V Indii byly objeveny pozůstatky hada, který mohl být nejdelším na světě

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     23.04.2024 (15:00)     Sekcia zajímavosti

Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.05.2024 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Geny zděděné od denisovanů, vyhynulých příslušníků rodu Homo, pomáhají obyvatelům Papuy-Nové Guineje bojovat s infekcemi v nížinách i žít ve vysokých nadmořských výškách. První kosterní pozůstatky denisovanů byly objeveny v roce 2008 v Denisově jeskyni na Altaji v Rusku, podle tohoto místa nálezu jsou pojmenovaní. Stáří tamních kosterních pozůstatků bylo odhadnuto na 41 000 let.

 

Proč jsou vitaminy pojmenovány písmeny abecedy?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.06.2024 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Lidé si byli od pradávna vědomi spojení mezi stravou a zdravím, ale až pokroky v chemii, fyzice a biologii jim umožnily nahlédnout pod pokličku toho, co je ve stravě opravdu důležité. Dlouhou dobu byly za základ pro lidské zdraví považovány bílkoviny, až později byl kredit přiznán látkám, které získaly označení vitaminy. Jak byly objeveny a

 

V italské jeskyni byly nalezeny pravěké ostatky

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.05.2021 (19:01)     Sekcia zajimavosti

O životě našich prapředků se neustále dozvídáme něco nového. Nejvíce informací pak pramení z archeologických výzkumů a nálezů. Italské ministerstvo kultury oznámilo, že byly v blízkosti Říma nově objeveny ostatky, jež patřily devíti neandrtálcům. Odhady stáří kostí jsou 100 tisíc let u té nejstarší, zbylých osm bylo datováno na 50 tisíc až 68 tisíc let.

 

Agresivní opice ukradly v Indii vzorky krve s koronavirem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.05.2020 (22:30)     Sekcia zajimavosti

Zní to jako začátek katastrofického filmu, na jehož konci planetu ovládnou zombie. V indickém státě Uttarpraddéš ve městě Meerut opičí gang ukradl z místní univerzity vzorky krve, které byly odebrány lidem infikovaným nemocí COVID-19. Agresivita a drzost opic v Indii je všeobecně známa. Ta je mimo jiné způsobena i ničením jejich přirozeného životního prostředí. Ovšem,

 

Zbavte mě tetování hada s ňadry, byl to mámin nápad, prosil mladík

Zdroj Zdroj: idnes.cz     07.11.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Na začátku byla návštěva tetovacího salonu s nespoutanou, ztřeštěnou mamkou. Na konci byl bizarní obrázek hada s ňadry na lýtku. Po letech strastí se mladík obrátil na pořad Tattoo FIxers s prosbou o překrytí příšernosti.

 

V panamském pralese byly objeveny zombie rostliny

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.02.2024 (13:04)     Sekcia zajimavosti

Neživí se sice mozky, ale přece jen dosud neznámé kapradiny zombie připomínají. Je to první známý druh rostlin, který přeměňuje svou rozkládající se tkáň na nový zdroj živin. Vědci v deštném pralese v západní Panamě narazili na vskutku neobvyklou scenérii. Nalezli zde kapradiny s téměř dva metry dlouhými listy, které se při odumírání ohýbaly k

 

KVÍZ: Padouši i klaďasové. Tykáte si s literárními hrdiny?

Zdroj Zdroj: idnes.cz     18.08.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Kdo čte, ten ví. Kdo nečte, hádá. A kdo má kliku, bude znát odpovědi na všechny otázky. Vítejte ve světě fiktivních literárních postav, na které se nezapomíná. Znáte je? Zkuste si náš redakční kvíz.

 

OBRAZEM: Aljaška před sto lety. Staré fotky líčí všední život indiánů

Zdroj Zdroj: idnes.cz     13.10.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Vznikly v roce 1927, objeveny však byly teprve nedávno. Fotograf a etnograf Edward S. Curtis na snímcích zachytil život indiánských kmenů na Aljašce. Do jeho stěžejního díla Severoamerický indián se nedostaly, knižně vycházejí až nyní. Je mezi nimi i foto muže z ostrova Nunivak.

 

První neandrtálská rodina nalezena! Seznamte se!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.10.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

První lebky neandrtálců byly objeveny už v roce 1829, přesto toho ani dnes o životě jednotlivých komunit spadajících pod druh Homo neanderthalensis mnoho nevíme. To by ale mohla změnit nová studie provedená vědci z Institutu Maxe Plancka pro evoluční biologii v německém Lipsku… Zakládajícím ředitelem oddělení genetiky tohoto institutu je mimochodem Svante Päabo, švédský genetik

 

Dinosauří hnízdiště v Indii

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.07.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Titanosauři byli vývojově pokročilí sauropodní dinosauři, kteří se hojně vyskytovali na všech kontinentech, mnoho jejich kosterních nálezů pochází z Indie. Právě tam letos objevili vědci téměř stovku hnízd, obsahujících zkamenělá titanosauří vejce. Jedná se o unikátní nález, který nemá obdoby… Začátkem letošního roku informovali vědci o objevu titanosauřích hnízd v údolí Narmada ve střední Indii.

Dinosauři v Itálii

V soutěži o největší počet měsíců ve Sluneční soustavě jde Jupiter do trháku

Monumentální stavba pod drobnohledem

Jsem hecíř, ale ne magor, který pro záběry pohrdá životem, říká cestovatel Horký

Erotická hračka starého Říma. Je to dildo, míní vědci o dřevěném kolíku

OBRAZEM: Hororové mořské panny byly podvodem, který fascinoval

Žil v biblickém Jerichu. Technologie teď dala muži tvář

Takeo Jošikawa: špion, který mohl za Pearl Harbor

Možný lék na neplodnost: Čeští vědci objevili novou ochranu spermií

Kostry odhalují, odkud do Skotska přišli tajemní Piktové

Pokrmy anglických králů byly zeleninové. Masové hody byly politickou akcí

Žába jako ozdoba polévky ramen. Podnik proslavila po celém světě

Podaří se ji ve světě zcela vymýtit?

Bez dinga to jde s australskou vegetací z kopce

Legendární meteorit zklamal ufology: Tajemné organické látky nevznikly biologicky

Balistický hot-hatch s nejsilnějším tříválcem na světě

Obsah žaludku 465 milionů let starého trilobita

Američan překonal rekord v pobytu pod vodou, v laguně žije už 74 dní

Zachrání luskouny genetika?

Jak předpovědět blesk? Pomoci by mohl i model elektrizace oblačnosti

Jednoduchý test DNA by mohl odhalit běžné neurologické poruchy

Pompeje „otevřely“ bistro

Muž, či žena?

Šest technologických průšvihů roku 2021

Když se poklidný život reverenda promění v divokou jízdu

Vědci mrknou denisovanům na zoubek

Supermasivní černé dvojdíry zřejmě existují

Thomas Power: nestabilní generál, který miloval válčení a mohl zničit svět

Objevili obří kočku

Samci v pozoru: objeven virus, který likviduje výhradně je

Archeologové objevili pozoruhodnou mumii

Léčba viru podobného HIV u opic je nadějí i pro lidstvo

Záhadní hobiti: Opravdu někdy žili?

Priming: Jak vypadá typický experiment?

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy