Vymizí slovo „rasa“ navždy z učebnic genetiky?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.11.2022 (09:00)     Sekcia zajímavosti

Vědecký slovník je svým vlastním universem. Archaickým, výstižným, jedinečným, ale také kontroverzním. A stejně jako ten lidský občas prochází radikální proměnou. Jako nyní… Pojem „rasa“ se vine jako stříbrná nit napříč dějinami. S prvními myšlenkami na klasifikaci lidí koketoval už Aristoteles (384–322 př. n. l.), jehož příkladu později následoval švédský přírodovědec Carl Linné (1707–1778). Všechny celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Opat Mendel: Obnažená DNA otce genetiky

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.01.2022 (13:00)     Sekcia zajimavosti

Před 200 lety se v malé slezské obci Hynčice, pár kilometrů od Nového Jičína, v domě č. p. 69 narodil Johann Gregor Mendel. Muž, díky kterému je hrášek tak trochu světovou celebritou mezi rostlinami, a objevitel základních zákonů dědičnosti – otec genetiky. A právě 200 let od jeho narození se věda dozví i samotné tajemství genů

 

Obří hrášek upozorňuje na Gregora Johanna Mendela

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     03.07.2020 (14:45)     Sekcia zajimavosti

Otec genetiky Gregor Johann Mendel zanedlouho oslaví 200 let od svého narození. Vědce, který položil základy moderní genetiky a jehož zná celý svět, připomene obří, sedmimetrový hrášek. Ten se v následujících 14 dnech objeví na známých místech v Brně a bude lidem připomínat světově proslulou osobnost a její slavné pokusy s hrachem, které Mendel prováděl

 

Vytetované slovo „vlhká“ musí pryč, žádala vyhazovačka

Zdroj Zdroj: idnes.cz     05.02.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Opilost, přihlouplá hra a tetování, které se ukázalo být pádným důvodem k lítosti. Příběh vyhazovačky Emily je jako mnohý jiný, který se dostal do pořadu Tattoo Fixers Extreme. Její problém má však specificky trapnou podobu, na nohu si nechala vyvést slovo „vlhká“.

 

Chování vašeho psa ovlivňují jeho geny, nikoliv rasa!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.12.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Při výběru psa se jeho noví majitelé zaměřují především na jeho rasu. Jak je zvíře velké, kolik bude vážit, případně jakou má, na základě své rasy, povahu. Jenže vědci teď zjistili, že více než na rase závisí chování zvířete na jeho genech… První psi byli domestikování zhruba před 15 000 lety, jejich společným předkem byl

 

Upozaděnost žen je v českém jazyce značně zakořeněná, říká copywriter

Zdroj Zdroj: idnes.cz     17.09.2024 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Rozumět slangům, nářečím či termínům je podle něj stejně náročné jako umět cizí jazyky. Copywriter Jakub Marek odhaluje a popularizuje historii českých slov a rčení. Na čem závisí, zda se nové slovo uchytí? „Musí být dobře vytvořené, nelíbí se mi třeba výraz maminkatelka. Naopak slovo krachonoš, což má být manažer, který přivádí firmu ke krachu, je vtipné,“ míní.

 

Dlouhé drápy černé smrti: Mor nás má dodnes v hrsti

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.05.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Nikdo z nás mor nezažil, ani v rodové paměti není zapsaný. Tím se strašák černé smrti přesunul kamsi do historických románů a učebnic. Ale nenechte se mýlit, nic není vzdálenějšího realitě. Mor s námi zdaleka neskoncoval, ohrožuje nás dokonce dvěma různými způsoby. Malebný Madagaskar je báječným cílem pro exotickou dovolenou až na jeden nepříjemný háček:

 

Studie: I když se klimatické dohody dodrží, do konce století zmizí polovina ledovců

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.01.2023 (15:43)     Sekcia zajimavosti

Podle nové studie i za předpokladu, že se dodrží pařížské klimatické dohody a globální teplota do konce století stoupne „jen“ o 1,5 °C, roztaje téměř polovina veškerých světových ledovců. Například v Pyrenejích nebo v Alpách ledovce prakticky vymizí. Vědecký tým pod vedením envirometnálního inženýra Davida Rounceho, který působí na Carnegie Mellon University a University of

 

Dělení lidských buněk v přímém přenosu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     26.08.2024 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Vědci z Ústavu molekulární genetiky AV ČR (IMG) se postarali o průlomové pozorování, a to buněk v průběhu jejich dělení. Objev nedávno publikoval časopis Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Skupina vědců pod vedením Libora Macůrka z IMG, Roberta Grosse z Ústavu klinické a experimentální farmakologie a toxikologie Univerzity Freiburg a Zdeňka Lánského

 

Supervýkonní predátoři a hypermasožravci. Výzkum popsal lidi doby kamenné

Zdroj Zdroj: idnes.cz     09.04.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

To oni mohli za vymření velkých zvířat, jako byli mamuti. A jen proto poté vzali na milost rostlinnou potravu a začali se věnovat zemědělství. Naši předchůdci z doby kamenné byli zanícenými masožravci a superpredátory, ukázala unikátní studie. Vycházela z výzkumu lidské genetiky, morfologie, metabolismu a fyziologie.

 

Rodný dům otce genetiky Mendela odhalí, jak žil

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     06.04.2022 (15:53)     Sekcia zajimavosti

Mendel jako genetik, ale i včelař, meteorolog nebo zemědělec. Tak by měla jednoho z nejvýznamnějších českých rodáků představit nová expozice v jeho rodném statku ve Vražném na Novojičínsku.   Místo, kde se Gregor Johann Mendel před 200 lety narodil, tak ještě lépe představí jeho práci, s jejímiž výsledky se lidé potkávají v každodenním životě. Místní

Geneticky modifikované plodiny: Jak velkou cestu ušel člověk?

Kvůli kovům v rostlinách se spojí vědci z 30 zemí

První neandrtálská rodina nalezena! Seznamte se!

Vědci popsali, jak buňka skládá molekulární nůžky na stříhání RNA

Escherichia coli nastupuje proti rakovině!

(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři

Amišové jsou zlatým dolem genetiky, vědci u nich objevili gen chránící srdce

Průlomová studie: Mezi autoimunitními poruchami a defekty zubní skloviny existuje souvislost

Svět potřebuje vědu, věda potřebuje ženy

Jaká je role cukrů na povrchu buněk v navigaci neuronů?

Jak chlípný Karel IV. mnohé ženy poskvrnil. Vševěd ví o levobočcích králů

Vážný úraz mu nedovolil pracovat. Zhrzený otec zabil sebe i své tři děti

Proč chtěl zabít Larryho Flinta. Po atentátu se vlastník Hustleru už nepostavil

OBRAZEM: Rasistický masakr v americké Tulse měl být vymazán z dějin

Morální zvrhlost korunovali ránou jistoty do hlavy. Exkolegům záviděli úspěch

Pád osmanské říše. Mohla změnit Evropu, osudnou se jí stala porážka u Vídně

Tetování mělo být vtipné, ale připadám si jako nula, stěžuje si žena

40 milionů let stará láska zachovaná v jantaru

Naléhal na něj, ať si najde práci. On svého přítele raději zabil a okradl

David Benett zemřel

Zákeřné fobie: Jak uklidnit rozbouřené vody naší mysli?

„Fujtajblík“ již nebude kráčet po mořském dně

Důležitá obnova syrských památek

Vole se (ne)říká. Proč lidé v Česku mluví čím dál víc sprostě

Nedoručená rozloučení. Dopisy psali vojáci z války, ale i vězni před popravou

Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?

VIDEO: Neslušné tetování mi ničí sexuální život, stěžovala si žena

Volvo XC60 B5: Elektrizující diesel ve světě čistoty

Smrt. Slovo nahánějící úzkost či pocit klidu. Jaké by bylo vědět, kdy zemřeme?

Peugeot: Ekologická výzva současnosti

Leo Baekeland: Pan Bakelit

Kdo byli ve skutečnosti křižáci?

Stabilní izotopy pomohly objasnit, jak rostlina obnovuje svou „kůži“

Krvavé posvícení. Mladík zabil kolegu sekyrou, aby mohl utrácet na zábavě

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy