Opeřená pochodeň: Elektřinou spálení ptáci zakládají rozsáhlé požáry

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.07.2022 (15:00)     Sekcia zajímavosti

Američtí přírodovědci před několika dny poukázali na zajímavý problém. Řadu rozsáhlých požárů podle nich způsobují umírající ptáci, které spálí elektrické vedení.   Podle dosud nejobsáhlejší analýzy se takovým způsobem rozhořely ve Spojených státech v letech 2014 až 2018 více než tři desítky požárů. Ptákům vysedávání na elektrickém vedení standardně neubližuje, a tak představuje vítané místo celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Když se flákají, samičky to poznají. Hlasivky musejí ptáci trénovat denně

Zdroj Zdroj: idnes.cz     25.12.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Dává jim respekt a partnerky pro páření. Jenže zpěv je třeba cvičit. Často a pravidelně, jinak hlasivky velmi rychle ztrácejí výkon. A samičky to ztrestají. I to podle nové studie vysvětluje, proč ptáci zpívají tak urputně. Nemohou vypadnout z kondice.

 

Když prší ptáci… Proč padají mrtví k zemi?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     23.06.2022 (18:39)     Sekcia zajimavosti

Z nebe padají dešťové kapky, sněhové vločky a také… ptáci. Úkaz z letošního února nebyl prvním a rozhodně ani ne posledním, kdy došlo k pádu mrtvých ptačích těl do zemské náruče. Pokaždé se však tomu dělo z rozličných důvodů. Mexické severně položené město Cuauhtémoc bylo 7. února 2022 před osmou hodinou ranní doslova zasypáno stovkami

 

Ničivé australské požáry mají evropskou stopu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.02.2022 (13:39)     Sekcia zajimavosti

Proč stále častěji slýcháme o destruktivních požárech, když vypalování stanovišť bylo dříve běžným způsobem, jak získat prostor pro pastvu či zemědělství? Mezinárodní tým vědců, mimo jiné i s českou účastí, pátral v jihovýchodní Austrálii po tom, jak se změnilo složení vegetace po příchodu kolonistů a čím se liší současné požáry od těch, které dříve cíleně

 

KVÍZ: Psycho, Ptáci. Jak znáte Alfreda Hitchcocka a jeho horory?

Zdroj Zdroj: idnes.cz     13.08.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Mistr děsu, impresário napětí. Jeho filmy si pohrávají s fantaziemi, strachem, černým humorem. Autor kultovních thrillerů, hororů a kriminálních příběhů by se dožil 125 let. Otestujte, jak znáte jeho snímky i jeho samotného.

 

Pravěká monstra: létající ještěři a obří ptáci-běžci

Zdroj Zdroj: idnes.cz     30.12.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Jedni zasazovali smrtelné údery masivními, až půlmetrovými, zobany a kopy silnýma nohama. Jiní dokázali vzlétnout navzdory ohromné váze a dlouhatánským, žirafím krkům. Seznamte se s pravěkými ptáky, kteří pustošili pevninu, i ještěry, kteří křižovali oblohu.

 

Kavčí hlasování. Než ptáci hromadně odletí, diskutují, říká věda

Zdroj Zdroj: idnes.cz     06.07.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Jakoby zničehonic se zvedne stohlavé hejno, skoro zakryje celou oblohu a jako černý a hlasitý mrak odletí. Je to fascinující obraz. Jenže působivé je i aktuální zjištění vědy, že jen tak zničehonic se masa kavek do pohybu nedá. Předchází tomu hlasování.

 

Zpěv z reproduktorů, zelené světlo. Petr Vydra zkoušel odchyt a kroužkování ptáků

Zdroj Zdroj: idnes.cz     23.10.2023 (16:00)     Sekcia zajimavosti

V Červenohorském sedle v Jeseníkách se odehrává fascinující příběh migrace ptáků. Ornitologové se zde snaží porozumět jejich pohybu a životům prostřednictvím odchytu a kroužkování. Reportér magazínu DNES Petr Vydra si vyzkoušel, co vše předchází tomu, než ptáci odletí na jih.

 

Jak zanikla australská megafauna?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.12.2021 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Australští badatelé z Flinders University s největší pravděpodobností nalezli odpověď na otázku, co v konečném důsledku vedlo k vyhynutí posledních jedinců označovaných jako tzv. hromoví ptáci – Genyornis newtoni. Tito tvorové vážili kolem 230 kilogramů a dosahovali výšky zhruba 2 metrů.   Indicii k tomu, co stálo za vymizením australské megafauny, poskytl objev vzácné fosilie,

 

KOLIBŘÍCI: Létající drahokamy

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.08.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Zatímco diamant je chloubou každé ženy a své nositelky doslova rozzáří, existují zvířata, jež jsou jakýmisi diamanty přírody, řeč je o kolibřících. Jejich třpytící se barvy jsou pastvou pro oči a příjemným odkloněním od šedi. Zřejmě žádný jiný živočich na této planetě neoplývá vlastnostmi, jaké mají k dispozici kolibříci. Tito drobní ptáci řadící se do

 

Ibisi se naučili omývat jedovaté žáby

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     27.11.2022 (15:37)     Sekcia zajimavosti

Že před konzumací není od věci jídlo umýt se učí i malé děti. Ke stejné poučce došli i ibisi australští. Ti přišli na to, jak ropuchy zbavit jejich jedu. Ibisi nejsou ve své domovině příliš populární ptáci. Zvláště proto, že často vybírají jídlo z popelnic a občas dokážou ukrást potravu lidem i přímo z ruky.

Když evoluce způsobuje papouškům deprese…

Opeřený mistr s tágem: Vědci papouška naučili hrát kulečník

Slavní ichtyosauři

Skutečný svět Angry Birds: Jaké jsou zvrhlé agresivní choutky ptáků?

Nová adaptace krkavců na Aljašce: na svou kořist číhají před obchodními domy

Dvanáct dílů ženy. Manžel týrání nevydržel, svou družku zabil a rozřezal

Jak se mohou šířit nemoci?

Zvířata ohrožená ohněm

Nepatřily Vikingům. Slavné přilbice s rohy byly ze Středomoří

OBRAZEM: Bojovnice, královny, vlci. Svět Altairu velebí fantazii

Špionské značky. Ze záhadných obrazců vzešla blamáž amerického tisku

Kterak vombati zachraňují ostatní zvířata před požáry

Egyptolog Bárta: Možná je před námi bolestná krize. Začnou se objevovat lídři

V loňském roce zasáhla Evropu rekordní vedra

Vikingy pojila stejná profese, ne etnicita. A mnozí měli tmavé vlasy

Nové archeologické objevy díky technologii LIDAR

Astronomové nahlédli do tajemství vzniku planet

Hledali sabotéra, za požáry stál přitom mladý hasič. Zapaloval ze vzteku i z nudy

Co se nacházelo za velkomoravskou vesnicí?

Od železnic smrti až po kulové vlaky

Mají větší sexuální pud muži, nebo ženy? Velká studie vynesla verdikt

Umělé mozečky pomohou s Parkinsonovou chorobou

Rudá planeta osmažená sluneční bouří

Záhada králičího ostrova. Nikdo neví, kde se na Okonušimě savci vzali

Domácí mindfulness: pomocník, nebo placebo? Prověřila ji první velká studie

Ochrana před virem HIV? Nový lék dává naději

Čechům chybí vitamin D: Jeho nedostatek může zhoršit průběh covidu i chřipek

Vakcína firmy Pfizer má podle jejího výrobce 90% účinnost

Znečištěné květy voní opylovačům méně sladce, zjistila studie

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy