Nekonečný vesmírný prostor. Není to tak trochu plýtvání místem?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.08.2024 (10:06)     Sekcia zajímavosti

Ta otázka už asi napadla každého: Jsme ve vesmíru sami? Slavný americký astronom Carl Sagan s oblibou tvrdíval, že pokud ano, bylo by to neskutečné plýtvání místem. Každopádně, pokud bychom skutečně mimozemský život nalezli, bezesporu by se jednalo o největší objev dějinách lidstva, který by byl do budoucna jen těžko překonáván… Při hledání mimozemšťanů věda celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Průměrný Brňan ročně vyhodí zhruba 37,4 kilo potravin. Co na to věda?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.03.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Odpad znamená každou movitou věc, které se člověk zbavuje. Řečeno Nerudovsky: Kam s ním? Do popelnice… V Brně to představuje přes 37 kilo za rok. Odborníků z Mendelovy univerzity proto v několikaletém projektu hledali způsob, jak plýtvání zamezit a popelnicím ulehčit. Lidé si plýtvání často neuvědomují a ani netuší, kolik jídla a peněz měsíčně vyhodí.

 

Webbův teleskop je na místě

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     26.01.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Ačkoliv se to již nějakou dobu zdálo nemyslitelné, po prosincovém startu Webbův vesmírný teleskop dosáhl své konečné pozice, a sice 1,5 milionu kilometrů od Země.   Vesmírný dalekohled amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) v hodnotě zhruba 10 miliard dolarů (cca 220 miliard korun) odstartoval na Štědrý den loňského roku z Francouzské Guyany.

 

Bude se zkoumat vesmírné počasí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     22.02.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) připravuje dvě vesmírné mise, které by měly lidem pomoci pochopit vesmírné počasí a neustále se měnící vesmírné prostředí.   Vesmírný prostor je vyplněn nabitými částicemi pocházejícími ze Slunce, které reagují s magnetickými poli Země. Tento „sluneční vítr“ může v případě vzniku geomagnetické bouře velice vážně poškodit technologii

 

Chůze ke zdraví. Věda zjistila, kolik kroků prospívá. I když hodně sedíte

Zdroj Zdroj: idnes.cz     09.03.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je to trochu jako nekonečný seriál. Věda se však snaží zdravotní přínosy chůze prozkoumat z mnoha stran. A realisticky kvantifikovat, to proto pořád počítá kroky. Aktuální studie vyčíslila, kolik kroků denně potírá riziko kardiovaskulárních chorob a předčasného úmrtí. Do jejího hodnocení si přitom našlo cestu i nejprve proslulých, poté odmítaných deset tisíc kroků.

 

Scottyho poslední cesta: Vesmírný turista vyrazil na oběžnou dráhu s ostatky herce ze Star Treku

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     30.12.2020 (10:45)     Sekcia zajimavosti

Po dvanácti letech od své výpravy na oběžnou dráhu vesmírný turista Richard Garriott poprvé promluvil o činu, kterým chtěl uctít památku zesnulého herce Jamese Doohana, jež se proslavil rolí Montgomeryho „Scottyho“ Scotta v původním televizním seriálu Star Trek. Garriott  totiž propašoval na ISS jeho zpopelněné ostatky… „Bylo to naprosto tajné. Jeho rodinu velmi potěšilo, že

 

Ženy před objektivem: Byla jsem taxikářka a sbírala jsem jahody, říká Kubu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     15.12.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Na focení ji baví střídání motivů, témat, kulis. A to, že se v nich dá ukázat ženská krása a originalita pokaždé z trochu jiného náhledu. „Nabízí to prostor pro kreativitu,“ říká modelka Kubu.

 

Spěte spolu. Sdílené ložnice jsou zdravější, říká studie

Zdroj Zdroj: idnes.cz     26.06.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Možná se trochu přetahujete o prostor v posteli, snad se rušíte odlišnými časy uléhání a vstávání. Spaní ve společném loži se vám však odmění zdravotními benefity. Protáhne vám spánkovou fázi REM, která konsoliduje paměť a zajišťuje sny. Tvrdí to aktuální studie.

 

Šest jizev na tváři naší planety, které způsobili nezvaní návštěvníci z vesmíru

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.12.2022 (13:18)     Sekcia zajimavosti

Náš nejbližší vesmírný souputník Měsíc má svou tvář výrazně zjizvenou krátery. To není nijak výjimečné, nějaký ten kráter si z kosmických karambolů odnese každé pevné těleso. A i když na naší planetě kvůli erozi a přírodním podmínkám nejsou tak patrné, i zde je spousta památníků na nedobrovolné schůzky Země s nezvanými kosmickými návštěvníky. A kdyby

 

Jizvy na tváři planety i vzpomínky na vášnivá rande s cizími tělesy. To jsou pozemské krátery

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.04.2023 (13:20)     Sekcia zajimavosti

Náš nejbližší vesmírný souputník Měsíc má svou tvář výrazně zjizvenou krátery. To není nijak výjimečné, nějaký ten kráter si z kosmických karambolů odnese každé pevné těleso. A i když na naší planetě kvůli erozi a přírodním podmínkám nejsou tak patrné, i zde je spousta památníků na nedobrovolné schůzky Země s nezvanými kosmickými návštěvníky. A kdyby

 

Revoluční zjištění francouzských vědců: Vesmír možná není nekonečný

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.10.2021 (10:32)     Sekcia zajimavosti

Navzdory našim mnohaletým snahám o rozkrývání záhad vesmíru je toho stále velká spousta, se kterou si nevíme rady. Právě ona nekonečnost byla poněkud paradoxně jednou z věcí, o kterých jsme byli víceméně přesvědčeni, a tak laické i odborné kruhy poněkud překvapilo nedávné zjištění francouzských astrofyziků, že je vesmír pravděpodobně vážně uzavřený.  Ještě donedávna nejvšeobecněji přijímaná

Vesmírná observatoř nebo operní síň. I tak mohou vypadat vytěžené doly

„Houstone, našli jsme vodu, plyny i život!“

Dokonalá mravenčí strategie proti šíření nemocí

Tělo se na ně neumí adaptovat. Studie odmítla vysoce zpracované potraviny

Dohlížet na přístav v Sydney není žádná procházka růžovým sadem

Jsou na Venuši aktivní sopky?

KVÍZ: Vynálezcům patří svět. Kdo vymyslel vrtulník či těsnopis?

Duchaření: nevinná zábava se v Austrálii zvrhla v nekonečný festival hrůz

Vědci MENDELU chystají pro sídliště nový systém shromažďování potravinového odpadu

Dobrodružná pouť k Jupiteru

Nejlepší „vedlejšáky“, kterými si trochu přilepšit

Rover, který přepsal historii

7 kroků, jak vybrat tu nejlepší PPC agenturu

Projekt vesmírného turistického hotelu

Čeští studenti uspěli v soutěži NASA

Merkur: Tak trochu opomíjená planeta

VIDEO: Saunování v roušce a s rozestupy. Zkusili jsme chystaný bizár

Vesmír, doména soukromých společností

Hubbleův teleskop zkoumá vesmír již třicet let

Novověké hledání věčného života aneb střípky z dějin alchymie

Webbův teleskop poprvé zkoumal exoplanetu. V její atmosféře nalezl oxid uhličitý

Jakub Krejčík: Vesmírný automat na jídlo? Žádné sci-fi!

Letos jsem prodal nejvíc mikin za celou kariéru, říká stylista Kusalík

Jak dokázat, zda žijeme v počítačové simulaci?

Legendární meteorit zklamal ufology: Tajemné organické látky nevznikly biologicky

Ernst Chain: Trochu jiná story o penicilínu

Hádka o Měsíc: Peking rozlítilo kontroverzní prohlášení šéfa NASA

Srdeční pumpy i varování před hurikány. Kosmický výzkum má i praktický smysl

Světy, které se vzpírají vysvětlení

Sluneční štít Webbova teleskopu se úspěšně rozvinul

Vodní energie v českých zemích: Trochu opomíjená, ale stále kouzelná

Úspěch českého SPACE týmu společnosti Atos

Vánoční strom, červená bublina či sněhový anděl: Když vesmír naděluje astronomům dárky

Vesmírný dalekohled Jamese Webba objevil nejstarší známou galaxii ve vesmíru

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy