Poušť Atacama, nejsušší místo na planetě, rozkvetla uprostřed zimy

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     23.07.2024 (15:00)     Sekcia zajímavosti

Atacama se nachází v Jižní Americe, táhne se tisíc kilometrů podél Pacifiku od jižní hranice Peru po centrální část Chile. Prší zde jen velice zřídka, dle měření v jejím středu mezi roky 1570 až 1971 nepršelo téměř vůbec. Když k dešti ale přeci jen dojde, promění se tato vyschlá pustina doslova v kvetoucí oázu. Letos celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

V poušti i věčném ledu: Tajemství superodolných bakterií

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.07.2024 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Věčná tma, nedostatek vody, živin, mrazu i spalující horko: To je prostředí jen těžko představitelné pro život, přesto existují superodolné bakterie, které je zvládají. Jejich výzkum rozšiřuje nejen poznání o životě na Zemi, ale pomáhá také astrobiologům, kteří hledají jeho stopy ve vesmíru.   Na naší planetě neexistuje nehostinnější oblast než Atacama, rozlehlý pruh pouště

 

Hra savců na planetě Zemi je v poločase

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.01.2024 (20:33)     Sekcia zajimavosti

Kdysi dávno pevnina na naší planetě tvořila jeden gigantický superkontinent. A za 250 milionů let jednotlivé kontinenty opět splynou. To vyvolá podstatné změny, na které zásadní promění pozemskou biodiverzitu… První savci se na planetě Zemi objevili během druhohor a zpočátku nic nenasvědčovalo tomu, že právě oni se stanou jedním z nejvýznamnějších představitelů pozemské fauny. V

 

Žijeme na planetě dvojníků?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.12.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Na planetě Zemi aktuálně žije 8 miliard lidí. Co člověk, to unikát. Anebo ne? Vědci totiž v letošním roce přišli s tezí, že každý z nás má někde – kdekoli – svého dvojníka… Až dosud platilo, že naše tvář je jedním z rysů, který nás činí jedinečnými. Z nejnovějšího výzkumu však vyplývá, že naše osobité

 

Point Nemo: nejnedostupnější místo na Zemi je hřbitovem kosmických lodí

Zdroj Zdroj: idnes.cz     22.06.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Právě sem, na mořskou pláň uprostřed Pacifiku, jsou naváděny satelity a vesmírné stanice, když doslouží. Z dobrého důvodu. Point Nemo je nejnedostupnější místo světa, chlubí se nejmenším rizikem, že úlomek zařízení někoho zraní. Proto funguje jako hřbitov kosmických lodí.

 

Hydrolog Václav Šípek: Voda je. Rozhodují ale extrémy, ne průměr

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.01.2021 (07:00)     Sekcia zajimavosti

Česko vysychá na troud. Podle vědců a portálu Intersucho procházíme nejsušší a nejhorší epizodou za posledních 500 let. Průměrný deficit srážek se za pět let od roku 2015 pohybuje celostátně na úrovni zhruba 400 milimetrů, dvakrát pod vodní bilancí z let 1961–2000. Je opravdu tak zle? „Vodu budeme mít vždy, jen se musíme naučit ji jinak

 

Dosud nevysvětlená vlastnost černých děr byla poprvé vyfotografována

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     30.04.2023 (12:23)     Sekcia zajimavosti

Astronomové poprvé zachytili na jednom snímku stín černé díry v centru galaxie Messier 87 (M87) a mohutný výtrysk, který z ní vychází. Pozorování byla pomocí dalekohledů Global Millimetre VLBI Array (GMVA), Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) a Greenland Telescope (GLT). Tento nový snímek pomůže astronomům lépe pochopit, jak mohou výtrysky černých děr vznikat. Většina galaxií

 

Pláštník malý: Jedinečný nejen mezi pásovci

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     23.01.2024 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Pláštník malý je nejmenším druhem pásovce, což jsou živočichové vyznačující se pancéřovým krunýřem z chitinových destiček, jedná se o endemita střední Argentiny. Je to samotářské zvíře adaptované na poušť, žijící nočním životem. Nyní vědci objevili unikátní vlastnost, která jej odlišuje nejen od jiných pásovců, ale i od ostatních savců. Pláštník (Chlamyphorus truncatus) obývá písečné pláně,

 

Největší a přesto zranitelní

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     01.02.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Plejtvák obrovský (Balaenoptera musculus) je z hlediska hmotnosti, zhruba 150 tun, tím největším živočichem na naší planetě, přesto se i tak musí mít na pozoru, minimálně před kosatkami.   Již nějakou dobu se ví, že kosatka dravá (Orcinus orca) si jako jediný predátor, nepočítaje člověka, troufne i na takového žraloka bílého (Carcharodon carcharias), běžně se

 

Jak se žije astronautům?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.08.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Život ve vesmíru se ani vzdáleně nedá srovnávat s tím na Zemi. Přestože astronautům mnohdy vše ulehčuje mikrogravitace, není to „to pravé ořechové“. Jaké další nástrahy musí každý den lidé žijící stovky kilometrů nad námi překonávat? Člověk je uzpůsoben životu na planetě Zemi v atmosféře a gravitaci, na kterou si za tisíce let již zvykl.

 

Australské ekosystémy v ohrožení

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.06.2021 (12:15)     Sekcia zajimavosti

Ekosystém se pomalu ale jistě hroutí na celé planetě, oteplování a nadměrné vypouštění skleníkových plynů ohrožuje vše co dosud známe. Studie z posledních let naznačuje, že např. Austrálie je na tom skutečně katastrofálně.   Překročení enviromentálních mezí, které jsou vnímány jako bezpečný prostor pro fungování lidí a dalších živých organismů, zkoumali výzkumníci v Austrálii a

Jeden rostlinný gen tam, druhý sem…

Máme své dvojníky? Jak je pravděpodobné, že na světě žije naše dokonalá kopie

Člověk jménem Ježíš. Byl to nevzdělaný venkovan, ale uměl mluvit

Jaký je vztah lidstva k planetě?

Naděje pro nosorožce se zvyšuje

KOLIBŘÍCI: Létající drahokamy

Obří zásoby ledu na rovníku Marsu

Voda nad zlato i ve střední Evropě

Co měl T-Rex skutečně v hlavě?

Každý desátý Čech trpí astmatem

Ohrožené druhy – jejich dny jsou sečteny

Na nejpříjemnější vůni se lidé shodnou napříč planetou. Je jí vanilka

Odhalené tajemství tzv. „Hippo talk“

Mimozemský život nemusí být založen na uhlíku

Bahenní vulkanismus na Marsu

Co skrývají tajemné geoglyfy?

Záhadný tvor jménem čupakabra ve světle vědy

Pandemie: Jedna ještě neskončila a za rohem již číhá další

Panda proti pandě

Špinavému vzduchu se nevyhneme

10 netušených zajímavostí o vejcích

Zlé dvojče Země očekává evropské a americké hosty

Plastová stavebnice v plicích

Policejní vendeta. Za nahlášení brutality ho vyhodili z práce, tak se pomstil

Lávové řeky prozrazují, že Venuše je stále vulkanicky aktivní

Skrývá se řešení klimatické krize v měsíčním prachu?

Perseverance hlásí úspěšné přistání

Snaha o žádný nový plastový odpad

Dlouhý pobyt ve vesmíru ničí lidskou imunitu

Perseverance vyrazí na svou cestu

Šest jizev na tváři naší planety, které způsobili nezvaní návštěvníci z vesmíru

Novodobí Robinsoni. Trosečníků je plno i dnes, někteří boj o život prohrají

Máslo z oxidu uhličitého hodlá ulevit planetě

Lovil ženy, které šly do práce. Vrah v zeleném hubertusu dostal trest smrti

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy