Stárnutí není postupné a pomalé. Dvě věková období nesou masivní změny

Zdroj Zdroj: idnes.cz     16.08.2024 (00:00)     Sekcia zajímavosti

Pořád je to dobré, fakt se držím, říkáme si. A potom vyskočí vrásky, začne se vynořovat pocit únavy, objevují se neduhy. Najednou, jakoby přes noc. Onen pocit leckdo zná, a aktuální výzkum mu nyní přitakává. Objasňuje, že stárnutí není vleklý, postupný proces, jak jsme si doteď mysleli. Razantně ho urychlují dva vrcholy. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Věčný boj proti stárnutí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.08.2022 (18:12)     Sekcia zajimavosti

Kolo času se točí pouze jedním směrem, a to kupředu. Lidé se obvykle nechtějí smířit s faktem, že stárnou, že se jejich tělo mění, pozbývá na síle i na kráse. Stárnutí je věc nezvratná. Nebo ne? Vědci si uvědomují, že stárnutí je naprosto komplexní proces. Z biologického hlediska jde o progresivní ztrátu funkce a struktury

 

OBRAZEM: Vítězové i poražení. Jak obyvatelé oceánů bojují o existenci

Zdroj Zdroj: idnes.cz     03.04.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Masivní rybolov, znečištění, klimatické změny. To jsou tři hlavní příčiny vymírání mnoha druhů obyvatel moří a oceánů. Potvrzují to dvě aktuální studie Exeterské univerzity. Naštěstí však existují i dobré zprávy.

 

Český vědecký objev a jeho vliv na tuzemskou ekonomiku

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     23.06.2022 (07:58)     Sekcia zajimavosti

Tuzemská ekonomická situace, podobně jako v mnohých zahraničních zemích, není úplně příznivá. I přes pomalé otevírání průmyslu a služeb je tento rok očekáván schodek v míře 500 miliard korun. Červnový schodek se vyšplhal na nejvyšší číslo od založení České republiky. I přesto však není záhodno ztrácet naději. Přesně to zvládli čeští vědci z Univerzity Karlovy

 

Blíží se konec stárnutí?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.03.2022 (20:08)     Sekcia zajimavosti

Téma dlouhověkosti a potenciální nesmrtelnosti je nejen velice aktuální, ale také poměrně kontroverzní. Jak jsou na tom vědci s výzkumem v současné době?   Vyhlídka na lékařské terapie, které přetáčí biologické hodiny v procesu stárnutí, se trochu přiblížila poté, co vědci bezpečně omladili tkáně u myší středního věku. Američtí vědci léčili zdravá zvířata formou genové

 

Šedivění vlasů se dá zvrátit. Ani stárnutí nemusí být fixní, říká věda

Zdroj Zdroj: idnes.cz     24.07.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Opravdu za něj může stres, proces šedivění vlasů však nemusí být nenapravitelný. Snížení psychického vypětí může vlasům barvu zase vrátit, říká průkopnická studie. Její unikátní zjištění má přitom dopady i na zkoumání stárnutí. Nemusí být lineárním procesem, může se zastavit, dokonce dočasně zvrátit, říká práce.

 

Tváře z alba G. T. Fotky nesou svědectví o životě a smrti v ghettu Terezín

Zdroj Zdroj: idnes.cz     19.11.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Těch jedenačtyřicet černobílých snímků má pro historiky cenu zlata. Zachycují totiž průběh deportací a život v terezínském ghettu. Není zřejmé, kdo je vlastně pořídil. Ale dá se odtušit, že jejich autor riskoval život. Proto z až umělecky laděných fotografií i po osmdesáti letech vytrvale mrazí, píše týdeník 5plus2.

 

Je věda na stopě elixíru mládí?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.11.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Proces stárnutí začíná již v momentě našeho narození. Každý den je v lidském těle nahrazeno 330 miliard buněk. Jejich životní cyklus šlape jako hodinky, a nikdy se nemění. Je ale možné tyto základní stavební kameny přimět k pomalejšímu odchodu do penze? Jedno známé rčení praví, že „ženy stárnou otřesně, zatímco na mužích to vůbec není

 

Obezita má vliv na rychlejší stárnutí mozku

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     15.11.2021 (14:11)     Sekcia zajimavosti

Na jedné straně se ve společnosti šíří důraz na zdravý životní styl, ovšem paradoxně na straně druhé obézních lidí v globálním měřítku přibývá. V současnosti žije na planetě 700 milionů lidí patřících do kategorie obézních, což je téměř desetina veškeré populace. Obezita přitom není problém jen západního světa. V poslední době prudce stoupá počet lidí

 

S Masarykovou univerzitou do Antarktidy i do vesmíru

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.01.2022 (06:55)     Sekcia zajimavosti

Vědci z brněnské přírodovědecké fakulty tráví již několikátou sezónu na základně v Antarktidě, kde zkoumají změny tamních ledovců a věčně zmrzlé půdy, ale také chování tuleňů, lachtanů nebo rypoušů. Astrofyzici zase v minulém týdnu vyslali do vesmíru miniaturní detektory, díky nimž mohou monitorovat záblesky gama záření. Do všech těchto aktivit se přitom postupně zapojují i studenti a studentky.

 

S brněnskou přírodovědeckou fakultou do Antarktidy i do vesmíru

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.01.2022 (06:55)     Sekcia zajimavosti

Vědci z brněnské přírodovědecké fakulty tráví již několikátou sezónu na základně v Antarktidě, kde zkoumají změny tamních ledovců a věčně zmrzlé půdy, ale také chování tuleňů, lachtanů nebo rypoušů. Astrofyzici zase v minulém týdnu vyslali do vesmíru miniaturní detektory, díky nimž mohou monitorovat záblesky gama záření. Do všech těchto aktivit se přitom postupně zapojují i studenti a studentky.

Jak na změnu klimatu? Šetřit vodu v přírodě není potřeba, říká rektor Sklenička

Vynese a zároveň postupně vypustí až 96 družic

Voda nad zlato i ve střední Evropě

Má drahá Maruško. Z nešťastné lásky se stala trojnásobná vražda

Globální vegetačních změny se zrychlují nejvíce za posledních 18 000 let

Řeč barev je globální. Po celém světě vzbuzuje tytéž emoce

Co jsme zdědili po neandrtálcích?

Když otylá břicha matou. Tuk dokáže boxerům pomáhat. Některým

Vnitřní panika stárnoucích mužů. Proč přibývající roky snášejí hůř než ženy

Houby jsou nezbytné k přežití lesa, ohrožuje je však klimatická změna

Klimatické změny jsou problémem i pro stabilitu budov

Závěť poťouchlého staříka odstartovala v Kanadě olympiádu v rozmnožování

Kdo byl nejohroženější?

Ústup ledovců způsobuje podle českých vědců hlubokou změnu ekosystémů

Venuše z období paleolitu odkazovaly na změnu klimatu. Symbolizovaly přežití

Hodnota šperků z období stěhování národů je nevyčíslitelná

Astronomové zaznamenali překvapivé změny teplot v atmosféřě Neptunu

Pylová sezona: Jak se na ni připravit?

SOUTĚŽNÍ KVÍZ: Vyhrajte knihu o životě a boji MMA zápasníka Patrika Kincla

Proslavila se krutými performancemi. Teď Abramovićová šokuje kosmetikou

Levně a účinně ke zdraví. Pijte vodu, radí studie

Čmeláky čekají zlé časy: Klimatické změny jim způsobují asymetrii křídel

V zimě do Egypta – Jaké to má výhody?

PUPEČNÍKOVÁ KREV: Další krok k léčbě HIV

OBRAZEM: Mem z 18. století. Joseph Ducreux byl průkopníkem

Ďábel praktikující orální sex měl zdolat krizi středního věku, lkal muž

Chřipková sezóna letos takřka neproběhla

Návrat citu po poranění míchy už není jen zbožným přáním

Proč je ideální volbou transplantace vlasů na podzim?

Extrémní počasí bude hlídat česká družice SOVA

Pomohou nezničitelné želvušky lidem stárnout pomaleji?

Jaro a játra? Ano! O jeden z nejvýkonnějších orgánů však pečujte celý rok

Cévy mohou zestárnout rychleji než tělo

Nová analýza počtu ptáků: které druhy jsou u nás nejčastější?

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy