Skippy na talíři: Jíst, či nejíst klokaní maso?
Zdroj: 21stoleti.cz 29.01.2025 (10:28) zajímavosti
Vnímání tohoto vačnatce u obyvatel australského kontinentu prochází bouřlivým vývojem a je plné protikladů. Z přemnoženého škůdce se stal národním symbolem. Z vítaného zdroje bílkovin náplní do psích konzerv. Z jeho masa, považovaného za prolezlého červy, nutričním zázrakem. Dle průzkumu z roku roce 2008 si pouze 14,5 % Australanů dopřálo klokana na talíři alespoň čtyřikrát do roka, na druhou stranu celý článek
Jak chutná lidské maso. Stopy kanibalismu byly nalezeny i na území Čech
Zdroj: idnes.cz 06.12.2022 (20:00) zajimavosti
Jedno z největších tabu západní společnosti považujeme za odporný zločin. Zároveň ale jako kdyby nás kanibalismus zvrhle přitahoval a vzrušoval. Přivádí to k zamyšlení nad odvěkou otázkou: Co vlastně dělá člověka člověkem? Bylo v historii normální jíst lidské maso? Tematiku zkoumal Magazín Víkend DNES, ovšem upozorňuje - nikoho nenavádíme, aby to zkoušel.
Můžeme tím, co jíme, snížit riziko rozvoje rakoviny?
Zdroj: 21stoleti.cz 17.09.2024 (15:00) zajimavosti
Rakovina je na vzestupu, v řadě vyspělých zemí překonává co do počtu obětí i ty, kteří zemřou na onemocnění srdce. V poslední době přibývá zejména mladých lidí, kteří trpí nejrůznějšími typy rakoviny. Příčin je pravděpodobně více, podle odborníků se na tom však významně podílí zejména strava. Co jíst či nejíst, abychom snížili riziko rozvoje rakoviny?
Masožravostí k cukrovce 2. typu?
Zdroj: 21stoleti.cz 13.12.2023 (14:00) zajimavosti
Člověk je od přírody tvor masožravý, zejména v konzumaci červeného masa si rád dopřává. Aby také ne, v rozumném množství jde o skvělý zdroj zinku, vitaminu B12, selenu nebo železa. Co se však stane, když se na našem talíři pochoutka objevuje až příliš často? V roce 2016 doporučila Světová zdravotnická organizace (WHO) konzumovat červené maso
Gastro revoluce: Amerika koštuje umělé maso!
Zdroj: 21stoleti.cz 18.09.2023 (10:00) zajimavosti
Bylo to právě (tepelně zpracované) maso, které nasměrovalo člověka na jinou vývojovou linii oproti jiných hominidům (lidoopům). Tisíce staletí zažitá tradice, že maso pochází výhradně ze zvířat, už ale neplatí. Je tu nový druh – maso laboratorní. Letošní rok mohou Američané označit za zlomový. Po Singapuru se totiž západní velmoc stala druhou na světě, která
Maso chybělo. Jídelníček lovců sběračů z And s paleo dietou nesouzněl
Zdroj: idnes.cz 16.03.2024 (00:00) zajimavosti
Maso a maso, hodně masa. A k tomu oříšky, bobule. Tak vykresluje stravu pravěkých lidí paleodieta. Její obraz byl zpochybněný už několikrát, nepřispívá jí ani aktuální studie jídelníčku někdejších lovců a sběračů z And.
Potraviny budoucnosti: Co budeme jednou jíst?
Zdroj: 21stoleti.cz 05.04.2023 (15:55) zajimavosti
Ačkoliv žijeme v dostatku až nadbytku potravin, světová populace roste neúměrně tomu, kolik lidí je naše planeta schopna uživit. Vědci se proto snaží najít či vyvinout potraviny, kterých bude dostatek pro všechny, a navíc poskytnou lidskému tělu vše, co potřebuje. Co bude v budoucnosti na našem talíři? Pro naše předky byl nedostatek potravin a hrozící hladomor stále
Umělé maso: I zrodila se „božská mana“
Zdroj: 21stoleti.cz 17.10.2022 (10:00) zajimavosti
O umělém masu, které nechá vydechnout planetě, snil už britský premiér Winston Churchill. Zatímco v jeho době bylo možné o této metodě právě jen snít, dnes je „zkumavkové hovězí“ hudbou blízké budoucnosti… Je šťavnaté jako maso, chutná jako maso, dokonce i tak vypadá. Ale není. Ve skutečnosti jde o sofistikovanou náhražku pocházející z laboratoří kanadské
Strava bohatá na maso jim příliš nesvědčila
Zdroj: 21stoleti.cz 24.08.2021 (12:20) zajimavosti
Roku 1336 byl vydán papežský dekret, který mnichům povolil dvakrát týdně konzumovat maso. Toto rozhodnutí však u obyvatel opatství Muchelney na jihu Anglie vyvolalo zažívací problémy.   Život ve středověku rozhodně nebyl jednoduchý, a tak když se mnichům jejich jídelníček obohatil o takovou luxusní složku, jakou je maso, připadali si téměř jako v ráji. Strava
John Snow: Otec epidemiologie
Zdroj: 21stoleti.cz 02.01.2025 (09:00) zajimavosti
Na jednu stranu podivín, který se v mládí rozhodl, že nebude jíst maso, pít alkohol a neožení se, na druhou stranu lékař s pronikavým úsudkem, který se nebál jít vlastní cestou. Za jeho podíl na zastavení cholery v Londýně mu město postavilo unikátní pomník v podobě historické vodní pumpy. K medicíně se John Snow dostal jen shodou šťastných okolností. Jeho
Telecí, či tuňák v suši. Kanibalové se neshodnou, jak chutná lidské maso
Zdroj: idnes.cz 13.09.2024 (00:00) zajimavosti
Je to děsivá otázka. V našem prostředí zcela překračuje tabu, lidská zvědavost však očividně též. Jak asi může chutnat lidské maso? Pro svědectví se pátrající musí uchylovat především k těm, jichž se jinak z dobrých důvodů straníme. Jenže přesvědčivou odpověď nedávají ani líčení kanibalů.
Síla vlivu kultury: Dáváte přednost sobě, nebo ostatním?
Maso z laboratoře má zelenou. Ve Spojených státech padl přelomový verdikt
Nic pro vegetariány. Rybí prsty z laboratoře jsou z masa
Ženy vegetariánky jsou v pozdějším věku náchylnější ke zlomeninám „krčku“
Maso ze zkumavky na pultech už za dva roky? Uleví to přírodě, říká expert
Z tuku mýdlo, maso do konzerv, kůže na brašny. Polský kanibal naporcoval 31 lidí
V pomatení smyslů. Náhlá smrt milovaného manžela ji dohnala k šílenství
Vetřelec na talíři. Z polévky godzilla ramen trčí končetina krokodýla
Největší halucinogeny na talíři
Mám raději klid než městský ruch, říká MOgirl Barbara
Klokani v Británii: mistři útěků a váleční propuštěnci
Vraždila mlýnkem na maso. Poté svého manžela celou noc porcovala
Přenecháme rozhodování umělé inteligenci?
Překvapivá studie: Souvisí konzumace ryb s rakovinou kůže?
Nic jim nevymlouváme. Francouzská ves umožňuje lidem s Alzheimerem volně žít
Budoucnost měsíčních kolonistů? Chov ryb
Kanibalismus lidé praktikovali kvůli hladu, rituálům i jako „léčbu“
Při mrtvici jde o minuty. Rozhodují o rozsahu postižení, nebo úplném uzdravení
Ach, ta láska aneb Co se děje s vaším tělem, když jste zamilovaní
Vlky domestikoval nadbytek masa, lidé vyhledávali tuk, říká věda
Dokonale vyvážené jídlo pro astronauty obsahuje sóju, kapustu i mák
Lidojedská hostina. Kost svědčí o tom, že se naši předchůdci pojídali
Mužům ryby, ostatní maso ženám. Olivový olej byl ve starém Římě všech
Skutečné paleo. Jídelníček pralidí fandil rostlinným proteinům
Imitace masa mají vegani už dlouho. Nyní je čekají i kosti. Jedlé
Kapr stával i dvojnásobek toho, co hovězí, říká historik stravování
Krčmy jako kulturáky středověku. Teplé pivo, maso nasladko i pijácké cechy
Nová studie: Ženy vegetariánky mají vyšší riziko zlomenin kyčelních kloubů
Novinka v trendu umělého masa: Strávníkům se dostanou na talíř krevety ze zkumavky…