Naděje pro budoucnost: Recyklace vzácných kovů pomocí bakterií

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     30.08.2024 (15:00)     Sekcia zajímavosti

Tým vědců z University of Edinburgh extrahuje vzácné kovy, jako je lithium, mangan či kobalt, ze starých baterií za pomoci mikrobů. Bez toho by nám mohly začít rychle docházet suroviny na stavbu turbín, elektromobilů či solárních panelů. Součástí starých baterií a vyřazených elektronických zařízení je řada vzácných a drahých kovů, jako je lithium, kobalt či celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Recyklace Toyoty: Jako když z ryby vytáhnete kostru

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.01.2023 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Když vozy Toyota doslouží, šetrně se zrecyklují a suroviny se dále využijí. Jsou k tomu už dopředu navržené, vyrobené a smontované. Například kabelový svazek vytáhnete ven jako byste oddělovali kostru z grilované ryby. Toyota od roku 2003 využívá konstrukci, která optimalizuje rozebírání a třídění k usnadnění recyklace surovin, například mědi a vzácných kovů, z vyřazených vozidel.

 

Den vzácných onemocnění

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     01.03.2021 (21:56)     Sekcia zajimavosti

Den vzácných onemocnění se koná každoročně poslední únorový den. Více než 8000 vzácných onemocnění jsme si proto letos připomněli 28. února s cílem přiblížit laické i odborné veřejnosti, jak tyto diagnózy mohou zásadně ovlivnit život pacientů. V České republice trpí málo známými nemocemi přes 600 tisíc lidí, což můžeme přirovnat k počtu obyvatel Jihočeského kraje.

 

Jedinečná recyklace od Canonu: Společnost přimíchává tonerový prášek do asfaltu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.09.2022 (11:19)     Sekcia zajimavosti

Celosvětově známý japonský výrobce foťáků a tiskáren sbírá pochvaly po celém světě za zbrusu nový způsob recyklace tonerových kazet. Americká část společnosti, Canon Virginia, spojila síly s firmou Basic Construction a začala nespotřebovaný odpad využívat jako příměs do asfaltu.   Pokud bude zákazník disciplinovaný a vrátí použité tonerové kazety výrobci, tak budou extrahovány veškeré kovy,

 

Jak jsou na tom vzácné rostliny v evropských lesích?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     27.04.2020 (12:03)     Sekcia zajimavosti

Zatímco před zhruba čtyřiceti lety mohl člověk narazit v evropských lesích na mnoho vzácných rostlinných druhů, dnes je jejich zastoupení tak tristní, že i odborník má problémy je vyhledat.   K ubývání vzácných rostlin, mezi které se řadí např. jednokvítek velekvětý (Moneses uniflora), zimozelen okoličnatý (Chimaphila umbellata) či plané orchideje, dochází zejména v důsledku ústupu těm

 

Určité typy ústních bakterií pomáhají v boji s rakovinou

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     30.07.2024 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Lidská ústa osidlují různé typy bakterií. Britským vědcům se podařilo zjistit, že bakterie, která zhoršuje rakovinu střev, má pozitivní účinky na rakovinu, která postihuje oblast hlavy a krku. Věří, že s jejím využitím by mělo být možné dosáhnout pokroku v léčbě těchto zákeřných typů rakoviny. Výzkumníci z Guy’s and St Thomas‘ a z King’s College

 

Vědci odhalili tajný „fígl“, díky kterému bakterie odolávají antibiotikům

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.08.2024 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Nový typ antibiotické rezistence u bakterií, zvaný heterorezistence, neodhalí většina standardních testů, může však být příčinou mnoha úmrtí na infekce, které nejsou včas správně léčeny. Vědci věří, že nyní, když „poznali svého nepřítele“, pro ně bude snazší tuto rezistenci včas odhalit a vyvinout účinné metody, jak ji zvrátit a úmrtím v důsledku heterorezistence bakterií zabránit.

 

I mikrobi používají injekční jehly

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.02.2024 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Celá řada patogenních bakterií útočí na buňky lidského organismu pomocí specifických proteinů, které potlačují imunitní reakci organizmu, a napomáhají tak rychlejšímu šíření infekce v těle. S použitím elektronových mikroskopů vědci již před více než 20 lety zjistili, že k tomu používají výrůstky na svém povrhu, které až nápadně připomínají injekční jehlu. Běžně rozšířená bakterie yersinia

 

Planeta, kde po večerech prší. Nikoliv však voda, nýbrž rozžhavené železo

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     19.05.2020 (13:53)     Sekcia zajimavosti

Pomocí dalekohledu ESO/VLT vědci pozorovali extrémní extrasolární planetu, u které předpokládají, že v její atmosféře prší železo. Na denní straně této mimořádně horké planety stoupají teploty až na 2 400 °C, což je dost na to, aby zde docházelo k odpařování kovů. Silný vítr pak odnáší železné páry na chladnější noční stranu, kde z ní

 

Lék proti rakovině se vyrábí rychleji díky metodě vynalezené v Česku!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.08.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Americká společnost Shine Technologies staví v Americe továrnu na extrakci lutecia, měkkého kovu stříbřité barvy, který se získává ze sloučenin, v nichž je obsažen, pomocí metody vynalezené českým vědcem. Lutecium přitom představuje naději pro mnoho pacientů trpících neoperovatelným rakovinným bujením. Na některé druhy nádorů, například slinivky nebo prostaty, nestačí běžná chirurgická léčba. Dobře na ně

 

Vizionáři ze Springfieldu. Jak Simpsonovi nepředpovídají budoucnost

Zdroj Zdroj: idnes.cz     29.04.2020 (12:00)     Sekcia zajimavosti

Tvůrcům seriálu Simpsonovi se přisuzuje magická schopnost předpovídat budoucnost. Vyvěštili prý i koronavirovou pandemii. Bohužel tento dojem umocňují vylhané fotomontáže, bez kterých by senzace nezněla tolik senzačně.

OBRAZEM: Doba létání, virů, turismu. Tak vidělo budoucnost 19. století

Hyperloop: Budoucnost pozemní dopravy

Ukrývá Neapole zázračnou krev nebo podvržený „koktejl?

Naděje pro lidstvo jménem rypoš lysý

Hrad na inzerát. Ruiny Hartenbergu a lidé kolem nich píší příběh naděje

1953. Rok temnoty a nepatrné naděje. Zemřel Stalin a v Americe vzkvétal jazz

Peugeot: Ekologická výzva současnosti

Nanoroboti jako naděje pro léčbu rakoviny močového měchýře!

Trvale udržitelná recyklace akumulátorů

Jak Spider-Man kradl Picassa. Vášnivý horolezec začínal parkourem na hřbitově

První nemocnice v ČR testuje diagnózy pomocí umělé inteligence

Bakterie v ústech nejen na obtíž

Libereckou zoo opustili dva takini 

Mravenčí med jako účinný lék

Středověká oční mast skutečně léčí!

3D tisk v lidském těle? Již brzy možná ano!

Meningokok: nemoc z kolejí, přednáškových sálů i diskoték

Trávicí systém: Spolknout, natrávit a vyživit

V poušti i věčném ledu: Tajemství superodolných bakterií

Nové léky díky bakteriím ze zubů neandertálců

V liberecké zoo jsou prvně k vidění kriticky ohrožení gekoni modří

Dají se viry považovat za živé? A kde je hranice?

Případů tuberkulózy v Česku výrazně přibylo

Novorozenecký screening bude v lednu rozšířen o další onemocnění

Invazivní meningokokové onemocnění: V 68 % případech postihuje mladé do 24 let…

Nové léky díky medu?

Češi zkoumají geny, kvůli kterým vážně onemocní tisíce dětí ročně. Urychlují tak vývoj účinné léčby

Radon ve sklepě může přivodit rakovinu plic. Jak se před ním chránit?

Češi se podíleli na odkrytí vzniku kovu

U hub si dejte pozor na rtuť a stříbro

Jak předcházet ztrátě účinků antibiotik? Máme to i ve svých rukou

Bioinženýství přeměňuje odpad na látky s vyšší hodnotou, třeba bioplasty

Bylinná léčba u orangutanů? Ano, a úspěšná!

Čirok umí produkovat „superpyl“. Může pomoci k odolnějším plodinám

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy