Napěchovaný milimetr: Nejdetailnější mapa lidského mozku

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.07.2024 (10:00)     Sekcia zajímavosti

Mravenčí práce a 10 let výzkumu přivedly vědce z Harvardu a Googlu k průlomovému milníku pro neurovědu – detailní 3D mapě lidského mozku. Pochopitelně ne celého. I jeden milimetr krychlový má ale co říct o povaze jedné z nejsložitějších věcí, která ve vesmíru existuje. I po letech soustavného snažení mají neurovědci stále jen mlhavou představu o tom, celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Vznikla mapa velrybích superdálnic. Má pomoct chránit kytovce

Zdroj Zdroj: idnes.cz     01.04.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Vůbec poprvé máme globální obraz migračních tras velryb. Jejich mapa vznikala po třicet let, ukazuje, kde čelí průmyslovému rybářství, ničení svého přirozeného prostředí, znečištění oceánů, klimatickým změnám. A podle odborníků může mapa pomoct velryby chránit.

 

Kůže: Ochranný štít lidského těla na čtyři…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.10.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Patří k největším orgánům lidského těla. Je jako sofistikovaný stroj, který se chrání, opravuje i obnovuje. Jen každou minutu ztratíme až 40 000 odumřelých buněk. Na první pohled ztělesňuje masitou pokrývku, díky které člověk vypadá reprezentativně. Její úděl a schopnosti jsou však mnohem zajímavější. Kůže totiž patří k největším orgánům lidského těla, který si pro

 

Spásná rezonance: Našla odpověď na vznik migrén?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.06.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Na cestu do hlubokých „vod“ lidského mozku se v loňském roce vydal mezinárodní vědecký tým. A zdá se, že při pátrání narazil na klíč, který v budoucnu otevře dveře k účinné léčbě. Významnou roli ve výzkumu sehrála magnetická rezonance, s jejíž pomocí se experti jako první na světě podívali na mozky 20 lidí s migrénou

 

Záhady lidského těla: špína chrání a neandrtálci nám dodnes oslabují imunitu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     05.01.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Naši tělesnou schránku jsme během staletí důkladně rozpitvali, změřili, prohlédli mikroskopem, zrentgenovali… A přesto pořád nevíme zdaleka vše. Některé záhady lidského těla a života připomíná magazín Víkend.

 

Cvičte, prospějete mozku. Posilování je nástrojem proti demenci

Zdroj Zdroj: idnes.cz     28.04.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Dokáže zlepšit zdraví mozku, kognitivní schopnosti. Vědci už vědí jak. Posilování totiž umí skrze svalové kontrakce vyslat signály, které pomáhají růstu a regulaci nových neuronových sítí v mozku. Tak bojují proti nemocím, jako je Alzheimerova choroba.

 

Počet lidí s chronickým onemocněním jater roste

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.05.2021 (21:39)     Sekcia zajimavosti

Játra jsou po mozku druhým nejsložitějším orgánem lidského těla. Mají na starosti stovky funkcí a lze říct, že vykonávají určitý dozor nad nezávadností živin a jejich distribucí do celého těla. Jsou jakýmsi filtrem, přes nějž procházejí všechny látky, které přijímáme.   Jedním z nejvíce rizikových faktorů, který je dokáže trvale poškodit, je špatný životní styl.

 

Mikroplasty v mozku. Je jich tam víc, než si šlo představit, říká vědec

Zdroj Zdroj: idnes.cz     30.08.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

V bezpečí před nimi není žádný kout našeho těla. Cestu si nacházejí i do mozku. A mikroplastů je v nich šokující množství, odhalila studie. Skutečného mozku máme v mozkovně jen 99,5 procenta, zbytek jsou právě plasty. Vědě však stále zbývá zjistit, zda a jak se jejich stopa na mozkové funkci podepisuje.

 

Léčba rakoviny mozku u psů dává naději i lidem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.10.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Glioblastom je jedním z nejčastějších a zároveň nejhorších nádorů mozku, který postihuje nejen lidi, ale i jejich psí mazlíčky. Teď ale všem svitla naděje na účinnou léčbu… Nová studie zaměřující se na léčbu rakoviny mozku u psů provedená na Univerzitě Northwestern ve spolupráci se společností ImmunoGenesis se zatím vyvíjí slibně. Glioblastom je druhým nejčastějším typem

 

Překvapivé vlastnosti lidského těla

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.03.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Naše tělo je fascinující. Vše v něm funguje, jak má. Občas nás dokonce svými funkcemi dokáže i překvapit… Člověk měří ráno zhruba o centimetr, opravdu vysocí lidé dokonce o dva, více než večer. Může za to páteř, která vede více než třiceti procenty lidského těla. Vedle obratlů totiž obsahuje ještě tak zvané meziobratlové ploténky, které

 

Podvodné zprávy a padělaná mapa. USA popohnal do války reálný James Bond

Zdroj Zdroj: idnes.cz     06.10.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

V roce 1940 žilo na území Spojených států přes 130 milionů obyvatel. Probíhající válka v Evropě se jich příliš netýkala, lidé chtěli mír a nestáli o další nákladné dobrodružství. Jejich názor dokázal s pomocí lstí a lží změnit jediný agent britské tajné služby. Jeho esem se stala padělaná mapa, která Američany vyděsila.

Roboryba s unikátním pohonem

Vědci poprvé přečetli kompletní podobu lidského genomu

Pohádková sešlost: Američané odhalili pravěké setkání mamuta, lenochoda a lidského dítěte

První okamžiky lidského života pod drobnohledem vědců

Proč traumatické poranění mozku zvyšuje riziko demence?

Od svalů k mozku. Studie zjistila, jak cvičení pomáhá kognitivní kondici

Už víme, která část mozku je propojena s klitorisem. Vědci zdolali výzvu

Co ukázal mozek umírajícího muže?

Jak se páří nezničitelné želvušky?

Řeč pečovatele formuje mozek dítěte

Nelogické sny mají význam. Podle nové hypotézy brání přeučení mozku

Mozek teenagera: V čem se liší od mozku dospělého a jak ho ohrožuje závislost na internetu?

Virus oparu jako naděje pro léčbu rakoviny mozku

Akta Parkinson: Seznam příčin rozšířily nanoplasty

Staří Egypťané se pokoušeli léčit i rakovinu mozku, bohužel marně

U přeživších holokaustu došlo ke změně struktury mozku, říká neurolog

Proč dochází k degeneraci mozku? Klíčem může být železo

Šetrnější operace mozku díky objevu českých a amerických vědců

Espresso jako potenciální zbraň proti Alzheimerově chorobě

Marné sportovní vynálezy. Neuspěly sci-fi brusle ani posilovač úst

Sebeobětování až na hranu. Lékaři riskovali při pokusech zdraví i život

Deník morového roku nabízí zajímavé paralely se současnou pandemií

Robohad do extrémů

Chodíte dostatečně?

Vzoreček pro orgasmus. Zjednodušit se dá do jedné rady, říkají vědci

Darwinovy ceny: sebevražedný stream i teroristův nedobitý dron

VIDEO: Mistr rovnováhy konstruuje nemožné. Vyvažuje lahve i šicí stroje

Za příběhem jdu až do samého konce, říkal filmař zastřelený v Irpini

Pomohou nezničitelné želvušky lidem stárnout pomaleji?

V Británii se narodilo první dítě s DNA od tří lidí

OBRAZEM: Japonský bestiář líčí démony, kteří vstoupili mezi lidi

Chronologie Lidstva

Sexuální fetiše Evropy. Česku přiděluje mapa překvapivou libůstku

Sociální sítě nás okrádají o spánek

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy