Žádní hippies. I bonobové umí být agresivní

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.04.2024 (14:32)     Sekcia zajímavosti

Šimpanzi bonobo mají pověst mírumilovného druhu, který se snaží konfliktům co nejvíce vyhýbat, a když už k nim dojde, řeší je sexem. Závěry nové studie však ukazují, že bonobové moc dobře vědí, co to je agresivita, a že se v tomto ohledu mnohdy chovají hůře než jejich bratranci šimpanzi učenliví. Na počátku 20. století si celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Je třeba si to náležitě užít

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.01.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Pohlavní styk není pouze aktem k zachování druhu, pro některé, jako jsou například lidé a bonobové, je potěšením. Na seznam „sexuálních požitkářů“ se nyní dostali také delfíni.   V odborném magazínu Current Biology vyšla začátkem roku 2022 studie, která se zaměřila na sexuální život delfínů. Podle výsledků výzkumu jsou samice delfínů sexuálně velice aktivní, přičemž

 

Naděje pro léčbu agresivní rakoviny prsu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.04.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Rakovina prsu je nejčastějším typem rakoviny u žen, jen v Evropě způsobuje téměř 92 000 úmrtí ročně. Míra přežití se ale zlepšuje, díky prevenci, včasné detekci a léčbě. Ovšem obzvláště agresivní, triple negativní rakovina prsu se tomuto trend vzpírá. Tyto nádory tvoří přibližně 15 % všech případů a běžná léčba na ně neplatí. Co zabere?

 

Běsy, radost, přeludy. LSD vzniklo omylem, armáda ho chtěla jako zbraň

Zdroj Zdroj: idnes.cz     06.08.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

LSD mění vědomí milionům lidí na celém světě. Droga dokáže simulovat psychózy, navodit mystické prožitky i zrakové a sluchové halucinace. Před 85 lety ji objevil švýcarský chemik Albert Hofmann. Oblíbili si ji hippies, zkoušel ji i Miloš Zeman s Jiřinou Šiklovou. Proč látku po vojenském pokusu zakázali?

 

Akademická podpora: Půl století nepřetržitého výzkumu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.12.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Ačkoli výška IQ fascinovala vědce po staletí, na akademické půdě se následovníkům Einsteina začali ve větším měřítku věnovat teprve s koncem uvolněných mravů a éry hippies. Významný podíl na celé edukativní revoluci nese Joseph Bates (*1955), který v pouhých 13 letech svými matematickými schopnostmi předčil většinu vrstevníků – i jejich rodičů. V roce 1969 proto

 

Divoká hádka, agresivní sex, zoufalé vytí a smrt. Manžel je dnes hvězdou

Zdroj Zdroj: idnes.cz     12.09.2021 (12:13)     Sekcia zajimavosti

Na podzim roku 2013 celou Belgií otřásl nevídaný skandál. V hotelovém pokoji v lázních Ostende byla jen pár hodin poté, co se odtamtud ozývaly zvuky divokého sexu, nalezena mrtvá manželka známého poslance Bernarda Wesphaela.

 

Na mušce je Hitler. Proč se nepodařil žádný z atentátů na diktátora

Zdroj Zdroj: idnes.cz     02.07.2023 (11:00)     Sekcia zajimavosti

Adolfa Hitlera, německého nacistického diktátora, jehož agresivní politika zásadním způsobem ovlivnila dějiny 20. století a stála život několik milionů lidí, jeho stoupenci fanaticky uctívali. Jeho odpůrci se ho děsili, a řada z nich se ho proto pokusila sprovodit ze světa.

 

Na rase psa nezáleží

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     03.05.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Pokud jde o chování psů, stereotypy nemají konce – od „společenských“ labradorů po „agresivní“ pitbully. Nedávný genetický výzkum však ukázal, že předpokládané rysy mohou mít s plemenem méně společného, než se dříve myslelo.   Moderní psí plemena začala vznikat ve viktoriánské době a jsou často fyzicky odlišná – například německé dogy jsou obrovské a čivavy

 

Klimatické extrémy mohou zvyšovat agresivitu pavouků

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.06.2021 (15:33)     Sekcia zajimavosti

Vysoké teploty spojené s bouřemi někomu přinášejí radost, jinému zas utrpení. Extrémní počasí se však nedotýká jen lidí, ale veškerých živých organismů. A může mít i vliv na změnu jejich chování. Agresivní pavouk v extrémních podmínkách má vyšší šanci na přežití. K tomuto závěry dospěli vědci z McMasterovy univerzity v Hamiltonu. Zvláště bouře či hurikány

 

Vědci vyvinuli nový lék na rakovinu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.02.2024 (09:22)     Sekcia zajimavosti

Vědci vyvinuli lék na léčbu mezoteliomu, notoricky obtížně léčitelné rakoviny kterou vyvolává kontakt s azbestem. Každoročně je na celém světě diagnostikováno tisíce lidí s touto nemocí, která se obvykle rozvíjí v plicích, a je způsobena především expozicí azbestu při práci. Je agresivní, smrtelná a dává jednu z nejnižších nadějí na přežití. V mezinárodní studii, která

 

Genová terapie v boji s rakovinou uzlin

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.11.2023 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Ve Fakultní nemocnici Brno byla podána genová terapie teprve devítileté pacientce, která trpí Burkittovým lymfomem, běžná chemoterapie u ní selhala. Pokud se vyléčí, stane se nadějí pro několik desítek dětských pacientů, kteří se u nás s touto chorobou léčí. Burkittův lymfom je velmi agresivní nádorové onemocnění lymfatického systému, které vzniká přesunem (translokací) genu c-myc z

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy