Plasty jako dobrý sluha, ale špatný pán

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.09.2024 (15:00)     Sekcia zajímavosti

Jako generace „plastic people“ žijeme v barevném, naleštěném a nerozbitném světě. Z kdysi zázračného produktu se nakonec stal veřejný nepřítel číslo jedna, ale dnes ho bereme na milost. Není totiž tak snadné ho nahradit, v medicíně, potravinářství, automobilovém průmyslu nebo kosmonautice se bez jeho trvanlivosti, lehkosti, snadné výroby a údržby neobešli. „Špatnou pověst plastům dělají celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Telemedicína je dobrý sluha, ale špatný pán

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.12.2020 (12:28)     Sekcia zajimavosti

Pandemie koronaviru prohnala české zdravotnictví „urychlovačem“ a definitivně změnila jeho tvář. V několika měsících muselo akceptovat a prodělat změny, na něž by si za obvyklých podmínek zvykalo ještě několik let. Především v oblasti moderních technologií a tolik skloňované telemedicíny. Zatímco někteří lékaři si zavedení telemedicíny pochvalují, jiní poukazují na její zásadní nedostatky – zejména v

 

Nostalgie: Dobrý sluha, špatný pán

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     01.08.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Návštěvnost remaků filmových trháků z minulosti trhá rekordy, koncertní šňůry devadesátkových kapel jsou beznadějně vyprodané. Důvod? Touha po „starých dobrých časech“. Nostalgie je něco, po čem touží náš mozek a podle nedávných výzkumů bychom mu ji měli dopřát. Vzpomínky na minulost nám navozují příjemné pocity. Podle Krystine Batchová, profesorky psychologie na LeMoyne College v New

 

Plasty jsou zhoubou naší civilizace, spasí nás bakterie, které ho žerou?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.07.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Plasty jsou všude kolem nás a stávají se hrozbou, zaplavily už dokonce i světové oceány. Vědci se proto snaží přijít na způsob, jak se jich snadno zbavit. Na pomoc si přizvali bakterie a houby. Už v roce 2016 objevili japonští vědci, poblíž továrny recyklující plastové láhve u přístavu Sakai, bakterie Ideonella sakaiensis, které požírají plasty.

 

Sladká a zdravá: Vědci objevili nová přírodní sladidla v citrusech

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.12.2022 (09:10)     Sekcia zajimavosti

Po omezení cukrů volají zdravotníci i spotřebitelé. Jak ale docílit sladké chuti s minimem kalorií? Není to lehké, protože syntetické i přírodní náhražky cukru zkrátka nechutnají dobře. Výzkum vědců z Floridy však přináší průlomový objev, který by mohl tento problém vyřešit. Cukr je dobrý sluha, ale zlý pán. Přehnaná obliba cukru může vést nejenom k

 

Stále menší a menší plasty

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     27.07.2022 (12:54)     Sekcia zajimavosti

Plasty jsou zkázou pro naši planetu a mikroplasty ničí naše těla. Zatímco jedněch jsou plné moře a oceány, ty druhé nyní bez potíží najdete v lidské krvi a lidských orgánech. Stanou se z nás plastové figurky? Oba výzkumy, prokazující přítomnost plastů hluboko v lidském těle, pocházejí ze začátku roku 2022 a jsou podle výzkumníků alarmující.

 

Špionský sluha hřešil na velvyslancovu roztržitost. Nacistům nosil perly

Zdroj Zdroj: idnes.cz     17.08.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Vlastenectví a zrada nebyly kategorie, v nichž by uvažoval. Elyesna Bazna se prostě považoval za praktického člověka. Ve válce si chtěl především přilepšit. Jako agent Cicero se stal jedním z nejvýkonnějších nacistických agentů a to čistě pro peníze. Aniž uměl vynášené papíry přečíst.

 

Bakterie, které z plastů vyrábějí materiál podobný pavoučímu hedvábí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     01.03.2024 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Polyethylen, respektive výrobky z něj, jako jsou plastové tašky, láhve a obaly na potraviny, je největším přispěvatelem k celosvětovému znečištění planety plasty. Navíc je v přírodě prakticky nerozložitelný, trvá to až tisíc let. Vědci nyní přišli s postupem, jak ho přeměnit na něco užitečného. Bakterie rodu Pseudomonas aeruginosa přirozeně konzumují polyethylen jako zdroj potravy. Vědci

 

Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     06.05.2024 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo. Například v medicínských aplikacích, automobilovém nebo letecké průmyslu jsou nenahraditelné. Špatnou reklamu plastům dělají jednorázové výrobky a především to, jak s nimi nakládáme…“ říká ve 27.

 

„Plast-publika“ už Čechy tolik neděsí. Co vás?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.07.2024 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Zatímco z kdysi zázračného produktu se stal veřejný nepřítel číslo jedna, dnes ho bereme na milost. Plasty ale nejsou zlo. „Špatnou reklamu plastům dělají obalové výrobky s krátkou dobou použitelnosti, ale především lidské chování, jak s nimi nakládáme…“ řekl nám ředitel Ústavu makromolekulární chemie

 

Plasty v popředí zájmu na 300 základních školách v Čechách a na Moravě

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.08.2024 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Metodická příručka EKOABECEDA, vytvořená v rámci školního programu Recyklohraní a iniciativy Replastuj, se letos stala nepostradatelným průvodcem pro aktivní výuku environmentální výchovy na téměř 300 základních školách v České republice a na Moravě. Učitelé ji využili jako objektivní zdroj informací, inspiraci pro zajímavé aktivity a hravé úkoly, které otevírají dveře do problematiky plastových obalů a

Moc hluboko, už bys byl na kosti! Petr Vydra se na kurzu chopil tatérské jehly

Písek nad zlato: Na stále cennější komoditu už se orientuje i mafie

Znáte shilajit? V Himalájích je brán jako elixír síly a vitality

Z plastu zpět na ropu

Mikroplasty v mozku. Je jich tam víc, než si šlo představit, říká vědec

Svému pověrčivému „otci“ byl nekonečně vděčný. I domy pro něj pálil

Akta Parkinson: Seznam příčin rozšířily nanoplasty

Rok 2021 představil tři nové metody ekologického zacházení s plasty!

S dívkou z nádražky si chtěl jen „zažertovat“. Jenže pak ji ubil k smrti

VIDEO: Posadí se nebožtík při kremaci? I takovým dotazům čelí funebráci

Podivná justiční vražda. Případ italských anarchistů rozpoutal vlnu protestů

Tajemství lidské bipedie aneb jak se postavit na vlastní nohy?

Proč necítíme vlastní tělesný pach stejně dobře jako pachy ostatních?

Učitel na míru: Přírodověda na JU připravuje učitele chybějících aprobací

Nesnižujte teplotu vody v bojleru pod 50 °C, zvyšuje se tím riziko nákazy legionellou

VIDEO: Sprosté tetování byla opilecká chyba, prosila o nápravu dívka

Špatný pitný režim může za únavu i zápach z úst

Špatný spánek brání hubnutí

Jak uspokojit ženu: studie doporučuje čtyři techniky

Špatný rok pro amazonský prales. Jeho likvidace probíhá stále rychleji…

Počet lidí s chronickým onemocněním jater roste

Sportujte s muzikou. Zlepší váš výkon, zapomenete na únavu, říká studie

Zašifrovaná zpráva z laboratoře

Žijeme v době výkonové. Generace Z to chce jinak, říká manažer a psycholog

Levně a účinně ke zdraví. Pijte vodu, radí studie

Jak na skvělý sex. Plánujte v diáři, dopřejte si předehru v práci

Odvaha něžného pohlaví. Ženy atentátnice se nezalekly Mussoliniho ani Rasputina

Nové (r)evoluční „silentio“ ve světě dvojitého šípu

Leo Baekeland: Pan Bakelit

Slabé svaly jsou „nové kouření“. Biologický věk určuje síla, říká studie

Většina stand-up komiků ego jen hraje, dokážou být i milí, říká Pavel Tomeš

Jak se těží sůl?

Únikem moči trpí až 40 % naší populace

Tetování mělo být reklamou na velký penis. Teď jsem však dospěl, lkal muž

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy