Pobyt ve vesmíru ubírá na kostní hmotě, zjistili vědci

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.07.2022 (11:03)     Sekcia zajímavosti

O jistých tělesných změnách spojených s delším pobytem ve vesmíru se ví již delší dobu. To ale dost dobře neplatí o regeneračních schopnostech kostní hmoty kosmonautů, které byly podrobněji zkoumány až nyní.   A výsledky vskutku překvapily… Již delší dobu se ví, že kosmonauti při pobytu na oběžné dráze ztrácejí jedno až dvě procenta kostní celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Dlouhý pobyt ve vesmíru ničí lidskou imunitu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.07.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Lidé se připravují na dlouhodobý let a pobyt na planetě Mars. Vědci se proto intenzivně zajímají o účinky dlouhého pobytu ve vesmíru na lidské zdraví. Skvělým zdrojem informací jsou vesmírné stanice obíhající okolo Země, na kterých někteří obyvatelé nepřetržitě pobývali i déle než rok. Jejich imunitní systém však z toho příliš nadšený nebyl. Jedná se

 

Nizozemští farmáři v 19. století užívali kokain i heroin, zjistili vědci

Zdroj Zdroj: idnes.cz     09.02.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Kofein, tabák, ale též heroin či kokain. Vědci zjistili, co vše patřilo k životu nizozemských farmářů devatenáctého století. Na venkovany to vyzradila průkopnická a převratná metoda. A zubní kámen z jejich lebek.

 

Nepřítel imunity astronautů? Mikrogravitace!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     22.11.2023 (10:15)     Sekcia zajimavosti

Zdravotní stav astronautů při pobytech ve vesmíru studovalo již nespočet odborníků. Verdikt zněl jasně, prostředí mimo zemskou atmosféru není pro člověka vhodné. Hrozeb tam na něj totiž číhá spousta – ať už jde o smrtící záření, řídnutí kostí nebo psychické potíže. To, že pobyt ve vesmíru není procházka růžovou zahradou víme již léta. Astronauti totiž

 

Ženy snášejí pobyt ve vesmíru lépe než muži

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     23.08.2024 (10:00)     Sekcia zajimavosti

I když se první žena dostala do vesmíru jen dva roky po prvním muži, své pevné místo ve vesmírných posádkách získaly ženy až po dalších dvaceti letech. Nyní už nikdo nepochybuje o tom, že jsou právoplatnými členkami posádek vesmírných lodí. V některých ohledech muže dokonce předčí, mají například menší spotřebu kyslíku i jídla. Nový výzkum

 

Evropská sonda Euclid odstartovala. Bude pátrat po temné hmotě a temné energii

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.07.2023 (14:02)     Sekcia zajimavosti

Včera v 17:12 SELČ vynesla raketa Falcon 9 z kosmodromu Cape Canaveral na Floridě evropskou sondu Euclid. Jejím cílem je odhalit povahu dvou záhadných složek našeho vesmíru: temné hmoty a temné energie, a pomoci nám odpovědět na základní otázku: Z čeho se skládá vesmír? Po startu a oddělení od rakety potvrdilo Evropské středisko kosmických operací

 

Je čas zrušit tabu a zabývat se sexem ve vesmíru, vyzývají vědci

Zdroj Zdroj: idnes.cz     04.04.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Zrušte tabu, ostych stranou. Dělejte to, studujte to. Vědci vyzývají k rozvoji vesmírné sexuologie a dosud prudérní americký Národní úřad pro letectví a vesmír se zdát být onomu lákání otevřenější než dříve.

 

Mohou se lidé množit ve vesmíru?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.10.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Vzhledem k plánovaným dlouhodobým misím na Mars, kde lidstvo dokonce hodlá založit kolonii, vyvstala před vědci otázka, zda je možné zajistit lidskou reprodukci ve vesmíru. Podle mnoha studií zřejmě půjde o záležitost složitou, nicméně, alespoň dle závěrů nejnovější studie japonských vědců, nikoliv nemožnou. Japonským vědcům se na Mezinárodní vesmírné stanici ISS podařilo vypěstovat, při prvním

 

S Masarykovou univerzitou do Antarktidy i do vesmíru

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.01.2022 (06:55)     Sekcia zajimavosti

Vědci z brněnské přírodovědecké fakulty tráví již několikátou sezónu na základně v Antarktidě, kde zkoumají změny tamních ledovců a věčně zmrzlé půdy, ale také chování tuleňů, lachtanů nebo rypoušů. Astrofyzici zase v minulém týdnu vyslali do vesmíru miniaturní detektory, díky nimž mohou monitorovat záblesky gama záření. Do všech těchto aktivit se přitom postupně zapojují i studenti a studentky.

 

Když vědci mluví „rostlinštinou“

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.12.2021 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Když se spojí nejmodernější technologie a špičkové vědecké know-how, začnou se dít velké věci. Brněnská biotechnologická firma Photon Systems Instruments (PSI) vyvíjí high-tech fenotypizační systémy pro výzkum rostlin a řas, které používají vědci na prestižních univerzitách po celém světě, ale i astronauti ve vesmíru. Například přístroj FluorPen od vývojářů z jihomoravské firmy PSI se už

 

S brněnskou přírodovědeckou fakultou do Antarktidy i do vesmíru

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.01.2022 (06:55)     Sekcia zajimavosti

Vědci z brněnské přírodovědecké fakulty tráví již několikátou sezónu na základně v Antarktidě, kde zkoumají změny tamních ledovců a věčně zmrzlé půdy, ale také chování tuleňů, lachtanů nebo rypoušů. Astrofyzici zase v minulém týdnu vyslali do vesmíru miniaturní detektory, díky nimž mohou monitorovat záblesky gama záření. Do všech těchto aktivit se přitom postupně zapojují i studenti a studentky.

„Webb“ konečně vyletěl. Bude zkoumat počátek vesmíru

Hudební vkus souvisí s naší povahou, zjistili vědci

Barvami proti komárům! Vědci zjistili, že bychom měli nosit zelenou, fialovou, modrou a bílou

Možný lék na neplodnost: Čeští vědci objevili novou ochranu spermií

Noční můra jako varování před nemocí? Vědci odhalili možné souvislosti mezi špatnými sny a Parkinsonovou chorobou

Vědci poprvé přímo změřili rychlost proudění ve stratosféře planety Jupiter

Experimenty na mezinárodní vesmírné stanici s pomocí Česka

Na velikosti penisu záleží, říká studie. V některých případech, dodává

Sonda Psyché umožnila úspěšné testování optické komunikace ve vesmíru

Pan Virgin: Na cestu do vesmíru jsem nechtěl jen tak čekat

Pes dokáže odhalit pravou lidskou laskavost, zjistili vědci

Električtí úhoři útočí v hejnu. Své výboje tak násobí

Delší spánek, nižší kalorie

Astrofyzici objasnili, že prach v galaxiích ovlivňuje měření jejich vzdáleností ve vesmíru

Zombie virus starý 50 000 let je stále infekční

V pravěku to bez „ostrých loktů“ nešlo

Slunce a sex jdou dohromady

Plankton hory přenášel

Starověké praktiky kojení v Andách

„Nejprve jsme nevěřili.“ Vědci zjistili, co nám přináší štěstí a zdraví

Středověká oční mast skutečně léčí!

Dinosauří vejce ukryté v dokonalém krystalu

Příroda a genetika: Láska k zeleni se do značné míry dědí

Chování vašeho psa ovlivňují jeho geny, nikoliv rasa!

E-recept na přírodu? Jednou možná ano…

Jak dokázat, zda žijeme v počítačové simulaci?

Terapie klasickou hudbou

Pivko denně? Prý zlepšuje střevní mikroflóru, zjistili Portugalci

Gen dlouhověkosti rypoše lysého prodloužil život myším

Astronomové řeší kosmickou záhadu zmizelé hvězdy

Osvětlí jeskynní komora kulturu neandrtálců?

Optimisté žijí déle a lépe

Cesty do vesmíru jako výsada mužů? Mýtus!

Ženy vegetariánky jsou v pozdějším věku náchylnější ke zlomeninám „krčku“

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy