Parybí dýchánek: Proč u Nového Zélandu přibývá žraloků bílých?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.09.2022 (10:00)     Sekcia zajímavosti

Na turisty milovaných plážích u pobřeží Nového Zélandu začíná být poněkud rušno. V tamních vodách se totiž začaly shlukovat poměrně početné skupiny žraloků bílých. Vědci už pátrají po možných důvodech této překvapivé události…   Oblast zálivu Bay of Plenty je léto co léto navštěvována tisícovkami turistů, kteří touží po odpočinku na nádherných plážích i osvěžení celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Tajemství velkých „lidožroutů“

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.06.2020 (13:56)     Sekcia zajimavosti

Jedna z podrobnějších studií z nedávné doby zaměřená na jídelníček velkých bílých žraloků odhalila fakt, že zkoumané paryby tráví u dna mnohem více času, než se lidé dříve domnívali. Studie byla zveřejněna 8. června v odborném časopise Frontiers in Marine Science a jedná se o vskutku důležité poznatky v migračních zvycích a stravovacích návycích těchto

 

MANUKA: Strom života a symbol Nového Zélandu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.06.2020 (10:31)     Sekcia zajimavosti

Pokud na něčem pracujete desítky milionů let, tak jako včely na produkci medu, musí to dosáhnout takřka dokonalosti. Med se nekazí, nemnoží se v něm mikroorganismy. Na pouhý „výzvratek“ natráveného obsahu včelího žaludku je to slušná bilance. A med manuka je pak diamantem mezi medy. Proč? Med je vysoce kalorická železná zásoba, která má včelám zaručit

 

Nejmenší tučňák, jaký kdy obýval planetu Zemi

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.07.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Novozélandským vědcům se podařilo najít lebky patřící zřejmě nejmenším tučňákům, kteří kdy chodili po naší planetě. Nově nalezený druh je nápadně podobný existujícímu tučňákovi nejmenšímu, jenž se během páření vyskytuje na některých místech Austrálie a Nového Zélandu. Vědci objevili dvě zkamenělé lebky vyhynulého druhu tučňáka, který žil na Novém Zélandu, a to v jižní oblasti

 

Když v Praze sněží, je to jako pohádka, říká fotograf z Nového Zélandu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     04.10.2020 (12:00)     Sekcia zajimavosti

Fotograf Amos Chapple se narodil na Novém Zélandu a se studiem skončil už po střední škole, protože ho učení nikdy moc nebavilo. Pak ho ale uchvátil svět fotografie a chtěl se stát profesionálním fotografem, aby mohl fotit a cestovat. Mezi jeho nejznámější současné snímky patří například fotografie Prahy, které pořídil během nedávné karantény.

 

Přemíra kořisti i plavců. Pro útoky žraloků existuje řada vysvětlení

Zdroj Zdroj: idnes.cz     14.07.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Útoky žraloků na lidi nejsou příliš pravděpodobným jevem. To ovšem neznamená, že by k incidentům nedocházelo. Nestojí za nimi domnělá krutost nebo záludnost dravých paryb, ale většinou mnohem prozaičtější důvody. Neopatrné chování surfařů, počasí, tragédie. Nebo jen úspěšná ochrana žraločí kořisti.

 

Stovky žraloků a halucinace. Po potopení zažili námořníci peklo

Zdroj Zdroj: idnes.cz     25.08.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Když jejich loď potopila japonská torpéda, vydala zkáza devět set amerických námořníků napospas vlnám oceánu. Po čtyři dny v nich umírali hladem, žízní, otravou slanou vodou, v halucinacích a za útoků svých druhů, kteří zešíleli. Desítky jich končily v čelistech žraloků. Noční můra z roku 1945 se považuje za nejhorší, nejmasovější známý žraločí útok.

 

Rozmanitost rolí, které v mořském ekosystému sehrávají, u žraloků klesá

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.06.2024 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Žraloci obývají planetu Zemi dlouhých 250 milionů let. V průběhu této doby zastávaly různé druhy žraloků širokou škálu funkcí v mořském ekosystému, od vrcholových predátorů po transportéry živin. Dnes patří moderní žraloci k nejohroženějším obyvatelům moří a oceánů, nejnovější výzkum navíc odhalil, že i jejich funkční rozmanitost je dnes na svém minimu. Ekologické role jednotlivých

 

KVÍZ: Jak se vyznáte ve světě fitness?

Zdroj Zdroj: idnes.cz     11.07.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Studie potvrzující další a další benefity dýchání se vrší jedna za druhou. Důvodů, proč začít s péčí o fyzickou kondici, sílu, přibývá. Prověřte, jak se ve světě fitness orientujete.

 

Proč je nyní tolik mladých lidí s rakovinou?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.05.2024 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Rakovina je považována za nemoc spojenou s vyšší věkem, přesto však v posledních letech přibývá případů rakoviny i u mladých lidí mezi 18 a 49 lety věku. Odborníci napříč specializacemi se snaží přijít na to, co je příčinou tohoto nárůstu a jak se tyto případy rakoviny s časným nástupem liší od těch „klasických“. Statistiky rakoviny

 

Lidský mozek překrucuje vzpomínky. Proč si některé nedokážeme vybavit

Zdroj Zdroj: idnes.cz     24.07.2021 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Co je to „vzpomínkový boom“ a proč se nám nejvíc důležitých událostí vybavuje z doby mezi 15. a 30 rokem věku? Proč máme rádi retro nebo proč je ve vzpomínkách životní partner pro Čechy podobně důležitý jako řidičák pro Američany? Výzkumy autobiografické paměti nabízejí pozoruhodná zjištění.

Nákaz masožravými bakteriemi v USA přibývá, co za tím stojí?

Proč měly vlasy magickou moc? Etnolog o krutých rituálech i pověrčivosti sportovců

Co najdeme v žraločí zátoce?

Smrt hladem a zimou ve srubu plném jídla. Tragédie v Yuba County zůstává záhadou

Tuleň leopardí má pro strach uděláno! Podle vědců útočí na žraloky

Vnitřní panika stárnoucích mužů. Proč přibývající roky snášejí hůř než ženy

Ženy odhalí lež mnohem snadněji než muži. Může za to evoluce, říká psycholog

Nejznámější kasina na světě a proč jsou mobilní kasina před nimi

Pradávný prales vyvstane na povrch?

Droga zvaná moc. Proč lidi přitahuje a jak je dokáže změnit

Sex téhož pohlaví dává pro rozmnožování smysl. Aspoň teoreticky

Naděje pro nosorožce se zvyšuje

Bylo tu policejní komando i dobývání ve Škodě 120, líčí exkastelán Karlštejna

Proč toužíme po jídle, které nás utěší?

Ženy nalevo, muži napravo. Proč máme knoflíky opačně, budí divoké teorie

Petosirisovo dědictví: Vědecká cesta ke kompletnímu poselství

Znáte příběh Černých panterů, první afroamerické bojové jednotky?

Československo hrubě podcenilo vliv šlechty, vysvětluje historik Hořejš

Čechům vadí, když se cizinci nesnaží mluvit česky, říká Brit žijící v Praze

Proč nám čokoláda tak chutná?

Proč necítíme vlastní tělesný pach stejně dobře jako pachy ostatních?

Proč žijí ženy zpravidla déle než muži?

Proč se tropické cyklóny netvoří u rovníku?

Proč se děti tak rychle učí a dospělí už ne?

OBRAZEM: Za obscénnost vězení. Mae Westová šla za mříže kvůli Sexu

Sex s roboty. Studie odhalila, koho láká a proč. Patříte mezi zájemce?

Astronomové objevili nový druh hvězdné exploze, říkají mu mikronova

Proč jedí psi vlastní výkaly?

Proč lidé a lidoopi nemají ocas?

Obří opice měly tři metry a čtvrt tuny. Věda teď zjistila, proč vyhynuly

Pro syna chtěla lepší partii. Těhotnou snachu rozpůlila a pohřbila ve sklepě

Proč se (ne)vyplatí rozmnožovat se pohlavně?

Noční můra letního cestování: Co může za pach zpocených lidí?

Klima se může zvrátit v ochlazování. To by byl teprve průšvih, říká biolog

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy