia zajimavosti

Na podzim roku 2013 celou Belgií otřásl nevídaný skandál. V hotelovém pokoji v lázních Ostende byla jen pár hodin poté, co se odtamtud ozývaly zvuky divokého sexu, nalezena mrtvá manželka známého poslance Bernarda Wesphaela.

 

Ustřižené kraťasy a zelený kamion. Zmizení stopařek zůstává nevyřešeno

Zdroj Zdroj: idnes.cz     04.05.2021 (18:01)     Sekcia zajimavosti

Ty dvě mladé ženy jsou jistě mrtvé. Doplatily patrně na způsob dopravy, který dnes již téměř vymizel: na autostop. Nikdo neví, kdy zmizely a kde, vyšetřování dospělo jen do pravděpodobné verze. Těla nebyla nalezena, a jde tedy o jednu ze záhad české kriminalistiky.

 

Hlava v lepenkové krabici. Chtěl se pomstít babičce za tyranskou výchovu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     14.05.2020 (12:00)     Sekcia zajimavosti

Říká se, že pokud uslyšíte o opravdu divné události, pak se stala v Brně. K moravské metropoli to není úplně spravedlivé – ale jak jinak ohodnotit případ z jara 1978, kdy byla nalezena mumifikovaná hlava v lepenkové krabici?

 

1600 let staré archeologické naleziště

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     15.12.2021 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Zhruba 1600 let staré archeologické naleziště bylo objeveno poblíž vesnice Sandhai Haryana (okres Yamunanagar) s vazbami na ztracená obydlí podél legendární řeky Saraswati.   Archeologové uvedli, že našli důkazy o „pokračujícím osídlení“ a náboženském místě, pravděpodobně chrámu. Tým úředníků v čele s místopředsedou Haryana Saraswati Heritage Development Board Dhuman Singh Kirmach a zástupcem ředitele státního

 

Co si dal trilobit ke své poslední večeři?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     30.09.2023 (09:15)     Sekcia zajimavosti

Paleontologové z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy s kolegy popsali v jednom z nejprestižnějších vědeckých časopisů trilobita starého 465 milionů let se zachovaným obsahem trávicí soustavy. Tato unikátní zkamenělina, trojrozměrně zachovaná v tzv. rokycanské kuličce, byla nalezena před více než sto lety. Svá tajemství vydala ale až nyní, díky použití nejmodernější zobrazovací metody za pomoci synchrotronu.

 

Překvapivé objevy z Nové Guineje: Ztracená ježura i skákající kreveta žijící na stromě.

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.11.2023 (10:47)     Sekcia zajimavosti

Výprava oxfordských badatelů do Kyklopských hor v indonéské části ostrova Nová Guinea přinesla netušené výsledky. Expedice, která postupovala zrádným pohořím, shromáždila vůbec první fotografické důkazy potvrzující přežití místního bizarního savce, který klade vejce. Tým také nalezl desítky dosud nepopsaných druhů hmyzu, stejně jako nově objevené pavoukovce, obojživelníky a dokonce i krevetu, která žije na stromech.

 

Vařili naši předci v kladinské situle pivo?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.11.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

V roce 2017 byla u malé vesnice Kladina na Pardubicku nalezena bohatě zdobená bronzová situla, vysoká nádoba ve tvaru vědra, kterou odborníci datují do pozdní doby bronzové, zhruba 800 let před naším letopočtem. Nyní zjistili, že se v ní pravděpodobně vyrábělo bylinné pivo. Pokud je to pravda, jednalo by se o nejstarší kdy nalezený důkaz o přípravě

Rytiny na urně odhalují, že gladiátoři bojovali i v římské Británii!

Římský lékař byl pohřben spolu se svými lékařskými nástroji

Dinosauři v Itálii

Mohou planety sdílet stejnou oběžnou dráhu?

První neandrtálská rodina nalezena! Seznamte se!

Tajemná zkamenělá rostlina patří do stejné rodiny jako kadidlo a myrha

Nalezena dosud nejstarší jeskynní kresba na našem území

Sáhla mu do rozkroku a vysmívala se, že nebude chlap. Tak na ni vzal kladivo

Lidojedská hostina. Kost svědčí o tom, že se naši předchůdci pojídali

Artemis I znovu neodstartuje, plány NASA překazilo počasí

Pláč v ní vyvolával nenávist. Zdravotní sestra proto zabila dva novorozence

Nešťastná láska tankisty. Společnou sebevraždu zvolil kvůli nepřejícímu otci

Peklo i krása v oblacích. Reportér si vyzkoušel let se vzdušnými akrobaty

Podvodník lidovým hrdinou. Aby se stal lékařem, napálil celou školu

Artemis II: Přepíše „bohyně“ historii lidstva?

Lidé ukázali, jak jsou solidární i zmanipulovatelní, říká MOgirl Nikol

Jsou medvědi škodná?

Křivoklátský zlatý poklad: z vesničanů ho vrchnost páčila v hladomorně

Webb se ještě chvíli zdrží

Obří pevnost Stachelberg měla hlavně morální hodnotu, vypráví expert

Svět algoritmů: Zítra ordinuje MUDr. AI

Věčný boj s kosmickým smetím

Příběh Titaniku znovu ožívá

Byl jsem velkým vrahem. Slezského vampýra pomohla dopadnout až jeho žena

Když mrtví po 1000 let vyprávějí

Jak držíš ten volant? Reportér zpět v autoškole zjišťoval, co už zapomněl

Uškrcení ženy mu prošlo, tak zabíjel znovu. Pak ale vrah s IQ 117 chyboval

Hlístice staré 46 000 let se probudily k životu

Watergate: Aféra, která otřásla Amerikou

Lávové řeky prozrazují, že Venuše je stále vulkanicky aktivní

Při mrtvici jde o minuty. Rozhodují o rozsahu postižení, nebo úplném uzdravení

Místo kochání krajinou si měříme tempo. Špičkoví běžci kritizují chytré hodinky

Americký kosmický aparát po více než půl století znovu dosedl na Měsíc

Robot barmanem: Jihokorejská kavárna má nového zaměstnance

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy