Databáze plastů je na světě: Obsahuje přes 16 000 chemikálií

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     15.05.2024 (10:04)     Sekcia zajímavosti

Sdílíme s nimi každou část našich životů, o jejich složení toho ale víme málo. Evropský Projekt PlastChem se rozhodl všechny chemikálie obsažené v plastech spočítat, a číslo překvapilo i největší pesimisty. To je ta špatná zpráva. Dobrá naopak je, že celosvětová dohoda o ukončení plastového zamoření je na dohled.   Plastový svět už neokupují jenom barbíny, sami celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Papírová brčka? Ne zas tolik eko

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     22.11.2023 (13:54)     Sekcia zajimavosti

Biologicky nerozložitelná, znečišťující přírodu, s obsahem chemikálií potenciálně ohrožujících lidské zdraví. Řeč není o plastových brčkách, jak by se mohlo zdát. Takové závěry si dle poslední studie vysloužily jejich „ekologičtější“ alternativy. Studie oborníků z Antverpské univerzity, publikovaná v létě 2023 na stránkách časopisu Food Additives and Contaminants, se zaměřila na brčka vyrobená z papíru, bambusu, skla, nerezové oceli a plastu

 

Balená voda obsahuje 100krát více částic plastu než se očekávalo!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     15.01.2024 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Mikroplasty se pomalu stávají jedním z hlavních nepřátel člověka. Až dosud se předpokládalo, že k „zamoření“ lidského organismu dochází zejména vdechnutím nebo popíjením kohoutkové vody. Nyní se však ukázalo, že ani ta balená není zcela „bez poskvrnky.“ Průměrný litr balené vody by měl totiž podle nejnovější americké studie obsahovat kolem 240 tisíc detekovatelných plastových úlomků.

 

Know-how z vesmíru: Seznamte se, diamanty z plastu…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     15.12.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Planeta Země se podle odborníků postupně mění v „umělou kouli“. Aktuálně je totiž domovem 8,3 miliard tun plastu. K jejímu odlehčení by však mohla přispět revoluční technologie… Krystalická forma uhlíku lidstvo fascinuje tisíce let. Víc než počet karátů ale vědce zajímá její výroba, kterou povýšili na novou úroveň. V polovině září totiž s pomocí laseru

 

Rok 2021 představil tři nové metody ekologického zacházení s plasty!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.11.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Plastový odpad je v současné době pro naši planetu jednou z největších hrozeb. Experti varují, že zanedlouho může být Země plastovým odpadem doslova zaplavena. Rok 2021 však na chemickém poli přinesl objevy, které by mohly tuto hrozící katastrofu pomoci odvrátit. VANILKOVÉ AROMA Z PLASTU Zdá se, že v otázce likvidace plastů jsme se přiblížili řešení, které by

 

Pneumologie: Hluboký nádech a výdech…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.06.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

V dobách, kdy byla medicína ještě v plenkách, byly plíce vnímány jako „výměník tepla“ nebo houba, jejímž úkolem je přenos „čehosi“ mezi tělem a okolním světem. Dnes víme, že bez mozku jsou plíce naprosto ztracené, a každá z nich obsahuje přes 300 milionů sklípků. 1963 O vůbec první nahrazení plic na americké půdě se pokusil

 

Příčinu války na Ukrajině hledejme před 200 tisíci lety, říká Čech s IQ 206

Zdroj Zdroj: idnes.cz     12.10.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Patří do úzké skupiny lidí, jimž byla při oficiálních testech sdružení Mensa naměřena výška IQ přes 200 bodů. IQ přes 130 mají přitom jen dvě procenta lidí na světě. Albert Einstein měl prý IQ 170. Karel Kostka, vzděláním učitel, má IQ 206. V loňském rozhovoru se navíc projevil i jako prognostik. Kde vidí původ válek? A co říká na to, že není „nejchytřejší Čech“?

 

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s nejvyšším IQ

Zdroj Zdroj: idnes.cz     10.06.2021 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Oficiálně nejchytřejší Čech nepůsobí jako robot. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel, prostě jenom velmi milý. Fakt, že když si před nějakými patnácti lety nechal změřit IQ a testy inteligence u něj opakovaně ukázaly hodnotu přes 200 bodů, ho nechává úplně chladným – a to přestože průměr v populaci je 100, IQ přes 130 mají jen 2 % lidí na světě a např. Albert Einstein měl IQ 170...

 

Žába jako ozdoba polévky ramen. Podnik proslavila po celém světě

Zdroj Zdroj: idnes.cz     01.08.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Konzumace obojživelníků není ve světě zapovězená. Způsob, jakým je servíruje tchajwanský podnik Yuan Ramen, si dokázal získat pozornost po celém světě. Tradiční polévku tu vylepšili o vařenou žábu, která se v misce vznáší na obláčku z nudlí.

 

Úrazy očí u dětí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.07.2021 (15:02)     Sekcia zajimavosti

Až čtvrtina úrazů oka se v letních měsících týká dětí. Spousta poranění se neobejde bez trvalých následků. Doživotní problémy mohou způsobit svou neodbornou pomocí také rodiče. Co rozhodně nedělat a jak poznat, že je poranění vážné?   K nejčastějším úrazům očí u dětí patří zasažení oka chemikálií, cizí tělísko v oku, úder do oka nebo

 

VIDEO: Seznamte se. Pumpa je nejpopulárnější brokovnice na světě

Zdroj Zdroj: idnes.cz     21.04.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Pro mnohé je perlou mezi puškami. Brokovnice Remington 870 vládne světu zbraní již přes sedmdesát let. Především díky spolehlivosti a jednoduché obsluze.

Lidský penis se zmenšuje, do roku 2045 nebudou spermie, varuje vědkyně

Podaří se ji ve světě zcela vymýtit?

OBRAZEM: Doba létání, virů, turismu. Tak vidělo budoucnost 19. století

Z plastu zpět na ropu

Bez plastu to ještě dlouho nepůjde

KVÍZ: Jak se vyznáte ve světě fitness?

Roboti inspirovaní medúzami vyčistí oceány

Stále menší a menší plasty

Volvo XC60 B5: Elektrizující diesel ve světě čistoty

V ČR žije přes milion diabetiků

Přijmou lidé lépe roboty s lidskou tváří a kůží?

Akta Parkinson: Seznam příčin rozšířily nanoplasty

Nejznámější kasina na světě a proč jsou mobilní kasina před nimi

Plast jako z oceli! Američtí vědci z MIT vyvinuli unikátní materiál

Bakterie, které z plastů vyrábějí materiál podobný pavoučímu hedvábí

Roboryba s unikátním pohonem

Rok 2021 a připojení 15 nových jaderných bloků

Fishsurfing používá 200 tisíc uživatelů

Odpadní termoplasty se stávají novým materiálem pro stavebnictví

Máme své dvojníky? Jak je pravděpodobné, že na světě žije naše dokonalá kopie

Prodloužení Vánoc ve světelném parku WINTER WONDERLAND

Japonské firmy budou vyrábět vodík z použitého plastu

Inovace v obalových materiálech: Jak alternativy k plastům chrání naši planetu

Parazit manipulátor: Jen silnější přežije…

Rád věci ovládám. Ve světě Dakaru už jsem legenda, říká Martin Macík

Život na heroinu jako pracovník soudu tetováním chválit nesmím, líčil muž

Pizza a croissanty v první vodíkové peci na světě

Roman Pavela: Šaman českých bylinek

Databáze ukáže, který praktik aktuálně očkuje proti černému kašli

Vole se (ne)říká. Proč lidé v Česku mluví čím dál víc sprostě

Nalezen pravděpodobně jeden z nejstarších druhů dravců na světě

Balistický hot-hatch s nejsilnějším tříválcem na světě

Co dostanete, když zkřížíte deltu a omicron?

Káva s mlékem? Dopřejte si ji bez výčitek!

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy