Potraviny vhodné pro boj s nemocí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.12.2023 (14:00)     Sekcia zajímavosti

V každé rodině se najdou zaručené recepty na to, co si uvařit, když jste nemocní, abyste byli brzy zase fit. Zatímco někdo nedá dopustit na horký čaj, jiný na spoustu čerstvého ovoce a další na babiččin kuřecí vývar. Co opravdu pomáhá při nemoci? „Když nemocný ztratí chuť k jídlu a nemá ani žízeň, je to celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Chorobné odéry: Dokážeme vyčenichat nemoci?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.03.2024 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Čich je považován za „popelku“ mezi lidskými smysly. Americký průzkum provedený v roce 2011 zjistil, že přibližně polovina respondentů ve věku 16–30 let by se raději vzdala čichu než svého chytrého telefonu. Čich je úzce spojen s našimi emocemi a vzpomínkami, pomáhá ale také odhalovat potenciální hrozby, jako jsou zkažené potraviny, toxické látky – nebo nemoci.

 

Všechny neškodí. Obří studie nenašla jen zlé ultrazpracované potraviny

Zdroj Zdroj: idnes.cz     09.09.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je jednou z největších a nejpečlivějších prací o ultrazpracovaných potravinách. Neční však jen kvůli svým parametrům, ale i výsledkům. Nejenže vypočítává, jak velkým rizikem jsou pro kardiovaskulární choroby ony potraviny obecně. Rozděluje je též na ty, které škodí nejvíc. A na ty, které podle ní přinejmenším neškodí.

 

Tělo se na ně neumí adaptovat. Studie odmítla vysoce zpracované potraviny

Zdroj Zdroj: idnes.cz     01.03.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Není prostor na námitky. Pokud jste čekali na konečné postrčení, proč se opravdu vzdát vysoce zpracovaných potravin nebo je aspoň omezit, je tu. Přináší ho rozsáhlá studie, obsáhla na deset milionů lidí. Připomeňte si, co mezi takové potraviny patří. Seznamte se s tím, jaké zdravotní následky způsobují.

 

Průmyslové potraviny jako zhouba našeho zdraví?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.03.2024 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které

 

Potraviny budoucnosti: Co budeme jednou jíst?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.04.2023 (15:55)     Sekcia zajimavosti

Ačkoliv žijeme v dostatku až nadbytku potravin, světová populace roste neúměrně tomu, kolik lidí je naše planeta schopna uživit. Vědci se proto snaží najít či vyvinout potraviny, kterých bude dostatek pro všechny, a navíc poskytnou lidskému tělu vše, co potřebuje. Co bude v budoucnosti na našem talíři? Pro naše předky byl nedostatek potravin a hrozící hladomor stále

 

Nová technologie v léčbě Parkinsonovy nemoci

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.04.2021 (23:25)     Sekcia zajimavosti

Světový den Parkinsonovy nemoci si každoročně připomínáme 11. dubna. Jedná se o druhé nejčastější neurodegenerativní onemocnění a v Česku jím trpí podle některých odhadů 25-50 tisíc lidí, po celém světě pak více než 6 milionů. K významnému posunu léčby této nemoci nyní dochází díky hluboké mozkové stimulaci, tzv. DBS (deep brain stimulation), s využitím technologie

 

Kdo je dneska vlastně zdravý?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.06.2022 (14:01)     Sekcia zajimavosti

Na jedné straně 5-8 nových dětských pacientů za rok s očním nádorem retinoblastomem, na druhé cukrovka, nemoci srdce, alergie. Existuje tisíce nemocí, některé jsou velice vzácné, jiné velice rozšířené. Ve výsledku snad neexistuje člověk, který by nebyl nemocný…  Na značnou většinu nemocí existuje léčba, nebo se vyvíjí. Třeba na zhoubný nádor očí (zejména dětí) retinoblastom

 

Nejen na erekci. Viagra může pomoct i proti Alzheimerově nemoci

Zdroj Zdroj: idnes.cz     09.02.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Mužům, kteří se uchylují k viagře na podporu erekce, může pilulka pomáhat i ke snížení rizika Alzheimerovy choroby. Naznačuje to výzkum víc než 260 tisíc dobrovolníků. Aktuální studie by tak mohla využitím již existujícího přípravku zrychlit proces boje s nemocí.

 

HIV i nadále zůstává hrozbou

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     30.11.2020 (18:21)     Sekcia zajimavosti

Ačkoliv to tak v letošním roce možná nevypadá, spolu s příchodem nového typu koronaviru nevymizely ze světa ostatní závažné nemoci. Jednou takovou, na kterou by se v žádném případě nemělo zapomínat, je ta, jež „slaví“ svůj den 1. prosince – HIV infekce, jejíž pokročilé stadium je označováno zkratkou AIDS. Světový den boje proti této nemoci

 

Lepší sex zajistí biblioterapie, naznačuje studie

Zdroj Zdroj: idnes.cz     15.06.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Kniha může být nejlepším přítelem člověka i v ložnici. Vhodně zvolená četba totiž může zlepšit sexuální fungování heterosexuálních mužů, jak naznačuje americký výzkum.

Podaří se ji ve světě zcela vymýtit?

Hemofilici jsou při pandemii pod tlakem

Opětovná infekce nemocí COVID-19 se nepotvrdila

Unikátní „biobox“ byl uveden do provozu

Potvrzeno. Dieta MIND proti Alzheimerově nemoci funguje, je prostá

Před demencí může ochránit cvičení, naznačují studie

Eliminace buněk produkujících hlen pomůže pacientům s plicní nedostatečností

Příliv invazivních komárů do Evropy, máme se bát horečky dengue?

Počet případů opičích neštovic stále stoupá. Nemoc zabíjí jen vzácně…

I náplasti budou chytré…

Starověcí farmáři: Jaký měli recept na přežití?

Zlom v asistovaných sebevraždách: Kolumbie schválila eutanazii pacientovi, který netrpěl smrtelnou nemocí

Čechům chybí vitamin D: Jeho nedostatek může zhoršit průběh covidu i chřipek

Některé nástrahy internetu neznají ani rodiče

Místo, které není vhodné pro život

Diktátoři si chystali půdu a začaly se mrazit potraviny. Přesně před sto lety

Řeč pečovatele formuje mozek dítěte

Odolnější pšenice díky objevu českých vědců

Nepřítel imunity astronautů? Mikrogravitace!

Český horolezec začal šitím spacáků, dnes jeho bundy nosí i švýcarská policie

Jak uspořádat kuchyňskou linku, aby bylo vše po ruce?

Materiály luxusního spodního prádla a proč se vyplatí dražší spodní prádlo

Budoucnost potravin? Žádné náhražky, ale biorepliky

Přelomový začátek dvacátého století. Jak vypadal život před 120 lety?

České mozky vyvíjejí pro NASA přístroj řešící stravování ve vesmíru

Český chlebový kvásek slaví úspěchy

Chcete předejít infarktu? Postavte si na čaj!

Kimči, špenát a losos ukazují směr. Vědci sestavili potravinový kompas

Bakterie, které z plastů vyrábějí materiál podobný pavoučímu hedvábí

VIDEO: Poezie je minulost, usoudil mladík a zbavil se oplzlé veršovánky

Jak žít alespoň do sedmdesáti, a ve zdraví. Studie přinesla recept

Od svalů k mozku. Studie zjistila, jak cvičení pomáhá kognitivní kondici

Různé nemoci soutěží o to, která nás zabije, říká evoluční biolog Zrzavý

Koronavirus není první. Na jaké nemoci lidstvo už dokázalo vyzrát

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy