Myší nebe – peklo – ráj: Co skutečně zjistily Calhounovy experimenty?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     19.06.2024 (10:14)     Sekcia zajímavosti

Experimenty s koloniemi hlodavců, kterým americký etolog John Calhoun dopřál vše potřebné ke spokojenému životu, s výjimkou životního prostoru, patří k nejvlivnějším psychologickým studiím vůbec. Mluvilo se o nich mezi odborníky a laiky a staly se „vědeckým důkazem“ sociálního rozkladu moderní společnosti. Calhoun přitom dobře věděl, jak se „myší ráj“ může zvrhnout.   Svou nejznámější kolonii, tzv. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Zelený drahokam spadl z nebe. Vltavíny jsou českým a moravským unikátem

Zdroj Zdroj: idnes.cz     28.01.2021 (16:00)     Sekcia zajimavosti

Vltavín alias moldavit je magický zelený kámen, který pozemšťanům seslalo nebe. Na území jižních Čech. Zmíněný drahokam, který se na Zemi objevil před 14,7 miliony let, dávali v minulosti jihočeští mladíci vyvoleným dívkám k svatbě, aby vyjádřili své city a pečetili jím společné štěstí. Jsou však i tací, jímž skleněný poklad přinesl peklo.

 

Nový výzkum: Mezi mozky moderních lidí a neandertálců jsou zásadní rozdíly

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.09.2022 (11:25)     Sekcia zajimavosti

Neandrtálci byli po desetiletí vykreslováni jako tupí jedinci, kteří evoluční tlak nemohli zvládnout. Řada objevů z poslední doby tyto stereotypy vyvrátila, nicméně nová studie odhalila zásadní rozdíly v kognitivních schopnostech moderních lidí a neandertálců. Badatelé vložili gen neandertálského mozku do myší a malých mozkových struktur vypěstovaných z lidských kmenových buněk. Experimenty následně odhalily, že neandertálská

 

Experimenty na mezinárodní vesmírné stanici s pomocí Česka

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.01.2021 (07:30)     Sekcia zajimavosti

Létání do vesmíru i pobyt v něm se už brzy stane pro astronauty snazší a bezpečnější. Možné to bude i díky brněnské firmě SAB Aerospace, která aktuálně pracuje na projektu Biomission 2019. Projekt připravovaný pro Mezinárodní vesmírnou stanici a realizovaný se švýcarským podpůrným centrem Evropské kosmické agentury pro astronauty BIOTESC obsahuje tři experimenty: URINIS-A, Human

 

Jazyk nemusí být výlučně lidskou záležitostí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.11.2023 (17:34)     Sekcia zajimavosti

Je možné, aby se myš naučila novou píseň? Ano, taková otázka zní poněkud bláznivě. Ale jen na první pohled… Lidé a myši žijí pospolu více než 15 000 let. Řada lidí z tohoto sousedství není nadšena, pro řadu z nich myši nejsou těmi zvířaty, která by lámala přední příčky popularity. Tak či onak, asi málokdo

 

Netradiční rodičovství: Dva otcové a myší nemluvně?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.03.2024 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil

 

Hořící nebe. Odhalte tajemství červánků, fungují jako antidepresivum

Zdroj Zdroj: idnes.cz     30.08.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Červánky, to je podívaná jak z malířského plátna. Pestrobarevné večerní či ranní nebe fascinuje umělce, romantiky i davy amatérů. Kde se ty barevné mraky vůbec berou, zkoumal magazín Víkend DNES.

 

Z nebe spadl muž. Nejen na pohostinné Havajce snesl tragédii

Zdroj Zdroj: idnes.cz     30.07.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Nejprv se z onoho daru z nebes obyvatelé havajského ostrůvku Niihau radovali, pořádali hostiny, rozhazovali květiny. Později seznali, že jim nebe seslalo tragédii. S japonským pilotem k nim přiletěla válka, skončil u nich po útoku na Pearl Harbor. A to, co na Niihau následovalo, předznamenalo, jak hrozně bude Amerika zacházet se svými obyvateli japonského původu.

 

Youtuberka: Biohacking mě zbavil únavy i depresí. Experimenty se sebou mě baví

Zdroj Zdroj: idnes.cz     27.05.2020 (12:00)     Sekcia zajimavosti

„Můžete převzít zodpovědnost za své zdraví, změnit svou biochemii a stát se nejlepší verzí sama sebe,“ říká Veronika Allister, která propaguje a hlavně žije takzvaný biohacking. Směr, který vám možná bude až překvapivě blízký.

 

„Fujtajblík“ již nebude kráčet po mořském dně

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.09.2020 (13:18)     Sekcia zajimavosti

Na dně moří a oceánů žijí skutečně prazvláštní tvorové, řadí se mezi ně také udicovka australská (Sympterichthys unipennis), tato svérázně vypadající ryba obývající pobřežní vody dlouho unikala zájmu biologů a zřejmě unikla již navždy. Podle Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) byl v letošním roce tento druh udicovky se skutečně unikátními prsními a břišními ploutvemi, které

 

Vzestup umělé inteligence: Skutečně roboti nahradí lidi?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.02.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Očekává se, že do roku 2025 proniknou roboti a umělá inteligence (AI) do našeho každodenního života. To by mohlo mít obrovský dopad hned na několik odvětví podnikání, zejména na zdravotnictví, služby zákazníkům a logistiku. Už nyní je AI zodpovědná za průlomové objevy v lékařském výzkumu a výzkumu klimatu, nemluvě o samořídících automobilech. Nahradí však skutečně

Pletky s Paris, okázalý luxus a prestižní známosti. Kam zmizel podvodník století

Experimenty se sirotky: Natrvalo poškozené psychické zdraví

Světem smajlíků covid neotřásl. I v roce 2021 mu kralovaly slzy smíchu

Šlechtici modrou krev nemají, někteří živočichové ano!

Různé druhy online kasinových her o skutečné peníze

Akademie věd simuluje pobyt na Měsíci

Stabilní Wi-Fi pro celou rodinu

Hubertus Strughold: Drsnými experimenty do síně slávy?

Testy ofxordské vakcíny proti koronaviru mohou pokračovat

I náplasti budou chytré…

Myší „symbiózou“ k mladšímu organismu?

Blíží se konec stárnutí?

Někdy svaly, jindy humor. Ženy si muže vybírají podle typu vztahu

Klonovaní koňští šampioni

Hmyzí protein zpomaluje přibírání a zlepšuje zdravotní stav obézních myší

Gen dlouhověkosti rypoše lysého prodloužil život myším

Proč lidé a lidoopi nemají ocas?

Veletrh vědy 2023: Srovnání spermií savců, úniková hra i podpis v hlaholici

VIDEO: Freestyle na Vltavě. Létalo se až 16 metrů nad hladinou

Inteligentní medicína: Nastává éra „umělá“?

Inteligentní medicína: Předpovědět i nahradit…

Noční přepadení JZD. K penězům se vrah nedostal, tak okradl mrtvého o cigarety

Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší

Krkavčí matka se neštítila vraždit. K přiznání ji vyprovokovala četníkova léčka

Peklo i krása v oblacích. Reportér si vyzkoušel let se vzdušnými akrobaty

Rodeo na ovcích: jeho jezdci chodí do důchodu v šesti letech

Experimenty versus klasika. Češi začali až živelně zkoušet, říká pivní znalec

Příliš lidskosti. Japonce dohnaly ke vzpouře moc důstojné podmínky zajetí

Nejhorším rokem lidských dějin byl 536, tvrdí historik z Harvardu

Co se skrývá za pojmem kreacionismus aneb jak je to s tím stvořením

FEJETON: Peklo v podobě domácí výuky. Strašák pro děti i rodiče

Událost roku (nejen) pro astronomy

Vězně měl napravovat vzájemný teror. Žalář Pitești byl stalinské peklo

Trichromatická teorie: Jak vlastně vnímáme barvy?

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy