Diktátoři si chystali půdu a začaly se mrazit potraviny. Přesně před sto lety

Zdroj Zdroj: idnes.cz     02.06.2023 (18:00)     Sekcia zajímavosti

V roce 1923 začali vystrkovat rohy budoucí diktátoři a masoví vrazi. K politice přičichl Hitler, Mussolini už propagoval fašismus a Stalin čekal, až zemře Lenin. Bylo po válce a další už pomalu klíčila. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Křivoklátský zlatý poklad: z vesničanů ho vrchnost páčila v hladomorně

Zdroj Zdroj: idnes.cz     12.06.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Podmokelský poklad zakopali Keltové do břehu potoka někdy před dvěma tisíci lety, znovu se na světlo vynořil přesně před 250 lety: 12. června 1771. Z největšího nálezu zlatých mincí na našem území mnoho nezbylo, shrnuje magazín Víkend.

 

CATRIN: Nová dimenze v české vědě

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.03.2024 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra

 

Přelomový začátek dvacátého století. Jak vypadal život před 120 lety?

Zdroj Zdroj: idnes.cz     04.04.2021 (19:23)     Sekcia zajimavosti

V úterý 1. ledna 1901 začalo dvacáté století. Jak se tehdy žilo? Pořád jaksi postaru. Ale už se začínalo blýskat na modernější časy. V domácnostech nebyla téměř žádná technika, vařilo se většinou na plotně, potraviny se skladovaly ve sklepě a pralo se na valše. A vysavač? Ten byl právě vynalezen. Vymyslel ho třicetiletý britský technik Hubert Cecil Booth.

 

Mmartin Pumera: Nanoroboti budou do pěti let čistit půdu. Co pak?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.10.2020 (14:14)     Sekcia zajimavosti

Nanoroboti nemají potenciál jen v lidském těle. Umí dekontaminovat půdu, extrahovat uran nebo lithium. Snad i najít ropu. Jsou komplexní a úžasní. Stejně jako výzkum profesora Martina Pumery. Nedávno se vrátil po 20 letech v zahraničí a teď má „excelentní“ výzkum za čtvrt miliardy korun.   Tři dny po tom, co skončil studium, odjel do Ameriky. Byl

 

Zabijácké mykózy jsou na vzestupu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.05.2024 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Jako by nestačil návrat starých známých infekcí, začaly se objevovat nové. A nejsou bezzubé, podle odhadů umírá na zdánlivě nenápadné mykózy celosvětově dvakrát více nemocných než před 10 lety. Co jsou vlastně mykózy? Jde o infekce způsobené některými zástupci říše hub – jednobuněčnými kvasinkami nebo vláknitými houbami, známými spíš pod značením plísně. Tedy nic, co

 

Dobrodružná pouť k Jupiteru

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.10.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Po 14 let odhaloval americký vesmírný průkopník jménem Galileo tajemství související s planetou Jupiter. Byl to tedy právě on, kdo jako první odhalil, že pod ledovou krustou měsíce Europa se nachází voda v kapalném skupenství. Tím ale jeho triumfy zdaleka nekončily V neděli 21. října 2003, přesně před 20 lety, však jeho mise dospěla ke

 

Všechny neškodí. Obří studie nenašla jen zlé ultrazpracované potraviny

Zdroj Zdroj: idnes.cz     09.09.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je jednou z největších a nejpečlivějších prací o ultrazpracovaných potravinách. Neční však jen kvůli svým parametrům, ale i výsledkům. Nejenže vypočítává, jak velkým rizikem jsou pro kardiovaskulární choroby ony potraviny obecně. Rozděluje je též na ty, které škodí nejvíc. A na ty, které podle ní přinejmenším neškodí.

 

Hubbleův teleskop zkoumá vesmír již třicet let

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.04.2020 (14:13)     Sekcia zajimavosti

Přesně před třiceti lety 24. dubna 1990 raketoplán Discovery vynesl do vesmíru Hubbleův vesmírný teleskop. Od tohoto okamžiku se naše vědomosti o vesmíru značně rozšířily, protože populární „Hubble“ nahlédl až tam, kam byl pohled lidských očí dosud zapovězen. Je to k nevíře, ale kořeny Hubbleova teleskopu musíme hledat už v roce 1946. V době, kdy

 

Tělo se na ně neumí adaptovat. Studie odmítla vysoce zpracované potraviny

Zdroj Zdroj: idnes.cz     01.03.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Není prostor na námitky. Pokud jste čekali na konečné postrčení, proč se opravdu vzdát vysoce zpracovaných potravin nebo je aspoň omezit, je tu. Přináší ho rozsáhlá studie, obsáhla na deset milionů lidí. Připomeňte si, co mezi takové potraviny patří. Seznamte se s tím, jaké zdravotní následky způsobují.

 

Už celé století nás fascinuje egyptský faraon Tutanchamon

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     15.02.2023 (11:17)     Sekcia zajimavosti

16.únor 1923 je mnohými archeology považován za jeden z nejmimořádnějších dnů historie. Pokud se budeme soustředit na egyptské vykopávky, pak se tento den zapsal zlatým písmem do dějin egyptologie. Přesně před sto lety totiž Howard Carter otevřel Tutanchamonovu hrobku. Při této příležitosti vám Viasat History nabídne historický dokumentární film Tutanchamon: Poslední výstava, který mapuje přesun

Průmyslové potraviny jako zhouba našeho zdraví?

Divadlo smrti 1621. Jeden si na popravišti zdřímnul, ostatní prosili o milost

Potraviny budoucnosti: Co budeme jednou jíst?

Kazaňský lidojed vraždil a jedl i nezletilé dívky. Popravili ho před 35 lety

První zákrok proběhl před 15 lety v IKEM. Od té doby metoda TAVI pomáhá 1700 lidem ročně

Voda nás nezastaví! Americký kosmolog se chystá vyzvednout ze dna oceánu záhadný meteorit

Chemie: Nejsilnější obor české vědy

Země mohla mít před 466 miliony lety svůj prstenec

OBRAZEM: Omámeni iluzí. Před 125 lety začala na Klondiku zlatá horečka

Švédský mor Českých zemí. Generál Torstenson zemřel před 370 lety

Nově objevené záznamy odhalují, že se lidé líbali už před 4 500 lety

První navigace do auta se objevila před více než 40 lety

OBRAZEM: Vášeň, hrdost, bolest, revoluce, sex. Před 70 lety zemřela Frida Kahlo

Seznamte se s Torou, která žila v Norsku před 800 lety!

Teď sbírám známky. Naučily mě trpělivosti a pomohly i v tenisu, říká Kodeš

Zapomeňte na 10 tisíc kroků. Ke zdravému srdci je snazší cesta, radí věda

Vražedný Huascarán. Před 50 lety zabilo zemětřesení 14 českých horolezců

Železné žihadlo v akci! Čím je výjimečný zbrusu nový izraelský minomet?

Pobít, vypálit, zmizet. Caratacus děsil Římany gerilovým válčením

Kouření z generace na generaci

Neštovice s námi ještě neskončily

25 let ISS. Jak se z jednoho modulu stalo 6+KK

Pralidé před 10 000 lety: Proč nepotřebovali ochranu před sluncem a UV zářením?

Dávné vymírání měla možná na svědomí supernova

Gejzírové pole na Islandu: Voda horká až 97 stupňů

Dnešní piloti degenerují. Požadavky na dovednosti se mění, říká Petr Jirmus

Filozof, který nesnášel lidi. Hérakleitos údajně zemřel zahrabaný v hnoji

Žil v biblickém Jerichu. Technologie teď dala muži tvář

Když muži ztrácejí půdu pod nohama. Proč dnes přestávají mít rádi ženy

Petra: Poklad vytesaný do pouštního pískovce

Chobotnice tu byly ještě před dinosaury

Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?

Minimozky ze zkumavky: Myslí, tedy jsou?

Slavní mistři hororu. Autoři nejhrůznějších příběhů umírali mladí

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy