Kterak vombati zachraňují ostatní zvířata před požáry

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.06.2024 (13:13)     Sekcia zajímavosti

Během ničivých požárů na jihovýchodě Austrálie v letech 2019 a 2020 se objevily zprávy, že vombati chránili ostatní zvířata tím, že je nahnali do svých nor. Nu, ono to bylo trochu jinak. Vombati nezakládali záchranné týmy, nicméně jejich nory skutečně posloužily jako útočiště pro řadu drobnějších savců, ptáků i plazů. Chování vombatů nyní prošetřil ekolog celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Zvířata ohrožená ohněm

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.07.2020 (13:58)     Sekcia zajimavosti

Na přelomu roku 2019 a 2020 zasáhly Austrálii ničivé požáry, které měly devastující účinek na místní faunu. Podle vědců, kteří provedli první hloubkovou analýzu katastrofy, se ztráta života či životního prostoru týkala zhruba tří miliard zvířat. Expertizy udávají, že bylo postiženo 143 milionů savců, 180 milionů ptáků a 51 milionů žab. Nejhůře na tom byli

 

Ničivé australské požáry mají evropskou stopu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.02.2022 (13:39)     Sekcia zajimavosti

Proč stále častěji slýcháme o destruktivních požárech, když vypalování stanovišť bylo dříve běžným způsobem, jak získat prostor pro pastvu či zemědělství? Mezinárodní tým vědců, mimo jiné i s českou účastí, pátral v jihovýchodní Austrálii po tom, jak se změnilo složení vegetace po příchodu kolonistů a čím se liší současné požáry od těch, které dříve cíleně

 

Místo bohatství amputace. Kterak liberečtí kasaři zpackali loupež v tržnici

Zdroj Zdroj: idnes.cz     29.12.2023 (17:00)     Sekcia zajimavosti

Kasaři patřili za časů Rakouska-Uherska i první republiky k elitě tehdejšího podsvětí. K násilnému otevření pokladen a trezorů bylo zapotřebí spousta řemeslné zručnosti, která ovšem není každému dána.

 

Kterak metr poslal sáhy do historických expozic

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.06.2022 (15:20)     Sekcia zajimavosti

Dálniční ukazatel jasně říká, že z Prahy do Plzně je to po dálnici 92 kilometrů. A žádného řidiče nenapadne se nad touto informací podivovat. Proč ale na cedulích nesvítí, že ona vzdálenost činí třeba 51 kilosáhů nebo 153 kiloloktů? Je to proto, že v českých zemích se již od roku 1876 používá metrická soustava. „Základem

 

Cirkusová zvířata vystupovat v manéži baví, jinak jsou znuděná, říká historik

Zdroj Zdroj: idnes.cz     24.10.2022 (18:00)     Sekcia zajimavosti

Proč v Česku zhasínají světla manéží a utichá smích klaunů? „Před lety tu bylo pětadvacet kočovných cirkusů, dnes jich zůstalo jen sedm,“ říká historik cirkusového umění Hanuš Jordan.

 

Místo, kde na dálku zachraňují životy. Petr Vydra sledoval operátory linky 112

Zdroj Zdroj: idnes.cz     02.06.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Dispečeři tísňové linky 112 zjišťují mnohem víc, než co a kde se stalo. Jejich práce je neskutečně variabilní a zajímavá. A hlavně, kdykoliv mohou zachránit život. To si na vlastní oči ověřil reportér Petr Vydra.

 

Opeřená pochodeň: Elektřinou spálení ptáci zakládají rozsáhlé požáry

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.07.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Američtí přírodovědci před několika dny poukázali na zajímavý problém. Řadu rozsáhlých požárů podle nich způsobují umírající ptáci, které spálí elektrické vedení.   Podle dosud nejobsáhlejší analýzy se takovým způsobem rozhořely ve Spojených státech v letech 2014 až 2018 více než tři desítky požárů. Ptákům vysedávání na elektrickém vedení standardně neubližuje, a tak představuje vítané místo

 

Hledali sabotéra, za požáry stál přitom mladý hasič. Zapaloval ze vzteku i z nudy

Zdroj Zdroj: idnes.cz     02.12.2023 (18:00)     Sekcia zajimavosti

Kvílivý zvuk požárního hlásiče proťal noční ticho. Rozespalí občané severočeské vesničky Krásný Les otvírali okna, vycházeli před své domy a hleděli k horizontu. Z místa, kde stála velká stodola, šlehaly plameny. Osvětlily celý obzor a štiplavý dým se pomalu valil k obci. Nebylo to tenhle rok poprvé, co ohně zachvátily hospodářské budovy. Že nejde o nešťastné náhody, bylo už jasné úplně všem.

 

Kterak legendární měděný svitek od Mrtvého moře vyvolal honbu za miliardovým pokladem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.05.2022 (17:09)     Sekcia zajimavosti

Starodávné nálezy s sebou bez výjimky přinášejí nejrůznější historky, příběhy, legendy a mýty. Některé mohou být založené na pravdě, jiné jsou pak čirým výmyslem. Další pak mají reálný základ, ovšem postupující věky na ně navály spoustu báchorek a povídaček. Kam ovšem zařadit otázku měděného svitku, objeveného v roce 1952, na to odpověď stále neexistuje a

 

Čeští vědci zachraňují africkou divočinu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.08.2020 (11:24)     Sekcia zajimavosti

Tým českých vědců pod vedením zoologů Arthura Sniegona a Tomáše Jůnka, který se vydal zkoumat málo zmapované pralesy v Kongu, hlásí první úspěchy. Během jednoho roku se Expedici Neuron Dzamba ya lobi povedlo nejen prozkoumat dosud neprobádané oblasti afrického pralesa a život jejich zvířecích obyvatel, ale také navázat zásadní spolupráci s místními autoritami a Světovým

Majstrštyk Yaleovy Univerzity: Tamní vědci dokázali oživit část orgánů mrtvého prasete

Prehistorickými eury byly bronzové kruhy a žebra, tvrdí vědci

Nastává doba postantibiotická. Rezistence vůči antibiotikům je na kritické úrovni

Divadlo smrti 1621. Jeden si na popravišti zdřímnul, ostatní prosili o milost

Jak se mohou šířit nemoci?

Kdo je chytrý, ten si počká…

Město ovládané vlky, vraždící tygřice: zvířata, která lovila lidi

Jak se šimpanzi léčí navzájem…

Přírodní medicína podle šimpanzů

Malé dějiny chamtivosti. Jak historii lidstva ovládal nenasytný démon Mamon

OBRAZEM: Noční magie. Fotky zachytily divoká zvířata u vodní hladiny

KOLIBŘÍCI: Létající drahokamy

HIV a HCV: Tři písmena zhouby na „vedlejší koleji“

Ohrožené druhy – jejich dny jsou sečteny

Odhalené tajemství tzv. „Hippo talk“

Ženy na lovu. Obstarávání masa nebylo vyhrazeno mužům, tvrdí studie

Zvířecí granule jsou ekologičtější než vlhké krmivo, tvrdí vědci

Blíží se konec stárnutí?

Specialisté na jedy: Zvířata, kterým je radno se vyhnout

Elegáni v černých fracích volají o pomoc

Prvním člověkem domestikovaným zvířetem byl vlk!

Hormonem lásky na krále zvířat: Oxytocin přeměnil rozzuřenou šelmu na přátelského klaďase

Kdo zachrání tropické lesy? Šanci mají kaloni

V ulicích měst můžete čím dál častěji potkat třeba divočáky

Plyšák vedle plyšáka. Petr Vydra se na srazu fanoušků furry proměnil ve zvíře

První klonovaný velký savec: Seznamte se s Dolly

Co vedlo u předchůdců člověka ke ztrátě srsti? A jak to ovlivňuje plešatost?

Chrochtající pařmen z Ameriky: Vědci naučili prase hrát videohru

Podceňovaný osel: Při budování říší sehrál důležitější roli než koně

Šlechtici modrou krev nemají, někteří živočichové ano!

Otrava orlů na Příbramsku: psí jednotka ornitologů dohledala další mrtvá zvířata

Nádor ji připravil o nohu. Teď mistryně v pole dance pomáhá handicapovaným

V hypersexualitě se věda mýlí, tvrdí výzkum

Čerpáním podzemní vody lidé ovlivnili rotaci Země

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy