Geosmin: Vůně krajiny po dešti jako signál

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.09.2024 (17:00)     Sekcia zajímavosti

Vlastně je to hned několik různých signálů. Jedna jediná aromatická látka funguje jako rozpoznávací znamení pro řadu organismů včetně člověka. A v biotechnologii by se dala využít i pro sledování případné kontaminace pitné vody. Stačí, aby venku lehce sprchlo a krajinou se začne šířit podmanivě krásná vůně vlhké půdy. Patrně není člověka, který by ji nevdechoval celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Víte, proč je důležité zamyslet se nad výběrem správné vůně do auta?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.11.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Když si představíme cestování autem, možná se nám vybaví obrazy malebných krajin, rychlých silnic a nekonečných dobrodružství na čtyřech kolech. Všichni jsme se však setkali s okamžiky, když se do této idylické vize vloudí nepříjemná vůně, která může zcela narušit naši jízdní zkušenost. Psychologický a emocionální dopad vůně: Vůně má schopnost ovlivňovat naši náladu a

 

Vůně starého Říma. Vědci identifikovali parfém starý dvě tisíce let

Zdroj Zdroj: idnes.cz     17.08.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Ležela v hrobce, netknutá, po dva tisíce let. Uložena byla s ostatky tří mužů a tří žen. Ampulka v sobě ukrývala poklad, zbytky starořímského parfému. Vůbec poprvé tak mohli vědci odhalit, jaká vůně prostupovala starým Římem. Lahvička dopřávala aroma pačule.

 

Záhadný signál z hlubin vesmíru

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.03.2024 (13:44)     Sekcia zajimavosti

V sedmdesátých letech někteří badatelé s optimismem říkali, že jsme odhalili 95 procent tajemství kosmu. S kvalitnějšími pozorovacími technikami není od věci si přiznat, že toto číslo bylo značně nadhodnocené. Do toho obrazu zapadá i záhadný signál, jehož původ je mimo naší galaxii. Ne, Jednadvacítka nepřevlékla kabát a nezačíná psát jako naši kolegové z Enigmy.

 

Kočko-člověčí pouto

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.09.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Nedávný výzkum se pokusil hlouběji prozkoumat družnost koček porovnáním jejich preferencí pro interakci s lidmi s jejich preferencemi pro jídlo, hračky a vůně. Autoři studie našli podobný počet koček, které preferovaly interakci s lidmi, než těch, které preferovaly jídlo. Výrazně menší skupina koček preferovala hračky a vůně. Upřednostňování hraní nebo mazlení s lidmi před jídlem je v rozporu s

 

Světový den ginu se blíží

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.06.2022 (11:00)     Sekcia zajimavosti

V sobotu 11. června si vyznavači vůně a chutí jalovce připomenou Světový den ginu. Těsně před ním byla také uvedena již druhá limitovaná edice Ginza Ginu, který původně vznikl jako vzpomínka na Japonsko – a psali jsme o něm zde. Inspirace zemí vycházejícího slunce je patrná i tentokrát, na etiketě se totiž objevuje tradiční samurajská

 

OBRAZEM: Chladná krása. Sílu Arktidy podtrhuje půvab starých fotek

Zdroj Zdroj: idnes.cz     07.02.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Zasněžené krajiny jsou na nich monumentální, nekonečné. Lidské postavy skoro jako by se na nich objevily nedopatřením, snad následkem námrazy negativu ve výzkumníkově brašně během jeho dlouhých putování. Fotky francouzského cestovatele Charlese Rabota oslavují arktické scenérie. Tiché, strnulé, nepokořitelné. A jejich tvrdé lidské obyvatele.

 

Vůně jako naděje pro lidi s depresí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.02.2024 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Čichové vjemy v lidech vyvolávají jasnější a pozitivnější vzpomínky, to je dobře známý fakt. Díky tomu jim mohou zlepšit náladu. Nyní však americké vědce napadlo, že by se tohoto efektu dalo využít při léčbě lidí s depresemi. Hned několik studií prokázalo, že si lidé i po roce mohou pamatovat vůni s 65 % přesností, zatímco

 

Na Toužimsku někdo zabil samici orla mořského i s mládětem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.05.2023 (20:46)     Sekcia zajimavosti

Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Regionálního pracoviště správa CHKO Slavkovský les, řeší případ zabité samice ohroženého orla mořského, podezření je na otravu. Pár orlů již pečoval o několik týdnů staré mládě, které zahynulo přímo na hnízdě. Případ šetří kriminální policie jako trestný čin. V celém Karlovarském kraji hnízdí odhadem pouze do 5 párů

 

Poručíme větru, dešti. Počasí jako pomocník, zbraň i protivník

Zdroj Zdroj: idnes.cz     11.08.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Zařídit, aby se postupující vojska zahalila do neprostupné mlhy, zastavit déšť, který mění prašné cesty na rozbahněná koryta. A v dobách míru zajistit vydatné srážky pro usychající pole, případně zbavit se ničivých hurikánů a krupobití. Snaha kontrolovat průběh počasí je s lidmi už dlouho, ale zatím rozhodně nevychází podle představ.

 

Velké pátrání po Středozemi. Mordor je u Pákistánu, říká nadšenec

Zdroj Zdroj: idnes.cz     17.10.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Ona otázka zláká snad každého čtenáře Hobita a Pána prstenů. Kde asi tak hledal John Ronald Reuel Tolkien inspiraci pro své země, krajiny, hory? Měla Středozemě předobraz, formovalo něco ráz Hor stínu, Mordoru? Iránský fanoušek míní, že se autor inspiroval geomorfologií Asie.

Po dešti jsou houby upovídané

Podvraťák, šmakuláda, žabař. Jaký je původ českých slov?

Jihočeští vědci představí zajímavosti z výzkumu v 18. přednáškovém cyklu Akademických půlhodinek

Záludný zabiják DHMO. Kvůli nevědomosti chtěli politici zakázat vodu

Na panské vstup zakázán. Kolem soukromých obor rostou spory

Už je tady: První výskyt sršně asijské hlásí z Plzně

Čím se voněla Kleopatra?

Petr Vondráček: Správný chlap má vonět tabákem, benzínem a střelným prachem

Co přináší ztráta čichu?

Cyklocestovatel Šturma: Kuba mě zklamala, na Jamajce jsou pohodáři

Cannafest – veletrh s vůní konopí

Berte vůni jak svůj šatník, vzkazují zakladatelé Ingredients Storu

Vesmírná observatoř nebo operní síň. I tak mohou vypadat vytěžené doly

Hledání zeleného zlata. Na lov vltavínů je nejlepší vydat se po dešti

Chcete „probudit“ přírodu? Zhasněte!

VIDEO: Otec inženýr rozchodil svého syna s pomocí robotické kostry

„Zapálení“ pro věc. Dobrovolní hasiči bez řečí vyjíždějí před prací i po ní

Zařiďte si domácí Wi-Fi síť na mesh systému, jednoduše…

Pán deště. Umím přimět mraky k lijáku, tvrdil podnikavec. A vydělával

Reinkarnace v zájmu státu

Mícha v servisu: Dají se obnovit nervové buňky?

Trable na Marsu: Tamnímu vrtulníčku Ingenuity zvoní hrana

Lékaři volají po včasných kontrolách rakoviny prostaty

Poušť Atacama, nejsušší místo na planetě, rozkvetla uprostřed zimy

Dávní žraloci vnímali hořkou chuť

Češi nepochopili, o co Slovákům jde. Historik Kosatík o soužití našich národů

Jak se těží sůl?

Bližní jsou základní lidskou potřebou. Bez nich jsme jako o hladu

Trichromatická teorie: Jak vlastně vnímáme barvy?

Váš příští dům možná bude z hub

Jak chytrý byl T. rex? Jako dnešní opice, nebo spíš krokodýl?

Nešťastník s nálepkou kolaboranta. Háchu litujte jako člověka, jako státníka ne

Incest jako cesta k vládě. Faraoni plodili děti s dcerami i sestrami

Vousy jako nárazník. Evoluce nás tak chrání před údery

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy