Dávný sopečný výbuch, který rozmetal ozónovou vrstvu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.08.2022 (12:59)     Sekcia zajímavosti

To se tak sejdou tři atomy kyslíku a domluví se na vytvoření společné molekuly. Překvapeně pak zjišťují, že v téhle partě mají specifické vlastnosti, například dokážou odrážet ultrafialové záření. Jenže jakmile se někde sejdou tři, jejich soudržnost může narušit leccos. Ozónová vrstva nad našimi hlavami je neviditelný štít, který si vytvořil pozemský život, aby sám celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Škodí kancelářské budovy lidskému zdraví?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     03.06.2024 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Vědci z americké Purdue University nyní zveřejnili informaci, že kancelářské budovy chrlí do svého okolí tzv. těkavé organické sloučeniny neboli VOC. Ty jsou známé tím, že mohou poškozovat nejen lidské zdraví, ale také ozonovou vrstvu… V rámci výzkumu byla provedena přímá měření toho, jak vypadá výměna znečišťujících látek mezi budovou a jejím okolím, přičemž byly

 

Nízká úroveň ozonu může zvyšovat riziko vzniku šedého zákalu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.06.2020 (20:10)     Sekcia zajimavosti

Ozonová vrstva nad Arktidou v současnosti dosahuje 205 Dobsonových jednotek, což je rekordně nízká cifra, informovali výzkumníci NASA. Pronikání škodlivého ultrafialového záření může mít mimo jiné negativní účinky i na naše oči. Zvyšuje riziko vzniku šedého zákalu, ale poškozuje také vnější vrstvu rohovky. Ozonová vrstva slouží jako štít, který pohlcuje nebezpečné ultrafialové sluneční záření. Oblast,

 

Megalodon: Skutečně je super predátor postrachem minulosti?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.02.2024 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Měl pověst nejděsivějšího predátora, jaký kdy „kraloval“ mořským hlubinám. Z pomyslného trůnu byl však evolucí sesazen již před 2,6 miliony let. Anebo nám věda něco zamlčela? Ztělesněná noční můra… I tak by se dal nazvat osobní střet se žralokem bílým (Carcharodon carcharias). Jeho dávný příbuzný, megalodon (Carcharocles megalodon), ale dokázal být ještě děsivější. Zatímco délka

 

Býčí skála: Svědkyně krvavého masakru

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     26.02.2024 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Proslaví ji nález sochy býčka, po které také získá svůj název. Vyjma cenných artefaktů však jeskyně láká i na dávný masakr, jehož pravá podstata stále nebyla přesvědčivě objasněna. Začneme ale od začátku. Podle odborníků patří Býčí skála, ležící v Moravském krasu, k nejvýznamnějším speleoarcheologickým lokalitám ve střední Evropě. Nejenže se zde uskutečnil první paleolitický výzkum

 

Lesní „lázeň“ zlepší zdraví a podpoří boj proti rakovině

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     26.07.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Na přepracování a tělesnou únavu platí dávný recept našich předků: pobyt v přírodě. Na jeho pozitivním účinku je založena i japonská metoda, využívající léčebnou sílu stromů. Pobyt mezi nimi má na organismus mimořádný účinek, měřitelný i krevními testy. K lesní koupeli nepotřebujete vanu. Jde o meditační procházky lesem, které mají jednoznačně pozitivní účinky na lidské

 

Přepišme učebnice biologie: Odborníci objevili novou část lidského těla

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.12.2021 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Lidstvo každý den uchvacuje technologickými pokroky, a přitom nezná dokonale ani vlastní tělo. Vědci z basilejské univerzity před několika dny odhalili další vrstvu žvýkacího svalu, o které jsme dosud neměli potuchy.   Studie, která bude v plné míře uveřejněna až v únoru příštího roku, poukazuje na zakořeněné tvrzení, podle kterého u tohoto svalu existují pouze

 

Psi žijící v okolí černobylské elektrárny mají genetické odlišnosti

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.03.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Od havárie v jaderné elektrárně Černobyl letos uplyne 37 let. Taková doba už dává vědcům nahlédnout, jaké dlouhodobé účinky měl výbuch zdejšího čtvrtého reaktoru, který do okolí vyvrhl tuny radioaktivního materiálu. K explozi došlo v noci na 26. dubna 1986. Těžkopádná sovětská mašinérie se snažila katastrofu nejdříve utajit a poté bagatelizovat, následky však byly neoddiskutovatelné.

 

Pompeje vydaly další oběť: březí želvu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     26.06.2022 (13:56)     Sekcia zajimavosti

Archeologové v Pompejích objevili pozůstatky březí želvy, která hledala útočiště v troskách domu zničeného zemětřesením v roce 62 n. l. Její snažení bylo marné, protože tak dělala v okamžicích, kdy výbuch Vesuvu pustošil nejen Pompeje, ale i široké okolí. Želva zelenavá byla objevena při vykopávkách v oblasti starověkého města, které bylo po zemětřesení v roce

 

Reální Forrestové Gumpové: muži, kolem nichž šly dějiny

Zdroj Zdroj: idnes.cz     07.07.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Slaboduchý podnikavec, jemuž osud všechny pošetilosti proměnil v obchodní úspěchy. Zelinář, který stál u začátku i konce americké války za nezávislost. Voják, který bojoval v jedné válce za tři armády. Muž, který se dostal do Hirošimy i Nagasaki, ale přežil oba atomové útoky. Seznamte se s neobyčejnými osudy.

 

Thomas Power: nestabilní generál, který miloval válčení a mohl zničit svět

Zdroj Zdroj: idnes.cz     01.06.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je to postava tak trochu jako z Kubrickovy černé komedie Dr. Divnoláska o paranoidním veliteli, který nařídil jaderný útok. Thomas Power byl čtyřhvězdičkový generál, který se na dlouhé roky dostal ke kontrole amerických zkázonosných zbraní. K obavám mnoha kolegů, kteří ho považovali za, jemně řečeno, psychicky nestabilního.

Samci v pozoru: objeven virus, který likviduje výhradně je

OBRAZEM: Stormy Daniels. Pornohvězda, která otřásá Trumpem

Sonda v nesnázích: Americký InSight brzy přestane fungovat

Baví svět zbytečnými vynálezy. Kritizuje konzum, ale platí ho i korporace

Nadaný Maupassant. Syfilitik a povaleč, který holdoval prostitutkám

Příběh šílence, který dával křídla. Pan Red Bull byl mistrem marketingu

Profesionální zrádce. Komunistický vůdce Lai Teck byl trojitým agentem

Co ukázal mozek umírajícího muže?

Válečný hrdina bez zbraně. Desmond Doss se stal hrdinou i přes odpor k boji

Pacienty po covidu chtějí sledovat plicní lékaři

Dlouhodobou medikací s chatrnému zdraví?

Vědci neobjevili život na Marsu. Ale…

Cvičení posiluje paměť. A jeho efekty by mohla zastat pilulka

Vědec, který nepopularizuje, není vědcem třetího tisíciletí, říká Daniel Stach

Příběh za slavným memem: holčička u hořícího domu je v tom nevinně

VIDEO: Slibovaný hrdina holky odrazoval. Trapný nápis zakryl symbolem

Monumentální stavba pod drobnohledem

Thomas Jefferson: kritik zotročování, který vlastnil stovky otroků

Je to pták? Je to letadlo? Ne, je to ptakoještěr!

Sklad nám hlídají abstinenti, říká člen fondu, který investuje do alkoholu

Sériového vraha rozlítilo, že policie případ odložila. Usvědčil se sám

Minipůjčka je připravena pomoci také během víkendů

Jde to i bez slunce?

KVÍZ: Jak znáte Stephena Hawkinga? Soutěžte o komiks

Vrah v masce klauna zabil desítky mladíků. Točil o něm Netflix

162 let Sokola: Bez nich bychom tohle (asi) nepsali

Přitažlivější než kouzla je vášeň, říká iluzionista, který oblafl i Copperfielda

Hermann Rorschach: Psychiatr, který uměl malovat

Notebook v „neprůstřelné“ vestě. Darwinovy ceny nešetří cynismem

Kratom nemusí být jen zelený, jaké druhy známe?

Naděje pro srdce z Brna

S globálním oteplováním planety jezera rychle ztrácejí kyslík

Tragédie lodi Batavia. Trosečníky čekala satanistova krutovláda

Olizoval ve Versailles židle. Znalec tak odkryl milionové podvody s uměním

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy