Chorobné odéry: Dokážeme vyčenichat nemoci?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.03.2024 (09:00)     Sekcia zajímavosti

Čich je považován za „popelku“ mezi lidskými smysly. Americký průzkum provedený v roce 2011 zjistil, že přibližně polovina respondentů ve věku 16–30 let by se raději vzdala čichu než svého chytrého telefonu. Čich je úzce spojen s našimi emocemi a vzpomínkami, pomáhá ale také odhalovat potenciální hrozby, jako jsou zkažené potraviny, toxické látky – nebo nemoci. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Ženy z pekla: nejvýkonnější sériové vražedkyně minulého století

Zdroj Zdroj: idnes.cz     17.11.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Vraždily pro peníze, zabíjely promyšleně. A jakkoli chorobně jejich činy působí, dopouštěly se jich promyšleně, pracovaly v téměř byznysovém modelu. Seznamte se s nejvýkonnějšími sériovými vražedkyněmi dvacátého století.

 

Hle, Internet: wwww.jsemstaleonline.cz

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     19.04.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Až 6 % světové populace přiznává, že je chorobně posedlá vysedáváním u internetu. Ačkoli se jedná o nový adiktologický fenomén, ve společnosti rezonuje čím dál tím častěji. Spíše než o závislost na síti jako takové, jde o silnou potřebu jejího obsahu – ať už jde o hry, sledování videí, komunikaci s přáteli nebo jen nevinné

 

Nová technologie v léčbě Parkinsonovy nemoci

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.04.2021 (23:25)     Sekcia zajimavosti

Světový den Parkinsonovy nemoci si každoročně připomínáme 11. dubna. Jedná se o druhé nejčastější neurodegenerativní onemocnění a v Česku jím trpí podle některých odhadů 25-50 tisíc lidí, po celém světě pak více než 6 milionů. K významnému posunu léčby této nemoci nyní dochází díky hluboké mozkové stimulaci, tzv. DBS (deep brain stimulation), s využitím technologie

 

Kdo je dneska vlastně zdravý?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.06.2022 (14:01)     Sekcia zajimavosti

Na jedné straně 5-8 nových dětských pacientů za rok s očním nádorem retinoblastomem, na druhé cukrovka, nemoci srdce, alergie. Existuje tisíce nemocí, některé jsou velice vzácné, jiné velice rozšířené. Ve výsledku snad neexistuje člověk, který by nebyl nemocný…  Na značnou většinu nemocí existuje léčba, nebo se vyvíjí. Třeba na zhoubný nádor očí (zejména dětí) retinoblastom

 

Je libo garsonku, nebo 3+1?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.08.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

3D tisk ušel za několik málo let skutečně dlouhou cestu, moderní technologie umožňuje tisknout trojrozměrné objekty pomocí naprogramované předlohy. 3D tisk se vyvinul až tak, že dnes již touto technologií dokážeme postavit i dům. Ať už se jedná o bungalov, či o několika patrovou budovu, 3D tisku se nekladou v tomto ohledu meze. V posledních

 

Dvounohá robotka Cassie láme rekordy v běhu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.10.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Podle vědců je lidské tělo jako stvořené pro vytrvalostní běh, protože na rozdíl od zvířat dokážeme dýchat v libovolném tempu a teplotu organismu regulujeme potem. Ti nejlepší atleti jsou stometrovou trať schopni zaběhnout za 10 sekund. Jak si vedou roboti? Držitelem světového rekordu v běhu na sto metrů je Jamajčan Usain Bolt s časem 9,58

 

Američani byli na větvi z toho, co dokážeme, říká ikona ostravské mordparty

Zdroj Zdroj: idnes.cz     07.04.2023 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Vypracoval se v ikonu ostravského oddělení vražd a léta mu i šéfoval. Nedávno od policie odešel. Nerad. Protože dosáhl věkového limitu pětašedesáti let. Kdysi se Luboš Valerián zařekl, že z profesního policejního vlaku vystoupí až na konečné. Teď učí studenty a začíná psát knížku. Přál někdy pachateli to nejhorší? A v čem jsou vraždy na Ostravsku jiné?

 

Nejen na erekci. Viagra může pomoct i proti Alzheimerově nemoci

Zdroj Zdroj: idnes.cz     09.02.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Mužům, kteří se uchylují k viagře na podporu erekce, může pilulka pomáhat i ke snížení rizika Alzheimerovy choroby. Naznačuje to výzkum víc než 260 tisíc dobrovolníků. Aktuální studie by tak mohla využitím již existujícího přípravku zrychlit proces boje s nemocí.

 

Nebeský křižník budoucnosti

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.09.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Technologie současnosti přestávají omezovat lidskou fantazii. Jsme ve století, kdy si dokážeme představit nebeské město, které může letět roky bez přistání díky energii malých fúzních reaktorů. Nějak jako Peter Pan. Internetem se šíří koncepční video obřího létajícího stroje Sky Cruise, který pojme 5000 cestujících a nabízí veškerý luxus světa. Jde o vizi nebeského hotelu budoucnosti,

 

Tajemství šestého smyslu: Jak se cítí magnetismus?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     19.04.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Je to schopnost jako ze sci-fi: S naším lidským mozkem dokážeme svět vidět, slyšet, ohmatat, cítit i ochutnat. Ale jaké to je vnímat ho pomocí magnetismu? Vědci už mají první poznatky. Ke zkoumání magnetismu si vědci vybrali rypoše Ansellova, drobného afrického hlodavce, který tráví prakticky celý život v temných podzemních chodbách. Jeho smysly jsou takovému prostředí

Potraviny vhodné pro boj s nemocí

Přinuťte se usmívat, bude se cítit šťastnější!

HIV i nadále zůstává hrozbou

OBRAZEM: „Upír“, Máří Magdaléna, vladaři. Díky 3D ožívají lidé minulosti

Podaří se ji ve světě zcela vymýtit?

Hemofilici jsou při pandemii pod tlakem

Opětovná infekce nemocí COVID-19 se nepotvrdila

Unikátní „biobox“ byl uveden do provozu

Potvrzeno. Dieta MIND proti Alzheimerově nemoci funguje, je prostá

Před demencí může ochránit cvičení, naznačují studie

Eliminace buněk produkujících hlen pomůže pacientům s plicní nedostatečností

Hudbou dokážeme lidi přimět víc nakupovat, říká mistr zvuku v obchodech

Příliv invazivních komárů do Evropy, máme se bát horečky dengue?

Počet případů opičích neštovic stále stoupá. Nemoc zabíjí jen vzácně…

Starověcí farmáři: Jaký měli recept na přežití?

Zlom v asistovaných sebevraždách: Kolumbie schválila eutanazii pacientovi, který netrpěl smrtelnou nemocí

Čechům chybí vitamin D: Jeho nedostatek může zhoršit průběh covidu i chřipek

VIDEO: Poezie je minulost, usoudil mladík a zbavil se oplzlé veršovánky

Jak žít alespoň do sedmdesáti, a ve zdraví. Studie přinesla recept

Od svalů k mozku. Studie zjistila, jak cvičení pomáhá kognitivní kondici

Různé nemoci soutěží o to, která nás zabije, říká evoluční biolog Zrzavý

Koronavirus není první. Na jaké nemoci lidstvo už dokázalo vyzrát

Dominantně dědičné onemocnění

Celý život válčím s cukrovkou a vím, že nakonec prohraju, říká český strongman

Spektákl extrémů. Proces Deppa a Heardové má jako porotu i veřejnost

Muži v rouškách jsou přitažlivější, zjistila studie. A naznačuje proč

Sedm opatření proti demenci. Studie ukazuje, jak vypadá účinná prevence

Pralidi neznali důchod. A evoluce po nás chce fyzickou aktivitu dodnes

Jak se mohou šířit nemoci?

Konec eboly na obzoru?

Medicína šitá „na míru“

Nemocného žloutenkou typu B nemusíte na první pohled poznat

Záhadná úmrtí orlů v USA

Nemoc několika tváří

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy