Německo s Norskem vybudují potrubí na přepravu vodíku

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     23.01.2023 (09:00)     Sekcia zajímavosti

Německo se opět přiblížilo k dlouhodobé ekologičtější náhradě za ruský zemní plyn a uhlí. Německá energetická společnost RWE s norskou státní energetickou firmou Equinor oznámily, že v příštích několika letech v Německu vybudují vodíkové elektrárny a velkokapacitní produktovod pro dodávku paliva, uvedla to CNN. Dohoda je součástí německé snahy do roku 2030 postupně vyřadit všechny celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Japonské firmy budou vyrábět vodík z použitého plastu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.01.2022 (14:23)     Sekcia zajimavosti

Skupina japonských firem plánuje využívání plastového odpadu jako zdroje čistého vodíku. Automobilka Toyota, producent průmyslových plynů Iwatani a konstrukční skupina JGC Holdings budou při výrobě vodíku používat plast pocházející z domácností i průmyslu. Cílem je přechod Japonska k vodíkové ekonomice. Produkce vodíku na principu přeměny odpadu v energii je novým oborem, který zaznamenává rychlý růst.

 

Toyota vyrábí v Austrálii zelený vodík

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.04.2021 (14:31)     Sekcia zajimavosti

Toyota otevřela v australském státě Victoria první komerční podnik na výrobu „zeleného“ vodíku, což znamená, že produkce bude zcela ekologická, bez použití fosilních paliv a emisí CO2. Produkovat bude okolo 80 kg bezemisního vodíku denně s využitím sluneční energie. Podnik Toyota Hydrogen Centre vznikl v areálu bývalého automobilového závodu Toyoty v Altoně a jeho součástí je i

 

Nizozemsko postaví elektrárnu na výrobu zeleného vodíku na moři

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.04.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Nizozemská vláda vybuduje velké výrobní zařízení na přeměnu větrné energie na vodík v Severním moři. Vodíková elektrárna bude mít kapacitu 500 megawattů (MW) zeleného vodíku ročně. Uvedena do provozu má být v roce 2031. Jde o první projekt, kdy bude Nizozemsko vyrábět vodík na moři ve velkém měřítku. Nizozemská vláda chce mít do roku 2030

 

Toyota vyvinula chladírenský vůz pro přepravu vakcín. Je to Land Cruiser

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.04.2021 (13:06)     Sekcia zajimavosti

Automobilka Toyota vyvinula chladírenské vozidlo pro bezpečnou přepravu vakcín v rozvojových zemích. Vůz, který vznikl ve spolupráci Toyota Tsusho, Toyota Motor Corporation a firmou B Medical Systems má speciální chladicí systém, který jako první na světě splňuje požadavky pro výkon, kvalitu a bezpečnost Světové zdravotnické organizace WHO. Základem vozidla je offroad Toyota Land Cruiser 78,

 

Zelené teplo pro Prahu: Pražská vodohospodářská společnost a Pražská plynárenská vybudují unikátní energocentrum

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.06.2023 (12:00)     Sekcia zajimavosti

V Praze vznikne pozoruhodný energetický projekt, významný jak svou velikostí, tak vlivem na životní prostředí. Jde o ojedinělé energocentrum, které zanedlouho bude zásobovat teplem a chladem až 200 tisíc domácností – bezmála třetinu města. Obří projekt za miliardy korun, který ale zároveň miliardy korun a miliony metrů krychlových plynu ušetří, zrealizují Pražská vodohospodářská společnost, a.

 

Astronomové objevili nový druh hvězdné exploze, říkají mu mikronova

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.04.2022 (13:47)     Sekcia zajimavosti

Tým astronomů pozoroval pomocí dalekohledu VLT Evropské jižní observatoře nový typ relativně slabé hvězdné exploze, pro který použili označení mikronova. Ke zjasnění tohoto typu dochází na povrchu některých bílých trpaslíků. Při vzplanutí trvajícím jen několik hodin se termojadernou reakcí přemění více než 20 trilionů kg vodíku, což je hmotnost srovnatelná s planetkou Juno, jedním z

 

Bauhaus, který s prodejnou nářadí neměl nic společného

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.03.2022 (10:44)     Sekcia zajimavosti

Německo dvacátých let dvacátého století? Vleklá krize, nezaměstnanost, hyperinflace, mrtví na ulicích. Posléze však také hospodářská konjunktura, svoboda a rozkvět kultury. Německo se v mnoha ohledech stalo kulturním centrem Evropy, na které nedosáhla ani Paříž, ani Londýn. Neortodoxní divadlo reprezentoval například Bertold Brecht, z kabaretů se ozýval jazz nebo také Weillův Mackie Messer, vernisáže zajímavých

 

Německo chce lidi donutit ke koupi elektromobilů. Nabíječky budou na každém rohu…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.06.2020 (11:12)     Sekcia zajimavosti

Německo se ze všech sil snaží urychlit přechod na elektromobily. Proto se chystá vynaložit nemalé finanční prostředky na nápravu jednoho z největších nedostatků, který v souvislosti s tímto fenoménem v zemi panuje – na nízký počet nabíječek. Právě nedostatečná infrastruktura je podle Němců jedním z hlavních důvodů, proč lidé s koupí elektromobilu váhají. Vždyť v

 

Tchéco si užívá v čisté vodě

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.10.2020 (20:17)     Sekcia zajimavosti

Jeden kilometr potrubí, sedmdesát kusů ventilů, filtrace, kterou projde 360 kubíků vody za hodinu… Zrekonstruovaný Pavilon hrochů v Zoo Praha ukrývá malou továrnu. Jen díky nové filtraci se podařilo konečně dosáhnout čisté vody. Slavnostní znovuotevření pavilonu nebylo jedinou slávou v pražské zoo. Poprvé byl představen veřejnosti i hroší samec Tchéco. „Pavilon hrochů je znovu otevřen

 

Zeď démonů: obrazy světců v norském kostele skrývají postavy satanů

Zdroj Zdroj: idnes.cz     16.11.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Stačí se k malbám přiblížit. Obrazy světců se v mžiku promění ve stovky, tisíce malých zplozenců pekla. Dlouho nebylo zřejmé, jak se strašlivé dílo na stěnách norského venkovského kostela vzalo. Pak se zjistilo, že demonveggen, zeď démonů, namaloval slovutný norský restaurátor Gerhard Gotaas. Pořád zbývá odpovědět na dotaz proč.

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy