I sloni si dávají přezdívky… Nevěříte?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.06.2024 (15:00)     Sekcia zajímavosti

Potvrzeno! Ze studie založené na pozorování dvou sloních stád ve volné přírodě v Keni nedávno vyplynulo, že i sloni se navzájem dokážou „oslovovat“ individuálními jmény. Až dosud přitom byla tato schopnost přisuzována pouze dvěma druhům zvířat – delfínům a papouškům. Největší žijící suchozemští savci „nejenže používají specifickou vokalizaci pro každého jedince, ale také rozeznávají a celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Sloni si navzájem dávají jména

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.11.2023 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Dosud se vědci domnívali, že lidé jsou jediným živočišným druhem, jehož příslušníci se navzájem oslovují jmény. Nový výzkum ukázal, že stejně jsou na tom i sloni. Vědci z Colorado State University ve Spojených státech, za pomoci umělé inteligence a pracovníků národního parku v Keni, studovali 527 sloních volání, tedy zvuků, které vydávali sloni, v ekosystému

 

Rypouš sloní jako jeden z rekordmanů krátkého spánku

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.04.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Na základě výsledků nejnovější studie kalifornských vědců zřejmě sesadí obří zástupce tuleňovitých, rypouš sloní, z trůnu nejmenovaného krále nespavců, slona afrického. Rypouš sloní je mohutný mořský savec, největší ploutvonožec a největší zástupce řádu šelem na světě. Žije na jižní polokouli v blízkosti Antarktidy. Jeho populace je odhadována na 325 000 dospělých jedinců. Samci rypoušů váží

 

Sloní chobot: Citlivější než lidská ruka

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     23.03.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Dva prstíky opatrně uchopí vajíčko a položí ho kousek dál, aniž by ho rozmáčkly nebo upustily. Nebylo by na tom nic divného, kdyby ty prstíky nebyly na konci sloního chobotu. Sloní chobot je obdivuhodný nástroj. Silou a šikovností v mnohém předčí lidskou ruku, navíc je multifunkční. S pozoruhodnou lehkostí dokáže z cesty odstraňovat kmeny a

 

Dovedli lovit obří slony. Neandrtálci byli vyspělejší, než jsme soudili

Zdroj Zdroj: idnes.cz     16.02.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Ona zvířata byla větší než mamuti srstnatí, třikrát větší než dnešní asijští sloni. Vážili až přes třináct tun, přesto se gigantičtí pravěcí sloni stávali obětí neandrtálců. Předvěcí lidé monstra dokázali lovit, byla pro ně obří kalorickou zásobárnou. Neandrtálci byli sofistikovanější, než jsme mysleli, rozhodně nebyli otroky přírody, soudí studie.

 

Máma mě chtěla šermem rozptýlit od klavíru, říká Alexander Choupenitch

Zdroj Zdroj: idnes.cz     09.09.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Vůli, fyzičku a schopnost překonávat sebe sama potřebujete nejen v silových a vytrvalostních sportech, ale také v šermu. Nevěříte? To by s vámi Alexander Choupenitch určitě nesouhlasil.

 

Veselý opilec málem králem. Saský vévoda pomohl po Bílé hoře evangelickým stavům

Zdroj Zdroj: idnes.cz     02.05.2021 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Bezpáteřní oportunista a zženštilý požitkář... saský vévoda Jan Jiří I. nebývá hodnocen zrovna pozitivně. Svědčí o tom i jeho přezdívky Veselý kurfiřt či Vévoda opilec. Jedno mu ale upřít nelze – když před 400 lety začínala českým zemím doba temna, pro severovýchod království vyjednal v únoru 1621 výjimku..

 

Mikrobiom jako otisk prstu?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.10.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Při cestě do práce se v městské hromadné dopravě každý den „marinujeme v omáčce“ z pestrého mikrobiálního života. Ačkoli na první pohled nepůsobí příliš zdravě, může významně přispět k rozvoji vědy či vývoji nových a daleko efektivnějších léčiv. Nevěříte? Podle odborníků má každé město na světě svůj unikátní „kód“, přesněji řečeno mikrobiom sestávající z virů

 

Robote, napiš mi diplomku. Chatování s umělou inteligencí má své záludnosti

Zdroj Zdroj: idnes.cz     18.02.2023 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Loučím se – ahoj, pro dnešek ti děkuju! Dostávám zdvořilou odpověď: „Rád jsem vám pomohl. Najděte si mě, kdykoliv budete potřebovat pomoc. Ahoj!“ S kým to konverzuju? Neumím si tu věc představit, ale v mých očích je to génius. Nevěříte? Redaktor si zkusil psát s umělou inteligencí, která se dokáže bavit o čemkoliv a zvládne i napsat školní domácí úkoly.

 

Myslí na slony, přehlížejí Afričany. Uživatelé Twitteru vidí půl reality

Zdroj Zdroj: idnes.cz     16.11.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Ochrana slonů ve veřejnosti rezonuje. Především však v místech, kde sloni nežijí. A jejich ne-afričtí a ne-asijští podporovatelé nerozumějí pravým příčinám jejich ohrožení. Zapomínají na to, že ve svých působištích obří chobotnatci žijí a musejí žít spolu s lidmi. Zjistila to studie „sloních“ příspěvků na Twitteru.

 

Další holčička

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.05.2020 (20:23)     Sekcia zajimavosti

Po šesti týdnech, jež uplynuly od narození první letošní sloní slečny, hlásí Zoo Praha další radostnou novinku, druhé slůně je na světě a je to opět holčička. V sobotu 9. května nad ránem porodila samice slona indického (Elephas maximus) Janita, otcem mláděte je, stejně jako v prvním případě, samec Ankhor.   „Slůně je v pořádku,

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy