Zvláštní populace hadů, která zvládá herecké výkony

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.05.2024 (00:03)     Sekcia zajímavosti

Pokud se had stane obětí útoku, obvykle volí dvě strategie; buď reaguje protiútokem nebo útěkem. A pak jsou tu ještě užovky z ostrova Golem Grad v Severní Makedonii. Ti v případě ohrožení předvedou hereckou etudu. Pokud jsou makedonské užovky podplamaté chyceny, teatrálně se svíjejí a špiní se štiplavým koktejlem svého pižma a výkalů. Nakonec ochabnou, celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Pohled do čelistí hadů: Spolknou i krokodýla!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.12.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Pokud jste někdy viděli fotku obrovského hada odpočívajícího poté, co pozřel kořist, kterou v některých případech trávil i několik týdnů, možná vás zaujalo, že na jeho poměrně úzkém těle jsou vidět obrysy uloveného zvířete. Čas od času přicházejí zejména z Amazonie zprávy, že největší známé druhy hadů, jako je například anakonda velká nebo krajta mřížkovaná, pozřely

 

Vědci narazili na neutronovou hvězdu s nezvykle pomalou rotací

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     03.06.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Mezinárodní vědecký tým v čele s členy skupiny MeerTRAP (More Transients and Pulsars) na Manchesterské univerzitě financované ERC odhalil existenci vskutku zvláštní neutronové hvězdy, která rotuje velmi pomalu.    Zvláštní neutronová hvězda vědce překvapila především tím, že učiní jednu jedinou otáčku za 76 sekund. A to je extrémně pomalu. Objev, který je vědci pojmenován pracovním

 

Oftalmologie: Bystrý zrak za tři, dva, jedna…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.07.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

S rozmachem počítačů a chytrých telefonů vstupuje oftalmologie do nového léčebného věku. Jen ve Spojených státech trápí dalekozrakost 8,4 % populace nad 40 let, v případě krátkozrakosti čísla vystoupala na 23,9 % populace. A věda předpovídá, že bude hůř… 2016 Oblast Klatovska sehrála zásadní roli v patnáct let trvajícím výzkumu genu, který stojí za vážnou

 

Populace inteligentních keporkaků je v současné době stabilní

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     03.03.2022 (13:05)     Sekcia zajimavosti

Zpívající velryby, jak je keporkakům často přezdíváno, se vymanily z kolonky ohrožených druhů – v Austrálii se totiž podařilo zamezit jejich vymírání. Na jak dlouho?   Ve zprávě nezávislé vládní vědecké komise pro ohrožené druhy zaznělo, že populace keporkaků se zotavila. Mimo jiné k tomu významně napomohl i zákaz jejich zabíjení v 80. letech minulého

 

Lidstvo v problémech! Čeká ho hadí migrace!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.05.2024 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Změna klimatu dle expertů povede k masové migraci jedovatých hadů do nových regionů, které však na nové „obyvatele“ nejsou připravené. Podle nejnovější studie se nejvíce plazů zřejmě ze sousedních zemí postupně přesune do Nepálu, Nigeru, Namibie, Číny a Barmy. V odborné práci, která byla publikována v žurnálu Lancet Planetary Health, vědci modelovali geografické rozšíření 209

 

Nadané děti mají společné rysy. Rodiče to někdy nepoznají, říká expert Mensy

Zdroj Zdroj: idnes.cz     20.06.2022 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Pouhá dvě promile populace – tedy jenom jeden člověk z pěti set – má IQ vyšší než 150. Zhruba každý padesátý má přes 130, což je mimochodem hodnota, která vás opravňuje stát se členem organizace Mensa. Místopředseda české Mensy Tomáš Blumenstein vysvětluje, k čemu je vlastně dobré znát svoje IQ.

 

Život ve vysokých nadmořských výškách díky mutacím genů

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.03.2024 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Většina lidí je zvyklá žít v nízkých nadmořských výškách, kde je dostatek kyslíku, naopak při pobytu ve vysokých horách pak může mít potíže s dýcháním. Čelí tak zvané výškové nemoci, která se projevuje nevolností, zmateností a otoky plic a mozku. Existují ovšem dvě populace, které jsou zvyklé a plně adaptované na život ve výškách nad

 

Extrasmysly, které nám příroda nedala

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.08.2024 (10:14)     Sekcia zajimavosti

Fakt, že stojíme na vrcholu pomyslného žebříčku evoluce, ještě neznamená, že nám příroda dala vždy to nejlepší, co vytvořila. O řadě smyslových schopností, kterými obdařila vývojově jednodušší tvory, se nám může jenom zdát. Nedokážeme toho hodně. Nevidíme polarizované světlo a nemáme senzory pro infračervené záření, ačkoliv jsou pro řadu druhů hmyzu nebo hadů běžné. A

 

Invaze krajt. Na Floridě je hledají hadí stopaři a vybíjejí lovci

Zdroj Zdroj: idnes.cz     21.07.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Dorůstá úctyhodné délky, v jejích hnízdech bývají desítky vajec. Krajta obsazuje Floridu. Obřích hadů tam žije kolem stovky tisíc. Loví je místní i biologové, kteří za pomoci hadího „stopaře“ odchytili samici dlouhou pět a půl metru. V srpnu se bude konat masový zátah, jemuž mají padnout za oběť tisíce krajt.

 

Proč mají některé ještěrky a hadi rohy a jiní ne?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.02.2024 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Rohy máme spojené spíše s nosorožci či dobytkem, přesto existuje celá řada rohatých ještěrek a hadů. Co je rozhodujícím kritériem pro to, že se u některých druhů těchto plazů vyvinou, zatímco jiní si vystačí bez nich? A skýtají svých nositelům samé výhody, nebo jsou jim spíše na škodu? Hadi a ještěrky patří do řádu šupinatých

Česká společnost investuje do řešení paradentózy

Pozřou i aligátora: Pohled do neuvěřitelných hadích čelistí

Jednorožec, který dává více než smysl

Strašná, divoká jízda, říká sestra o životě skokanky a pornoherečky Absolonové

Matriarchát neexistoval nikdy a nikde, je to jen romantický blud, říká biolog

Proti Alzheimerově chorobě by mohl bojovat nenápadný malý červík

Do světa fotky jsem se propašovala lstí, říká autorka kalendáře Pirelli

Samurajové bez příkras: bojovníci oddaní pánovi i aranžéři květin

Zmodral jsem jako šmoula, líčí herpetolog uštknutí hadem vzácnějším než panda

Hle, Internet: wwww.jsemstaleonline.cz

Kdyby mi někdo řekl, že o víkendu nedělá, letí, říká workoholik Jankto

7 tipů, jak si udržet zdravé ledviny

Jak na obnovu lesů?

Ubývá hmyzu

Jeden rostlinný gen tam, druhý sem…

Jak dlouho žijí Evropané?

Koronavirus ze stresu? Vědci zkoumají populace netopýrů

Co ukrývá bolest?

Akvaponie: Technologie, díky které nevymřeme hlady

Život za silnými hradbami z kostek cukru

Obezita jako rizikový faktor

Jak vyrobit vodu ze vzduchu?

Vyvrácené mýty o pavoucích

Šikovné samičky kondorů: Vystačí si samy!

Rudě zářící monolit, nad kterým bdí duchové

Odolnější pšenice díky objevu českých vědců

Zbořme mýtus MP3, můžete mít víc

Naděje pro pacienty trpící tinnitem

Bisexualita má vlastní geny. Vedou k více potomkům, jsou evoluční výhodou

Závislost na počítačových hrách je po covidu na vzestupu!

Strach z „nehody“ uzavírá lidi doma. Inkontinence trápí až 40 % lidí

Sršní „domeček“ konečně nalezen!

Gastroenterologové varují, aby lidé nepřerušovali léčbu

Pavouci dál rozprostírají své sítě

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy