Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     26.07.2024 (15:00)     Sekcia zajímavosti

Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvané žabí sauny, sluncem vyhřáté cihly s otvory, ve kterých mohou žáby spočinout. Sauny pomáhají, ale vyhráno v souboji s houbou žáby stále nemají. Batrachochytrium dendrobatidis způsobuje žábám tak celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Hrad na inzerát. Ruiny Hartenbergu a lidé kolem nich píší příběh naděje

Zdroj Zdroj: idnes.cz     02.08.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Jedna z nejstarších památek u nás se díky němu a dobrovolníkům z celého světa mění v symbol naděje. Magazín Víkend DNES zjišťoval, jak Bedřich Loos koupil hrad Hartenberg a jak ho zachraňuje. A hrad zachraňuje „své“ lidi. Takový rozhovor moc často neděláte. Ptáte se, posloucháte a… najednou máte slzy v očích.

 

Léky z krevní plazmy denně pomáhají tisícům pacientů

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.10.2021 (08:00)     Sekcia zajimavosti

Darování krevní plazmy je stejně důležité jako darování krve – zachraňuje životy. Krevní plazma je důležitou surovinou pro výrobu léků, které zkvalitňují život tisícům vážně nemocných pacientů s poruchami srážlivosti krve, popáleninami, nebo dokonce s onkologickým onemocněním.   „Jedním z využití krevní plazmy získané od dobrovolných dárců je výroba krevních derivátů k léčbě hemofiliků. Farmaceutický

 

Přenosná sauna, vibrační pásy. Moderní doba šla na fitness sofistikovaně

Zdroj Zdroj: idnes.cz     24.11.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Zapomeňte na starověké pytle s pískem, kamenná závaží, železné koule, těžké kužele. Moderní doba šla na fitness, kondici a zdraví sofistikovaněji. Ne vždy účinněji, zato efektněji, leckdy s nádechem bizarnosti, téměř vždy se srdcařskou vírou v pokrok a sílu technologií.

 

OBRAZEM: Slavní, kteří si zalaškovali se smrtí

Zdroj Zdroj: idnes.cz     05.06.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Smrt si nevybírá, říká se. Těmto slavným ale dala ještě šanci. Někteří havarovali v helikoptéře, na motorce, v autě nebo na čtyřkolce, jiní se předávkovali léky nebo se přehřáli při běhu. U některých se smrt jen mihla, s jinými laškovala několik dní. Prohlédněte si příběhy slavných, kteří málem zemřeli.

 

Mikrovlnná technologie FUTTEC zachraňuje vozovky v ČR

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.11.2020 (22:30)     Sekcia zajimavosti

Inovativní česká mikrovlnná technologie FUTTEC, zabudovaná ve stroji FT3, slouží k celoročním opravám výtluků a trhlin na asfaltových komunikacích. Nejefektivněji ji lze využít při preventivní údržbě vozovek, protože umožňuje podrobnou pasportizaci a dokumentaci jednotlivých poruch a následných oprav. Její trvanlivost a odolnost proti povětrnostním vlivům se již prokázala na různých asfaltových površích, jako jsou např.

 

Léta zahálení se dají zvrátit. Cvičení pomůže i po čtyřicítce

Zdroj Zdroj: idnes.cz     10.05.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Vysoký krevní tlak, ischemická choroba srdeční, cukrovka. Nechceme jen žít dlouho, chceme se též vyhnout těmto a obdobným zdravotním trablům. Jenže co když nám dojde, že fyzická aktivita je náš pomocník, až časem? Australská studie má přívětivou zprávu. I po čtyřicítce, dokonce i padesátce se cvičení vyplatí. Dokáže zvrátit hříšné roky lenosti.

 

Špatné zprávy z Austrálie: Tamním ptakopyskům hrozí vyhynutí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.11.2020 (08:43)     Sekcia zajimavosti

Klimatické změny, nadměrné čerpání vody z řek a obecně ztráta přirozeného prostředí. To jsou hlavní důvody, proč se těmto zvláštním obojživelným savcův v Austrálii a Tasmánii vůbec nedaří. Situace je natolik kritická, že vědci navrhli zařazení ptakopyska na seznam ohrožených zvířat. „Pokud se kvalita řek kvůli suchu a hrázím sníží, tak existuje reálné riziko, že

 

Navěky spolu a bohatí. Siamská dvojčata svou jinakost často úspěšně prodala

Zdroj Zdroj: idnes.cz     16.06.2020 (12:00)     Sekcia zajimavosti

Jejich životy i sourozenecké vazby jsou hodně specifické. Narodili se propojeni, nikoliv však jen psychicky, ale i fyzicky, jsou srostlí a musí se s tím nějak vyrovnat.

 

Některá mýdla činí člověka pro komáry přitažlivějším!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.07.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Komáři využívají k nalezení svých obětí jejich tělesný zápach, teplotu, pohyb a vydechovaný oxid uhličitý. Pachu jedinců, kteří se jim líbí, jsou věrni dlouhodobě. Nejnovější výzkum však dává naději i těmto lidem. Malá změna způsobí, že přestanou tyto malé krvelačné bestie přitahovat. Komár Aedes aegypti se vyskytuje celosvětově a zaměřuje se na lidi. Zároveň je

 

V době bronzové to žilo! Vědci odhalili stopy intenzivního cestování

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     23.09.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Činnost pravěkého člověka rozhodně nevrcholila jen nečinným posedáváním u ohně či kreslením obrazců na nudou oplývající šedé stěny jeskyně. Letošní studie mezinárodního vědeckého týmu, jehož součástí byli i naši odborníci, přišla s překvapivým zjištěním, že lidé už tehdy intenzivně cestovali přes Lamanšský průliv v touze po vzkvétajícím obchodu a kulturním obohacení. Jak odborníci k těmto

Chaos v genomu umožnil kdysi žížalám přechod z moře na souš

Místo, kde na dálku zachraňují životy. Petr Vydra sledoval operátory linky 112

Až 60 tisíc pacientů trpí jaterní cirhózou a každý desátý člověk onemocněním ledvin

Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší

Strach ze soudného dne ožebračil mnohé. Davy vyhnal až na Mont Blanc

Anděl smrti v uniformě zdravotnice. Při službách Gilbertové zemřelo 350 seniorů

OBRAZEM: Rasistický masakr v americké Tulse měl být vymazán z dějin

Klíčem je zjistit, jaká je vnitřní motivace daného člověka, říká vyjednavač

Ženy, které sledují porno, mají lepší sex i masturbaci, říká studie

Městské legendy hrají na emoce, šíří je vzdělaní a zajištění lidé, říká etnolog

Hlavy z papírmaše, falešné stromy. Za války kamufláž chránila životy

Světem smajlíků covid neotřásl. I v roce 2021 mu kralovaly slzy smíchu

Destrukční derby. Závody parníků na Mississippi přinášely i exploze

Kde všude firmy využijí ICT – od komunikace po automatizaci

Loď se maskovala za ostrov. Minolovka uprchla Japoncům nevšední lstí

Když se léto stává zabijákem…

„Nejprve jsme nevěřili.“ Vědci zjistili, co nám přináší štěstí a zdraví

Svět bez satelitů: krok do průšvihu

Oběti žrali vepři. Hororové zlo páchal sériový vrah ve svém Prasečím paláci

Mlynáři byli sexuální predátoři raného novověku, vypráví historik Čechura

První atomovka zabíjela ještě před Hirošimou. Vraždí dodnes

Důležitá obnova syrských památek

OBRAZEM: Kalendář Pirelli vzdá hold věčnosti s Naomi Campbell i králem

Před demencí může ochránit cvičení, naznačují studie

Policisté riskují životy, zbraně potřebují, říká instruktor střelby a boje

Dálková výuka komplikuje rozvoj talentovaných žáků

Šlechtici modrou krev nemají, někteří živočichové ano!

Nastává doba postantibiotická. Rezistence vůči antibiotikům je na kritické úrovni

Nový druh kevlaru: Stejně odolný, ale mnohem lehčí

Magií proti Hitlerovi. Historička popsala osudy dvou českých okultistů

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy