Velký bariérový útes čelí extrémním teplotám

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.08.2024 (10:00)     Sekcia zajímavosti

Teplota oceánu u Velkého bariérového útesu dosáhla v posledním desetiletí nejvyšší hodnoty za posledních čtyři sta let. Podle odborníků je situace alarmující. „Útes je v nebezpečí, a pokud se neodkloníme od současného kurzu, naše generace bude pravděpodobně svědkem zániku jednoho z těchto velkých přírodních divů,“ uvedl autor nejnovější studie, Benjamin Henley. „Pokud si dáte všechny celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Korálová planeta potřebuje záchranu. Je ale naděje na úspěch?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.01.2023 (05:00)     Sekcia zajimavosti

Velký bariérový útes představuje unikátní mořský ekosystém o velikosti více jak 344 tisíc km². Dokonce je vidět i z vesmíru. Ačkoliv jde o pouhé jedno procento povrchu planety, jeho význam je pro život na Zemi nedozírný. Jenže za posledních dvacet let byla polovina útesu zničena. Možná ale ještě není pozdě na jeho záchranu. Mezinárodní tým

 

Na bicyklu proti vichřici. Nizozemská časovka je výzvou protivětru

Zdroj Zdroj: idnes.cz     25.10.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Čelí skutečně extrémním podmínkám. Dopředu se šinou proti větru o rychlosti sto kilometrů v hodině, poráží je, často na kolech balancují na místě. Nizozemský závod proti sobě staví cyklisty a větrnou bouři.

 

Bude káva nedostatkovým zbožím?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.02.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Společně se změnou klimatu se mění i naše planeta, na místech, kde bylo běžné pěstovat některé druhy rostlin, to již brzy nejspíše možné nebude. Kvůli stále se zvyšujícím průměrným teplotám se například ztíží pěstování kávy.   Není to však pouze káva, jde také o kešu a avokádo. Tyto plodiny mají velký socioekonomický význam v mnoha

 

Dvojí metr promiskuity. Přelétaví muži čelí příkřejším soudům než ženy

Zdroj Zdroj: idnes.cz     29.05.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Promiskuitní muži mají mít renomé borců, zatímco přelétavé ženy čelí zavržení jako nestoudnice. Jenže je to mýtus. Ve skutečnosti se měří dvojím metrem v neprospěch pánů, říká aktuální studie.

 

Další stěhování národů na obzoru, kvůli rostoucím teplotám

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     15.12.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Podle nejnovější studie by se brzy, v důsledku extrémních veder, mohly některé části naší planety stát neobyvatelnými. Člověk je totiž schopen ustát jen určitou míru kombinace horka a vlhkosti, než se u něj projeví život ohrožující zdravotní komplikace. Podle tvrzení vědců z Penn State College of Health and Human Development a Purdue University se v

 

Elegáni v černých fracích volají o pomoc

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     06.01.2022 (15:15)     Sekcia zajimavosti

Extrémní povětrnostní jevy jsou stále častějším a závažnějším problémem, vše zákonitě vede ke zvýšení přímých nepříznivých termoregulačních dopadů na volně žijící zvířata. Kupříkladu kolonie tučňáků nejsou vůbec přizpůsobeny vyšším teplotám – a také na to bohužel nemilosrdně doplácí.   Zkraje roku 2022 vyšla v časopise Ornithological Applications studie, v níž vědci zveřejnili výsledky výzkumu, podle

 

Lávové řeky prozrazují, že Venuše je stále vulkanicky aktivní

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.06.2024 (14:53)     Sekcia zajimavosti

Nový software umožnil vědcům znovu prozkoumat staré radarové snímky z povrchu druhé planety. Poskytl tak jeden z nejpřesvědčivějších důkazů, že sopky i nadále přetvářejí tuto pekelnou planetu. Že na planetě Venuši panují ďábelské podmínky, není žádným překvapením. Nyní se zdá, že k drtivému atmosférickému tlaku, kyselině sírové kapající z oblak a spalujícím teplotám se přidávají

 

Wim Hofova metoda není zázračná

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.11.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Nizozemec Wim Hof slibuje, že prostřednictvím dechových cvičení, meditací a otužování dojde ke zlepšení fyzického i psychického zdraví jedince. Vědci, kteří jeho metodu podrobili bedlivému zkoumání, ovšem nic takového nepotvrdili. Wim Hof, známý také jako The Iceman, se věnuje extrémním sportům a proslul svojí extrémní odolností vůči chladu. Je držitelem několika Guinessových světových rekordů, z

 

Velký hon na lochnesku. Hledá ji technika, která dosud jezero nezkoumala

Zdroj Zdroj: idnes.cz     26.08.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Hydrofony na detekování podvodních zvuků, drony s infračervenými kamerami, spousta pozorovatelů u břehů i před monitory u kamerových záběrů. Celé to hemžení má přitom jediný velký cíl: Najít podvodní monstrum. Jezero Loch Ness zažívá největší pátrání za posledních padesát let.

 

Extrémním suchem k vodní apokalypse

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.10.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Zemědělské sucho pomalu ale jistě dosahuje hranic extrémů. V posledních letech totiž překonalo suché periody za poslední dvě tisíciletí. Podle expertů je to však pouze začátek… Vlivem globálního oteplování totiž nejenže dochází k tání ledovců a stoupání hladin moří, ale také ke stále častějšímu vysychání říčních toků. Což je problém, který se týká také České

Směřujeme do doby ledové. Ohlásí se extrémním suchem, říká geolog Šída

Mravenci mají nejraději cukr a olej, objasnili čeští vědci

Ptákem roku 2023 byl vyhlášen polák velký

Tetování mělo být reklamou na velký penis. Teď jsem však dospěl, lkal muž

Velký hadronový urychlovač hlásí návrat do práce a hledá pátou přírodní sílu

Obvinění z kacířství, zákaz sobího masa. Seznamte se lapáliemi kosmonautů

Svezeme se metrem. Maraton v Mexiko City čelí skandálu s podváděním

Vznikla mapa velrybích superdálnic. Má pomoct chránit kytovce

Lidští předchůdci vyhynuli kvůli klimatické změně, varuje studie

VIDEO: Posadí se nebožtík při kremaci? I takovým dotazům čelí funebráci

České lékařky i v současnosti často čelí diskriminaci

Písek nad zlato: Na stále cennější komoditu už se orientuje i mafie

Život ve vysokých nadmořských výškách díky mutacím genů

Přežít zimu je pro krtka vyčerpávající. Proto si na čas zmenší mozek

Čelí žraloci vyššímu riziku vyhynutí?

Za neúspěch první evropské bankovky padl ve Švédsku trest smrti

Kardiaci jsou desetkrát náchylnější k zápalu plic

I vysokoškolák může být blbý, říká obávaný lovec z Novy Doktor Vševěd

Když bublá nespokojenost, potlačí ji nostalgie, říká filosof o devadesátkách

Místo vzdělání smrt. Neobjasněné případy vražd na amerických univerzitách děsí

Velký problém mikrorozměrů

Funguje jako v Harry Potterovi. Studium v Cambridge je velký kolotoč, říká Čech

Vytetovaný nápis lidi vede ke sprostým otázkám, stěžoval si mladík

Vypijte to na sex. Červené víno podporuje erekci i libido

Aplikace pro duševní zdraví jsou velký byznys. Ale moc nepomáhají

Za zlato Big Mac. Velikán McDonald's zažil velký olympijský debakl

Temné počátky Tour de France: pomsta, násilí, kokain a velký byznys

Řez Arizonou: Symbol všech kaňonů

Dělá z vlků vůdce smečky. Díly parazitu se totiž méně bojí

Maso z laboratoře má zelenou. Ve Spojených státech padl přelomový verdikt

Druhá generace ID.3: Lepší po všech stránkách

Temné příběhy rudého úsvitu. Pět zmařených osudů jako dědictví února 1948

Vytetovaný zásnubní prsten se stal zlou vzpomínkou, přiznal mladík

Preference hýlů rudých

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy