Když se léto stává zabijákem…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.07.2023 (13:43)     Sekcia zajímavosti

Ještě v osmdesátých letech bývaly v našich zeměpisných šířkách letní teploty nad 32 °C vzácné. Dnes pomalu není letního dne, aby některá z meteorologických stanic nezaznamenala teplotní historický rekord. Což o to, v přírodě se horké léto ještě jakžtakž dá přežít, ale vysoké teploty ve městech tvrdě útočí na zdraví i na životy. Průměrná roční celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Léto roku 2020 bylo pro severní polokouli nejteplejší od počátku měření

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     15.09.2020 (21:20)     Sekcia zajimavosti

Zatímco v našich končinách vládlo celkem příjemné léto bez šílených veder, jinde byla letos situace horší. Podle amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) bylo léto roku 2020 nejžhavější od doby, kdy se začalo s měřením. Letní období letošního roku překonalo dosavadní rekordmany v podobě let 2016 a 2019. Data ukazují, že červen, červenec

 

Z cizinců bílé pleti se v Amazonii stává kořist domorodců, popisuje cestovatel

Zdroj Zdroj: idnes.cz     21.10.2023 (16:00)     Sekcia zajimavosti

Kdo je v Jižní Americe nebezpečnější než malárie nebo jaguár? Malující biolog, kulturní antropolog a dokumentarista přírody Jan Dungel vysvětluje, proč se z cizinců bílé pleti postupně v Amazonii stává kořist domorodců a jak mu to komplikuje portrétování zvířat. Jakou opici tam ve volné přírodě objevil a o kterém ptákovi si kdysi ilustrátoři mysleli, že nemá nohy?

 

Kámen, nůžky, papír. Vyhrajete, když přestanete myslet

Zdroj Zdroj: idnes.cz     23.09.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Zdá se, že v oné hře vyhrává náhoda. A taky to tak je. Jenže v cestě jí stává naše urputná tendence vytvářet, byť podvědomě, systém, plán, promýšlet strategii. Dětská hra kámen-nůžky-papír zamotává hlavy odborníkům a měla své profesionální ligy.

 

Bude mateřské mléko pro děti z laboratoře?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.05.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Stává se to čím dál častěji, matce se narodí dítě, ale ta není schopna kojit, nebo má mléka jen minimum. Co s tím? Nadějí je společnost BIOMILQ, která pracuje na vytvoření mateřského mléka mimo tělo matky.   S nápadem přišla v roce 2013 buněčná bioložka a spoluzakladatelka společnosti Leila Strickland, když viděla všudepřítomné reklamy na

 

Erupce Vesuvu nebyla jediným zabijákem Pompejí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.07.2024 (16:41)     Sekcia zajimavosti

Erupce sopky Vesuv v roce 79 byla smrtící, drtivá a nekompromisní. Avšak nejen ona tehdy vraždila. Nová zjištění potvrzují hypotézu, že mnoho lidí v Pompejích, Herculaneu a dalších městech tehdy zemřelo při zřícení budov v důsledku zemětřesení. Výzkum publikovaný v časopise Frontiers in Earth Science přináší důkazy, že Pompeje byly současně se sopečnou erupcí zničeny

 

VIDEO: Posadí se nebožtík při kremaci? I takovým dotazům čelí funebráci

Zdroj Zdroj: idnes.cz     15.06.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Pochopí-li člověk smrt správně, vstřebá ji jako přirozenou součást života, míní Miroslav Hampl, provozovatel malé pohřební služby. A soudí, že rozloučení se zemřelým je úplnější, když ho pozůstalí sami zaopatří a uloží do rakve. Pro mnohé to je důležitější než samotný obřad. Má dobrý pocit z toho, že se to stává stále častěji.

 

K léčbě vysokého krevního tlaku u lidí mohou přispět i žirafy

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.06.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Vysokým krevním tlakem čili hypertenzí trpí celosvětově přes 1,2 miliardy lidí. Drtivá většina z nich o své nemoci navíc nemá ani tušení. Vysoký krevní tlak je přitom plíživým zabijákem, který poškozuje celou řadu orgánů včetně srdce, cév i mozku, a přispívá tak k rozvoji dalších onemocnění, které často vedou až k jejich selhání. Jako vysoký

 

Znečištěný vzduch je katem desetitisíců lidí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.01.2023 (09:16)     Sekcia zajimavosti

Nedávná studie Harvardovy univerzity a dalších vědeckých pracovišť došla k závěru, že spalování fosilních paliv zkracuje každý rok život osmi milionům Britů. Další vědecké práce hovoří o jiných číslech, ale v jednom se shodují: špivaný vzduch je nekompromisním zabijákem. „Spalování fosilních paliv, jako je uhlí, benzin nebo nafta, může za smrt každého pátého člověka na

 

Proč zemřela paní Troffea?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.08.2020 (14:16)     Sekcia zajimavosti

Léto roku 1518 bylo v alsaské metropoli Štrasburku navýsost příjemné. Zatímco o rok dříve byly z nebe nataženy provazy deště, nyní slunce stačilo dohnat, co zameškalo. Léto zvalo k oslavám a tanci, chtělo by se říct. A obyvatelé Štrasburku toto pozvání vzali doslova… Tanec patří se zpěvem mezi nejstarší druhy umění. Antropologové předpokládají, že cosi

 

Země zachytila nový mini-měsíc

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.09.2024 (15:12)     Sekcia zajimavosti

Když se asteroidy přibližují k Zemi, obvykle se dějí dvě věci. Buď ve většině případů Zemi minou nebo naši planetu zasáhnou a vytvoří na obloze jasnou světelnou čáru nebo v horším případě dopadnou až na povrch. Avšak v ojedinělých případech je asteroid zachycen gravitací Země a nějaký čas obíhá planetu, čímž se z něj stává

Když ledničky útočí…

Diagnóza ADHD: Když život ovládá nepozornost…

Parybí dýchánek: Proč u Nového Zélandu přibývá žraloků bílých?

Zhrzení muži se radikalizují. Incelové stále víc souhlasí s násilím

Městské legendy hrají na emoce, šíří je vzdělaní a zajištění lidé, říká etnolog

Spermie pod drobnohledem

Vědci nalezli v mozku ústřední vypínač bolesti

Porno si užijte zdravě. Neseďte, nebuďte strnulí, občas uhněte očima

Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů

Zkoušíme BDSM, ale ze sexu na pracovišti se stává tabu, říká sexuoložka

Dotek budoucnosti a česká stopa vesmírných projektů ESA

Dotek budoucnosti a nová česká stopa v kosmu

Nemoc duše může být ve skutečnosti zánět

Prodlužte si pobyt na terase s inovativními markýzami

Nový Peugeot 208: Neodolatelný prcek, který baví

Watergate: Aféra, která otřásla Amerikou

Mozek teenagera: V čem se liší od mozku dospělého a jak ho ohrožuje závislost na internetu?

7 výhod elektronické kontroly vstupu

5 tipů pro plavkovou sezónu

Zajistí nová léčiva umělá inteligence?

Proč lidé a lidoopi nemají ocas?

Když se rozzáří obloha

Lexus NX: První v historii

Czech Space Week – startuje největší tuzemský festival kosmických aktivit

K požárům v elektromobilu? Američtí hasiči obdrželi svůj první vůz poháněný bateriemi

Nový Peugeot 308 SW: Auto pro 21. století

Rakovina plic u nás zabije tisíce lidí ročně! O životě a smrti rozhoduje včasná diagnóza

I pilotům se dělá špatně. Kdo miluje létání, neodradí ho to, říká Martin Šonka

Proč pralidé nepotřebovali ochranu před sluncem a UV zářením?

V loňském roce zasáhla Evropu rekordní vedra

(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři

Spektakulární Spectre: Rolls-Royce odhalil svůj první plně elektrický model

Přivítejte ty největší módní trendy tohoto podzimu

Prázdniny se blíží ke konci. Prodlužte si léto u moře

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy