Salát Caesar slaví stovku. Zrodila ho prohibice a zájezdy pijáků

Zdroj Zdroj: idnes.cz     04.07.2024 (00:00)     Sekcia zajímavosti

Jeho narozením defilují američtí pijáci, kteří si jezdili odpočinout od domovské prohibice do mexické Tijuany. Rovněž nápaditost jeho tvůrce pana Caesara. A jeho smysl pro jistou teatrálnost. To vše se mělo propojit právě před sto lety, 4. července 1924. Od oné doby pochoduje salát Caesar vítězně světem. Příběh jeho vzniku má však i jiné verze. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Horníci leželi na pokojích na břichu. Skrývali erekci. A zrodila se viagra

Zdroj Zdroj: idnes.cz     27.03.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Modrá pilulka slaví pětadvacet let. Spustila svého druhu kulturní i farmaceutickou revoluci, preformátovala vnímání erekce i impotence, zamávala sexuálním životem milionů mužů, ale i žen. Viagře se v Spojených státech dostalo úředního schválení před pětadvaceti lety.

 

Umělá inteligence ladila piva. Podle degustátorů úspěšně

Zdroj Zdroj: idnes.cz     29.03.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Vyškolili ji v ingrediencích, nechali ji studovat posudky z pivních testování profesionálů i recenze běžných pijáků. Poté vědci umělou inteligenci požádali, aby vylepšila několik druhů piv. Povedlo se jí to.

 

Stavěli první silnice, ženy si vybíraly muže. Keltové byli nečekaně vyspělí

Zdroj Zdroj: idnes.cz     24.05.2020 (12:00)     Sekcia zajimavosti

Ve své době ovládali půl Evropy, stavěli silnice i špitály, uctívali práva žen a třásl se před nimi i samotný Caesar. Z mapy světa sice téměř zmizeli, v historii a lidské paměti ale zůstávají dál.

 

Pět věcí, které jste nevěděli o Juliu Caesarovi

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.05.2022 (10:06)     Sekcia zajimavosti

Gaius Julius Caesar byl jedním z nejznámějších římských císařů, jenže co o něm jen tak z hlavy víme? Možná nás napadne jen něco o jeho pletkách s Kleopatrou nebo o spiknutí, jehož se nakonec stal obětí. Jeho život byl ovšem ještě mnohem zajímavější. Viasat History zajistí během celého května svým divákům cestu časem do starověkého

 

Příliš lidskosti. Japonce dohnaly ke vzpouře moc důstojné podmínky zajetí

Zdroj Zdroj: idnes.cz     18.01.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Očekávali peklo, mučení, týrání. Když se jim dostalo důstojného zacházení a pohodlí, ponižovalo je to. Největší zajatecká vzpoura druhé světové války se v roce 1944 zrodila z příliš lidských podmínek, jichž se v australském táboře Cowra japonským zajatcům dostalo.

 

Nevěsta vytáhla zpod šatů pistoli a zahájila legendární zátah na dealery

Zdroj Zdroj: idnes.cz     13.07.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Zrodila se z nedostatku policejních financí, byla produktem improvizace z nouze a kovbojské troufalosti. Nakonec se však akce zapsala do dějin kriminalistiky. Aby policejní duo v utajení najednou zatklo a obvinilo v roce 1990 v americkém Flintu tamní drogovou mafii, pozvalo ji na vlastní fingovanou svatbu.

 

Cizinci v Česku zbožňují bramborový salát

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.11.2021 (06:21)     Sekcia zajimavosti

V Česku žije dle loňských statistik přes půl milionu cizinců, většina z nich v Praze. Spolu se změnou prostředí se pojí i poznávání místních zvyků. Co říkají expati žijící dlouhodobě v Česku na naše vánoční tradice? Možná by se zdálo, že velké rozpaky mohou v někom vyvolat pouliční prodeje vánočních kaprů a zabíjení, které je

 

Pěstování ve stavu bez tíže: Což takhle dát si chilli?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     22.05.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Aktuální cíl lidstva je jasný – úspěšně stanout na Měsíci, obydlet i Mars. Kromě infrastruktury a techniky je však nutné myslet také na obživu… Je libo salát nebo čínské zelí? Skladba jídelníčku posádek směřujících vstříc dosud neosídleným planetám představuje pro vesmírné agentury výzvu. Byť je skladba potravin vyvážená a na první pohled pestrá, něco jí

 

Srbská epidemie upírů. Jejich existenci potvrzovala i státní šetření

Zdroj Zdroj: idnes.cz     18.11.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Vesničané umírali jeden po druhém uprostřed nářků nad údajnými útoky upírů. A s každým dalším pohřbem se armáda nemrtvých zvětšovala. Upírská epidemie se v první polovině 18. století zrodila z chudých podmínek periferie habsburské monarchie. Certifikát jí však vydávali i státní úředníci a lékaři, kteří s místními otevírali hroby.

 

I podruhé se zadařilo! Američtí lékaři úspěšně transplantovali další prasečí ledvinu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.12.2021 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Je to teprve pár týdnů, co obletěla svět zpráva o úspěšné transplantaci prasečí ledviny (mrtvému) člověku a už tu máme další. I tentokrát se zákrok podařil bez větších komplikací. Chirurgové z Langone Transplant Insitute při Newyorské univerzitě mají důvod k oslavě. Právě pod jejich rukama se zrodila další malá senzace v medicíně, když se na

Stoletý student dostal doživotní zápisné. Tělo je loď, starej se o ně, radí

Umělé maso: I zrodila se „božská mana“

Jak se měnil americký sen. Kapitalismus vyhraje, říká historik Martin Kovář

Pikao slaví 70 let – Mlsají ho už generace

Dinosauří hnízdiště v Indii

Příběh legendárního plechového traktoru, červeno-žlutý Zetor slaví 60 let

Musk není žádný troškař: Majitel SpaceX hodlá dopravovat do vesmíru stovku lidí naráz

Spával na ulici a míval hlad. Sicilián z Bronxu Al Pacino slaví osmdesát

Na Den π pečou matematici koláče. Prvním z nich byl Thales z Milétu

VIDEO: Špinavá zábava. Turnaj amerického fotbalu v bahně slaví 50 let

HIV i nadále zůstává hrozbou

Krkonoše slaví návrat losa evropského

Profesor Netuka: Miniinvazivní operace srdce je jako stavění lodi v láhvi

Britští vědci stvořili „pavučinu“ proti virům

Český chlebový kvásek slaví úspěchy

Vesmírné zahradničení: Vědci z NASA vypěstovali rostliny v půdě z Měsíce

30 let novodobé historie Mlékárny Valašské Meziříčí

Američtí vědci slaví úspěch: Podali žábě lék, po kterém jí dorostla amputovaná noha

Umělá inteligence získala další lidské vlastnosti!

Olomoucká revoluce: Před 100 lety se z formovacího stroje vykutálel první tvarůžek

Soutěž Finanční gramotnost slaví rekordní účast

OBRAZEM: Hrál v pornu, utkal se s triádou. Jackie Chan slaví sedmdesát

Čistota je zásadní. Příběhy pětice sládků, kteří slaví úspěchy s řemeslnými pivy

Společnost Boston Dynamics vylepšuje své robopsy pro boj proti koronaviru

Muskova SpaceX slaví! Z ISS se po půl roce vrátila posádka lodi Crew Dragon

Indická sonda úspěšně přistála na Měsíci

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy