Rudá planeta osmažená sluneční bouří

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     22.06.2024 (05:00)     Sekcia zajímavosti

Není to tak dávno, co rozsáhlé sluneční bouře významně narušily pozemskou magnetosféru, čehož důsledkem byla polární záře viditelná i v našich zeměpisných šířkách. Několik dní po světelné show na Zemi Slunce o sobě dalo vědět sérií dalších erupcí. Tentokrát byl zasažen Mars. 20. května zasáhla Mars obrovská sluneční bouře. Nejdříve k Marsu dorazila silná vlna celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Planeta Merkur má ohon. Vypadá jako kometa

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.05.2021 (11:48)     Sekcia zajimavosti

Víte, jaká je největší kometa ve Sluneční soustavě? Překvapivě to není kometa, ale planeta – Merkur. V posledních dnech se pozorovatelům po celém světě daří zachytit fotograficky poměrně výrazný ohon jdoucí od planety podobně jako u komet… Planeta Merkur se dostala v posledních dnech do středu pozornosti díky její prchavě příznivé viditelnosti na večerní obloze. Tato

 

Merkur: Tak trochu opomíjená planeta

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.02.2024 (14:43)     Sekcia zajimavosti

Zatímco Venuši a zejména Marsu věnovaly vědecké týmy po dobu kosmického věku velkou pozornost, Merkur stál tak trochu stranou. První planeta Sluneční soustavy a nejmenší z terestrických planet je přitom přinejmenším stejně pozoruhodná její sourozenci. Dosud Merkur zkoumaly jen tři sondy. V sedmdesátých letech kolem něj prolétla americká sonda Mariner, pak až v roce 2011

 

Sonda Juno navštívila nejbouřlivější těleso ve Sluneční soustavě

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.05.2024 (08:00)     Sekcia zajimavosti

Americká sonda Juno zkoumá Jupiter už od roku 2016. Největší planeta Sluneční soustavy je bezesporu zajímavým tělesem, ale to samé platí i o jejích oběžnicích. Proto sonda čas od času zaměří svou pozornost na některou z nich. Kdyby na Jupiterově měsíci Io žili nějací kartografové, byly by ze své práce zoufalí. Extrémní vulkanismus tohoto tělesa,

 

Nově objevené exoplanety: Jedna z nich je možná vodním světem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.08.2021 (16:22)     Sekcia zajimavosti

Planeta o hmotnosti poloviny Venuše či planeta, která by mohla být světem oceánů. To jsou výsledky čerstvých pozorování mezinárodního týmu astronomů. Mezinárodní tým astronomů použil dalekohled ESO/VLT v Chile, aby osvětlil povahu planet připomínajících dobře známá tělesa Sluneční soustavy ale obíhajících v planetárním systému kolem nedaleké hvězdy L 98-59. Pozorování přineslo hned několik objevů. Vědcům

 

Co nového na Marsu?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     01.10.2020 (11:00)     Sekcia zajimavosti

O tom, že rudá planeta může skrývat život, byť na mikroskopické úrovni, odborníci nepochybuji. K tomuto tvrzení navíc přispěl i nový objev podzemních jezer. Studie byla publikovaná v odborném časopise Nature Astronomy. Sonda Mars Express Evropské kosmické agentury (ESA) objevila nedaleko jižní polární oblasti na Marsu tři jezera se superslanou vodou. Nejaktuálnější data operují s

 

VIDEO: Kolonizace Marsu mi nevyšla, tetování musí pryč, chtěla trans žena

Zdroj Zdroj: idnes.cz     16.10.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Ucházela se o účast na kolonizaci Marsu. „Rudá planeta by mi slušela, hodila by se mi ke rtěnce, k laku na nehty, ke všemu. Vypadala bych tam skvěle,“ líčila paní Melissa. Aby svou vůli stvrdila, nechala si Mars vytetovat. V projektu však neuspěla, proto požádala mistry pořadu Tatoo Fixers Extreme, aby jí obrázek překryli.

 

V dávných dobách měla Venuše vlastnost, která ji mohla učinit přívětivější pro život

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.10.2023 (14:48)     Sekcia zajimavosti

Přibližuje-li se nějaké těleso ve Sluneční soustavě lidské představě pekla, tak je to Jupiterův měsíc Io a planeta Venuše. Průměrné teploty na Venuši se pohybují kolem 460 °C, tlak je zde stokrát vyšší než na Zemi a do toho zdejší atmosférou putují mračna kyseliny sírové. Ovšem, tváře a vlastnosti planet se časem mění. Studie publikovaná

 

Hyperaktivní Slunce: Budou superbouře a polární záře častější?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.07.2024 (15:00)     Sekcia zajimavosti

V květnu patřil obzor polárním zářím, které se v podobné intenzitě opakují jednou za 500 let. Zatímco se svět kochal, naše planeta čelila nejsilnější geomagnetické bouři za více než 20 let. Podle vědců šlo ale jen o ochutnávku toho, co nás čeká v nejbližších letech. Žhavme foťáky, chraňme elektroniku, Slunce se dostává do ráže. Mezi 3. a 9.

 

Astronomové objevili dosud největší skupinu toulavých planet

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.01.2022 (15:27)     Sekcia zajimavosti

Slušně vychovaná planeta má kroužit kolem své mateřské hvězdy. Ne každá však toto způsobné chování vezme za své. Některé se vydají na špacír vesmírem, což je pravděpodobně způsobeno gravitačními karamboly. Toulavé planety jsou obtížně zachytitelné objekty o hmotnosti srovnatelné s planetami Sluneční soustavy, které však neobíhají kolem žádné hvězdy, ale osamoceně putují mezihvězdným prostorem. Až

 

První slunné dny bezpečně aneb předejděte sluneční alergii

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.07.2021 (10:54)     Sekcia zajimavosti

Užíváte si první dny na slunci naplno, ale překvapily vás svědivé pupínky nebo vyrážka? Pravděpodobně se jedná o sluneční alergii, kdy pokožka reaguje na UV záření. Její příznaky mohou být nepříjemné a stresující, neboť se často objevují na viditelných částech těla a mohou se sezónně vracet. Jak sluneční alergii předcházet, nebo ji léčit, radí PharmDr.

Sluneční štít Webbova teleskopu se úspěšně rozvinul

Na sklonku června to uteklo. Domovská planeta má za sebou nejkratší den v historii

Nové zprávy z Europy. Astrobiologové se z nich neradují

Vědci vyvinuli systém včasného varování před slunečními bouřemi

Sluneční králové pokračují

Jak Saturn přichází o své prstence?

Nedostatek plutonia ohrožuje budoucí kosmické mise

Výstava Sluneční králové prodloužena

Vražedná minulost planety Jupiter

ʻOumuamua byla zřejmě fragmentem světa podobného Plutu

Naše Galaxie je domovem myriád bludných světů

V soutěži o největší počet měsíců ve Sluneční soustavě jde Jupiter do trháku

Poprvé v dějinách se lidmi vyrobená funkční sonda dotkla Slunce

Střípek z konference v USA: Experti se obávají dopadů slunečních bouří na satelity

A Země ztichla. Pandemie planetu o polovinu ztlumila

Stopy po dávné megatsunami na Marsu

Lidští předchůdci vyhynuli kvůli klimatické změně, varuje studie

Cesta do hlubin dutozemě. Expedice z USA měla zmapovat svět pod povrchem

Hovězí rýže jako potravina budoucnosti?

Planeta, kde po večerech prší. Nikoliv však voda, nýbrž rozžhavené železo

Obří zásoby ledu na rovníku Marsu

Bude káva nedostatkovým zbožím?

Připravte se, vychází planeta Temnalóna

Korálová planeta potřebuje záchranu. Je ale naděje na úspěch?

Velká epochální soutěž opět zahájena

Měla za úkol zostudit americké námořnictvo. Rudá buňka však zašla ještě dál

Know-how z vesmíru: Seznamte se, diamanty z plastu…

Spíše než změna klimatu ohrožuje motýly způsob hospodaření s krajinou

Mohou planety sdílet stejnou oběžnou dráhu?

Mohou extrémně horké hvězdy mít své planetární děti?

Zelenější planeta? Nové náboženství mladé generace

Galaktická havárie Mléčné dráhy se blíží

Webbův teleskop hlásí: nedaleká planeta velikosti Země bohužel nemá atmosféru

Potraviny budoucnosti: Co budeme jednou jíst?

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy