Tajemná temná skvrna na Neptunu poprvé pozorována z povrchu Země

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     26.08.2023 (14:22)     Sekcia zajímavosti

Pomocí dalekohledu ESO/VLT se astronomům podařilo zaznamenat velkou tmavou skvrnu v atmosféře planety Neptun a nečekaně také menší světlou oblast, která s ní sousedí. Jedná se o vůbec první pozorování temné skvrny na Neptunu provedené pozemním teleskopem. Tyto dočasné útvary vyskytující se na pozadí modré atmosféry planety Neptun jsou pro astronomy stále záhadou a nová celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Temná hmota mohla vzniknout již před Velkým třeskem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.06.2020 (09:50)     Sekcia zajimavosti

S odvážnou hypotézou přišli výzkumníci z Univerzity Johnse Hopkinse v Baltimore. Podle nich by tajemná temná hmota mohla vzniknout ještě před tím, než se začal vytvářet náš vesmír. Možnost existence temné hmoty poprvé nadhodil ve dvacátých letech minulého století nizozemský astronom Jacobus Kapteyn. V dalším desetiletí tuto hypotézu podpořil Kapteynův krajan Jan Oort a švýcarsko-americký

 

Tajemná temná hmota genomu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.10.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Tvoří 98 % našeho genomu, přitom byla dlouho považovaná za pouhé genetické harampádí. V poslední době se však začíná ukazovat, že je to jinak. Harampádí proto vědci přejmenovali na temnou hmotu genomu a doufají, že by její výzkum mohl vést k průlomu nejen v léčbě rakoviny. Naše genetická informace je složitý kód, přestože je psaný jednoduše

 

Zkuste se chvíli bát. Tajemná místa, kde i dnes můžete poznat strach

Zdroj Zdroj: idnes.cz     25.12.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Aby bylo jasno – na žádné duchy, negativní energie, ďábelské entity ani karmické otisky minulosti nevěříme. Paranormální jevy jsou podle nás stejné nesmysly jako třeba hastrmani, nebo klekánice. Přesto ale rádi navštěvujeme tajemná místa, o kterých se vypráví něco temného a děsivého, píše magazín Víkend DNES.

 

Magnetické pole Země kdysi téměř zmizelo. Činnost kovů v zemském jádru pak zachránila pozemský život

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     03.07.2022 (18:27)     Sekcia zajimavosti

Magnetické pole obklopující naši planetu je docela užitečná záležitost. Okolní vesmír je plný záření, které si z pozemským životem příliš nerozumí. Magnetismus však vytváří ochrannou bariéru, jež toto vražedné záření k povrchu Země nepustí. Geomagnetické pole vychyluje záření z jeho normální dráhy a nutí je, aby Zemi obešlo. Ve vzdálenosti od 1 000 do 50

 

Výstavba dalekohledu ELT je už v polovině

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     15.07.2023 (13:40)     Sekcia zajimavosti

Revoluční teleskop ELT (Extra Large Telescope) pro pozorování vesmíru z povrchu Země s primárním zrcadlem o průměru s 39 m bude největším dalekohledem na světě pro viditelné světlo a infračervené záření. Technicky mimořádně náročný projekt nedávno dosáhl významného milníku, když podle metodiky používané v projektovém řízení překročil hranici 50 % realizace. Dalekohled ELT staví Evropská

 

Je voda na Zemi starší než Slunce? Nový objev tuto hypotézu potvrzuje

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.03.2023 (17:01)     Sekcia zajimavosti

Astronomům se podařilo detekovat vodní páru v protoplanetárním disku kolem hvězdy V883 Orionis. Tento objev je o to důležitější, že pozorovaná voda nese chemické stopy osvětlující její cestu ze zárodečných oblaků plynu pro tvorbu hvězd až na planety a podporující domněnku, že voda na Zemi je dokonce starší než Slunce. Objev byl učiněn při studiu

 

Ovládli jsme planetu, Země není nafukovací. Mars může podle vědců být další

Zdroj Zdroj: idnes.cz     13.06.2022 (18:00)     Sekcia zajimavosti

Z původně skromné civilizace pralidí kdesi v Africe se zrodil dominantní druh ovládající Zemi. Ovlivnili jsme už 97% zemského povrchu. Co se Zemí provedeme dál? V současné době jsou nedotčena zhruba 3 % planety. Vědci však věří, že je návrat k nedotčené přírodě možný. Téma přinesl magazín Víkend.

 

Jaká je role cukrů na povrchu buněk v navigaci neuronů?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     26.08.2024 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Mezinárodní tým vědců z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, Ústavu molekulární genetiky AV ČR a kalifornské Stanfordovy univerzity odhalil molekulární mechanismy, jimiž cukry na povrchu buněk ovlivňují navigaci neuronů v nervovém systému. Jejich výsledky mohou vést i k vylepšení léčby poranění mozku a míchy. Studii publikoval prestižní časopis PNAS. Dospělý lidský mozek obsahuje přibližně 100 miliard

 

Ledovce v Alpách mizí před očima

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.06.2020 (13:48)     Sekcia zajimavosti

17 % ledové hmoty – tolik ztratily alpské ledovce mezi lety 2000 a 2014, celkem to činí zhruba 22 kilometrů krychlových. Za úbytkem až šestiny zdejšího ledu mohou především klimatické změny. Odborníci z Erlangensko-norimberské univerzity se zaměřili na výzkum celého alpského pohoří, díky radarovým satelitům se jim podařilo vytvořit trojrozměrné modely povrchu země, ty následně

 

Perseverance vyrazí na svou cestu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.07.2020 (15:23)     Sekcia zajimavosti

Již ve čtvrtek 30. července 2020 by na cestu k rudé planetě měla vyrazit nejnovější sonda amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) pojmenovaná Perseverance. Robotické vozítko vynese z povrchu země dnes již legendární raketa Atlas V, jež bude již brzy nahrazena raketou Vulcan, která bude využívat metanové motory od Blue Origin Jeffa Bezose.

Africké deštné lesy se stávají cílem drancování

NASA vyvíjí nejlepší boty v dějinách pro účastníky mise na Měsíc

Astronomové zaznamenali překvapivé změny teplot v atmosféřě Neptunu

Země zrychluje tempo své rotace

Bahno na Marsu se chová jako chleba během pečení

Vědcům se poprvé podařilo sekvenovat genom oběti pompejské katastrofy

Smělé plány Jižní Koreje: Země chce do roku 2030 dobýt Měsíc

Zlé dvojče Země očekává evropské a americké hosty

Už se to stalo a stane se to zas

Jsem kanibal. Aféra hollywoodské hvězdy otevřela temnou rodinnou historii

Temná energie v pankrácké sekyrárně. Badatel o bestiích i českých kanibalech

Unikátní ultra-temná galaxie

Nové výpočty potvrzují, že většina vesmíru je tvořena temnou energií

Dokument Skrytá Indie ukáže krásy této tajemné země

Bořiči psychologických mýtů: Věděli jste, že…

Asie devětkrát jinak: Jaké záhady ukrývají zdejší stavby?

Veselý opilec málem králem. Saský vévoda pomohl po Bílé hoře evangelickým stavům

Tajemná vlákna v naší Galaxii

Vražedná minulost planety Jupiter

V hlavní roli rys ostrovid

Tajemná zkamenělá rostlina patří do stejné rodiny jako kadidlo a myrha

Podle nové studie by temná energie mohla vznikat uvnitř černých děr

Vesmír, doména soukromých společností

Astrofyzik Jiří Svoboda: „Horizont událostí“ české vědy je ještě daleko

Záhada fialového povlaku: Co pokrývá horniny na Marsu?

Mácha nebyl něžný romantik. Náruživě cestoval, miloval a žárlil

Kůže jako dveře do těla

Vydá Bennu svá tajemství?

Korálová planeta potřebuje záchranu. Je ale naděje na úspěch?

Nový rekord: Květen byl 12. po sobě jdoucím měsícem s rekordními teplotami

Lávové řeky prozrazují, že Venuše je stále vulkanicky aktivní

Krůčky po měsíci a zpět k Zemi. Vesmírné expedice, které uspěly, či ztroskotaly

Vypaří se Urmijské jezero z povrchu zemského?

Laschampská událost: Co se stalo před 42 000 lety?

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy