Vůně starého Říma. Vědci identifikovali parfém starý dvě tisíce let

Zdroj Zdroj: idnes.cz     17.08.2023 (00:00)     Sekcia zajímavosti

Ležela v hrobce, netknutá, po dva tisíce let. Uložena byla s ostatky tří mužů a tří žen. Ampulka v sobě ukrývala poklad, zbytky starořímského parfému. Vůbec poprvé tak mohli vědci odhalit, jaká vůně prostupovala starým Římem. Lahvička dopřávala aroma pačule. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Erotická hračka starého Říma. Je to dildo, míní vědci o dřevěném kolíku

Zdroj Zdroj: idnes.cz     21.02.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Původně byla v muzejním katalogu zanesena jako nástroj na látání. Nyní vědci náhled změnili. Šestnácticentimetrový kolík z jasanového dřeva, který se našel v pevnosti u Hadriánova valu, podle nich mohl být erotickou hračkou. Debaty o jeho možném využití byly zajímavé, přiznávají experti.

 

Víte, proč je důležité zamyslet se nad výběrem správné vůně do auta?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.11.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Když si představíme cestování autem, možná se nám vybaví obrazy malebných krajin, rychlých silnic a nekonečných dobrodružství na čtyřech kolech. Všichni jsme se však setkali s okamžiky, když se do této idylické vize vloudí nepříjemná vůně, která může zcela narušit naši jízdní zkušenost. Psychologický a emocionální dopad vůně: Vůně má schopnost ovlivňovat naši náladu a

 

Jak zněla hudba našich předků. Vědci rozehráli 18 tisíc let starý nástroj

Zdroj Zdroj: idnes.cz     17.02.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Desítky let ležela jen tak v toulouském muzeu. Až nedávno vědci seznali, že onu mušli před 18 tisíci lety opracovaly ruce našich předků. Tak, aby vydávala tóny, konkrétně C, C s křížkem a D. Podle autorů výzkumu je to nejstarší známá lastura upravená do podoby hudebního nástroje na světě.

 

Pravěký člověk nesl dítě, minul je mamut. Vědci četli ze stop dávné pouti

Zdroj Zdroj: idnes.cz     13.11.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je to působivá, fascinující anatomie pravěké vycházky. Ony stopy jsou staré přes 11,5 tisíce let, táhnou se kilometr a půl, je jich na čtyři stovky. Je to záznam o nejdelší pravěké cestě, který máme. Vědci z něj sestavili celý příběh oné pouti.

 

HIV a HCV: Tři písmena zhouby na „vedlejší koleji“

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     22.12.2020 (11:39)     Sekcia zajimavosti

Viry jsou všudypřítomné. Nashromážděné pohromadě by vážily více než všechny rostliny a zvířata na zemi. Prozatím vědci identifikovali kolem 260 virů s potenciálem nakazit člověka, tedy navázat se na receptory lidských buněk a prostoupit jimi. I když zdaleka ne všechny představují pro člověka nebezpečí, některé děsí. Vedle SARS-CoV-2 jsou to především HIV a HCV. „Na

 

Vědci vyvinuli nový lék na rakovinu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.02.2024 (09:22)     Sekcia zajimavosti

Vědci vyvinuli lék na léčbu mezoteliomu, notoricky obtížně léčitelné rakoviny kterou vyvolává kontakt s azbestem. Každoročně je na celém světě diagnostikováno tisíce lidí s touto nemocí, která se obvykle rozvíjí v plicích, a je způsobena především expozicí azbestu při práci. Je agresivní, smrtelná a dává jednu z nejnižších nadějí na přežití. V mezinárodní studii, která

 

Trojici výletníků čekal morbidní nález. Odhalil se tím léta starý zločin

Zdroj Zdroj: idnes.cz     01.03.2024 (17:00)     Sekcia zajimavosti

Staré zlaté časy! Ať už se jimi myslí doba komunismu, 1. republika nebo staré Rakousko, byla to prý období sladké idyly, kdy k sobě byli lidé laskaví, a tudíž bylo krásné žít. Ale opravdu? Doby starého mocnářství měly taky své horory, nad kterými lkaly bulvární plátky...

 

Experiment se snažil rozluštit mechanismy šíření ptačí chřipky u krav. Přinesl dobré zprávy

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     30.06.2024 (06:52)     Sekcia zajimavosti

Ptačí chřipka, která napadla několik stád skotu ve Spojených státech, zneklidnila jak vědce, tak chovatele, ale i širokou veřejnost. Čerstvý pokus, který se zaobíral možnostmi šíření choroby, přináší uklidňující informace. Vědcům se nepodařilo najít důkaz, že by se virus mohl šířit jako respirační infekce. Od chvíle, kdy vědci na začátku letošního roku identifikovali chřipku, kterou

 

Geosmin: Vůně krajiny po dešti jako signál

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.09.2024 (17:00)     Sekcia zajimavosti

Vlastně je to hned několik různých signálů. Jedna jediná aromatická látka funguje jako rozpoznávací znamení pro řadu organismů včetně člověka. A v biotechnologii by se dala využít i pro sledování případné kontaminace pitné vody. Stačí, aby venku lehce sprchlo a krajinou se začne šířit podmanivě krásná vůně vlhké půdy. Patrně není člověka, který by ji nevdechoval

 

Kočko-člověčí pouto

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.09.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Nedávný výzkum se pokusil hlouběji prozkoumat družnost koček porovnáním jejich preferencí pro interakci s lidmi s jejich preferencemi pro jídlo, hračky a vůně. Autoři studie našli podobný počet koček, které preferovaly interakci s lidmi, než těch, které preferovaly jídlo. Výrazně menší skupina koček preferovala hračky a vůně. Upřednostňování hraní nebo mazlení s lidmi před jídlem je v rozporu s

Zombie virus starý 50 000 let je stále infekční

Bylo sladké a zakalené. Našly se usazeniny piva starého devět tisíc let

Jak se pohybují spermie?

Vědci mrknou denisovanům na zoubek

Monumentální stavba pod drobnohledem

Fantastické zprávy z Číny: Vědci objevili dinosauří embryo v dokonalém stavu

První testy vakcíny proti nemoci COVID-19 prý slibují naději

Blíží se konec stárnutí?

Čeští vědci rozvíjí unikátní vlastnosti grafenu

Čínští vědci geneticky upravili bource morušového, aby produkoval materiál budoucnosti

Starověké praktiky kojení v Andách

Vědci ví, kolikrát denně se zahloubáme. Spočítali „myšlenkové červy“

Očistěte čarodějnice. Skotsko jich upálilo tisíce, kampaň chce nápravu

Odstartovala první burza talentů

Nečekaný objev: Játra jako nová díky lepře?

Je čas zrušit tabu a zabývat se sexem ve vesmíru, vyzývají vědci

Ukrajinští vědci se snaží zachránit cenné sbírky a artefakty

Bioinženýství přeměňuje odpad na látky s vyšší hodnotou, třeba bioplasty

Nizozemští farmáři v 19. století užívali kokain i heroin, zjistili vědci

Volte Aula Rustia. Vědci našli starořímský volební nápis. Tuší korupci

Zívání jako příprava na lov. Vědci jsou na stopě lví záhady

Už víme, která část mozku je propojena s klitorisem. Vědci zdolali výzvu

Vědci postavili ostrov z bahna

Smrtící ryba fugu jako lék. Japonští vědci učinili důležitý objev

Když vědci mluví „rostlinštinou“

Vědci neobjevili život na Marsu. Ale…

Prehistorickými eury byly bronzové kruhy a žebra, tvrdí vědci

Psilocybinem proti depresím

Návrat důležitého smyslu

Čím větší nos, tím delší penis, tvrdí studie. Zjistila to na mrtvolách

Kde včera znamená zítra. Tisíce let fungující komunitu rozdělila Ledová opona

Budoucnost měsíčních kolonistů? Chov ryb

Čirok umí produkovat „superpyl“. Může pomoci k odolnějším plodinám

Dinosauři v Itálii

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy