Uhlík se ve vesmíru objevil mnohem dříve, než se dosud tušilo

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     01.09.2024 (13:18)     Sekcia zajímavosti

Díky měření evropské sondy Planck víme, že vesmír je starý 13,81 miliardy let. Když mu tedy bylo 350 milionů let, byl takříkajíc v dětském věku. Přesto už obsahoval uhlík, základní stavební kámen života, jak jej známe ze Země. Vyplývá to z pozorování Webbova teleskopu, který ve svém pohledu do vesmírné minulosti odhalil galaxii, ve které celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Pes člověka doprovází už 23 000 let

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.08.2021 (13:18)     Sekcia zajimavosti

Člověk a pes. To spojení vzniklo už v dobách, kdy i prastaré civilizace byly ještě v nedohlednu. Nový výzkum mezinárodního týmu vědců ukazuje, že počátky přátelství mezi lidmi a psími předky byly navázány ještě dříve, než se dosud tušilo. Dosavadní poznatky hovořily o tom, že proces domestikace psa započal před 10 000 nebo 15 000

 

Je čas zrušit tabu a zabývat se sexem ve vesmíru, vyzývají vědci

Zdroj Zdroj: idnes.cz     04.04.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Zrušte tabu, ostych stranou. Dělejte to, studujte to. Vědci vyzývají k rozvoji vesmírné sexuologie a dosud prudérní americký Národní úřad pro letectví a vesmír se zdát být onomu lákání otevřenější než dříve.

 

Cesty do vesmíru jako výsada mužů? Mýtus!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     03.11.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Za 60 let cestování do vesmíru už nohy od Země odlepilo celkem 570 lidí, přitom jen 65 z nich byly ženy. Mnozí by za důvod označili křehčí tělesnou schránku slabšího pohlaví – a mýlili by se. Ve skutečnosti jsou astronautky na průzkum vesmírného nekonečně mnohem lépe tělesně i psychicky vybaveny než astronauti. První ženou ve

 

Hubbleův teleskop zkoumá vesmír již třicet let

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.04.2020 (14:13)     Sekcia zajimavosti

Přesně před třiceti lety 24. dubna 1990 raketoplán Discovery vynesl do vesmíru Hubbleův vesmírný teleskop. Od tohoto okamžiku se naše vědomosti o vesmíru značně rozšířily, protože populární „Hubble“ nahlédl až tam, kam byl pohled lidských očí dosud zapovězen. Je to k nevíře, ale kořeny Hubbleova teleskopu musíme hledat už v roce 1946. V době, kdy

 

Vesmírný dalekohled Jamese Webba objevil nejstarší známou galaxii ve vesmíru

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.06.2024 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Nejstarší galaxie byly pro lidstvo dlouho prakticky neviditelné, vyzařují totiž světlo v infračervených vlnových délkách. Webbův teleskop, vyslaný do vesmíru v roce 2021, je ale schopen toto záření zachytit. Díky tomu umožnil vědcům spatřit galaxie, které vznikly jen 300 milionů let po Velkém třesku. Teleskop Jamese Webba, pojmenovaný po Jamesi Edwinu Webbovi (1906–1992), který byl

 

Sonda Psyché umožnila úspěšné testování optické komunikace ve vesmíru

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     01.12.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Ke komunikaci mezi Zemí a zařízeními vyslanými do hlubokého vesmíru se používá radiová komunikace, založená na elektromagnetickém vlnění. Nyní byl však úspěšně vyzkoušen zcela nový způsob komunikace, a to pomocí laserů, který umožňuje přenos až stonásobného množství informací. V říjnu 2023 odstartovala do vesmíru sonda Psyche americké vesmírné agentury NASA. Jejím cílem je stejnojmenný asteroid,

 

Pan Virgin: Na cestu do vesmíru jsem nechtěl jen tak čekat

Zdroj Zdroj: idnes.cz     17.07.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Před pár dny ve vlastním stroji značky Virgin nahlédl do vesmíru a chystá se změnit kosmické cestování. O příběhu extravagantního miliardáře a snílka Richarda Bransona píše magazín Víkend.

 

Nově objevené záznamy odhalují, že se lidé líbali už před 4 500 lety

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.05.2023 (16:39)     Sekcia zajimavosti

Podle vědců pocházejí nejstarší záznamy o líbání z doby před 4 500 lety, jsou tedy o 1 000 let dříve, než se dosud předpokládalo. Intimní dotek úst znali už obyvatelé Mezopotámie a navíc polibky jsou zřejmě kulturně univerzálnější, než věda dosud připouštěla. Vědci upozornili na důkazy, které naznačují, že líbání bylo praktikováno v některých nejstarších

 

Astrofyzici objasnili, že prach v galaxiích ovlivňuje měření jejich vzdáleností ve vesmíru

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.02.2024 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Prach v okolí center galaxií významně ovlivňuje měření jejich vzdáleností ve vesmíru. Upozornil na to tým fyziků pod vedením Michala Zajačka z Masarykovy univerzity, kteří zpracovávali ultrafialová a rentgenová data ze souboru 58 aktivních galaxií. Astrofyzici, kteří se dlouhodobě zabývají vznikem, strukturou a vývojem vesmíru, využívají explodující hvězdy, neboli supernovy, jako tzv. standardní svíčky. Standardní

 

Topinka propašovaná do vesmíru. Kosmonautův vtípek vyšetřoval Kongres

Zdroj Zdroj: idnes.cz     03.11.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

V úřadu pro letectví a vesmír sloužil dvaačtyřicet let, byl na Měsíci, jeho profesionalita je inspirací astronautům celého světa dodnes. Na startu kariéry Johna Wattse Younga však byl incident s kontrabandem, který do vesmíru žertéř vynesl ze Země. Tajně. Kvůli propašované topince jej vyšetřoval Kongres.

Mimozemský život: realita nebo čekání na Godota?

Projekt vesmírného turistického hotelu

Největší brzda letů do vesmíru? Lidské tělo…

Nové pohledy na Orion, Zemi a Měsíc

Nové výpočty potvrzují, že většina vesmíru je tvořena temnou energií

Češi pošlou do vesmíru SOVu

Brána do vesmíru otevřena

Nepřítel imunity astronautů? Mikrogravitace!

Mohou se lidé množit ve vesmíru?

Dlouhý pobyt ve vesmíru ničí lidskou imunitu

Pobyt ve vesmíru ubírá na kostní hmotě, zjistili vědci

Nejbělejší barva světa může chránit planetu. Umí vracet teplo do vesmíru

Ženy snášejí pobyt ve vesmíru lépe než muži

S Masarykovou univerzitou do Antarktidy i do vesmíru

Systém Starship i při svém druhém testovacím letu explodoval

Cestování do vesmíru má stopku: NASA řeší trable se skafandry

S brněnskou přírodovědeckou fakultou do Antarktidy i do vesmíru

„Webb“ konečně vyletěl. Bude zkoumat počátek vesmíru

Vynese a zároveň postupně vypustí až 96 družic

Dokonale vyvážené jídlo pro astronauty obsahuje sóju, kapustu i mák

Mimozemský život nemusí být založen na uhlíku

Tajemství velkých „lidožroutů“

První obětí sebevražedného leteckého útoku byl Čech. Dostal ho ruský jednoplošník

Jak ovlivní ruská agrese vůči Ukrajině budoucí výzkum vesmíru?

Tragický průběh maškarního plesu. Pod maskou Rumcajse se skrýval násilník

Vánoční strom, červená bublina či sněhový anděl: Když vesmír naděluje astronomům dárky

Oceán na Europě obsahuje uhlík

Silový trénink pomáhá svalům. Ale nejprve mozku, tvrdí vědci

Autoimunitní onemocnění ruku v ruce se znečištěním

Musk není žádný troškař: Majitel SpaceX hodlá dopravovat do vesmíru stovku lidí naráz

Emise z uhlí se snížily, ale zabíjejí více než jiná znečištění

Návrat velkých kopytníků přispívá k ukládání uhlíku v půdách, pomáhá tak zmírnit klimatické změny

Odkaz Mendela: Slepice více snáší a méně kvokají, obilí je nižší a ovoce sladší

Mohou planety sdílet stejnou oběžnou dráhu?

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy